øyebryn

Derfor bør du ikke farge brynene for mørke

Kan gjøre at du ser eldre ut, sier ekspertene. Slik finner du den perfekte fargen!

FOR MØRKE: Den britiske sangstjernen Paloma Faith har alltid veldig mørke bryn - her, i kombinasjon med bleket blondt hår, blir denne fargen for mørk, og resultatet er hardt og at hun blir seende litt eldre ut.  Foto: (c) info100/Demotix/Corbis/All O
FOR MØRKE: Den britiske sangstjernen Paloma Faith har alltid veldig mørke bryn - her, i kombinasjon med bleket blondt hår, blir denne fargen for mørk, og resultatet er hardt og at hun blir seende litt eldre ut. Foto: (c) info100/Demotix/Corbis/All O Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vakre, velformede øyebryn gjør overraskende mye for helhetsinntrykket. De rammer inn og framhever øynene dine, løfter ansiktet og gir deg et mer våkent og velstelt uttrykk. 

Bryn med feil form eller feil farge kan derimot ha helt motsatt effekt, og mange av oss sliter dessverre med å få brynene til å se best mulig ut. 

LES OGSÅ: Nei, brynene skal ikke være like

Vanlige brynfeil 

De ser ut som litt forstyrra sirkusklovner, har en makeupartist tidligere sagt om norske kvinner som former eller farger brynene sine feil. 

Men nesten like ille som de såkalte rumpetrollbrynene, noe absolutt ingen kler, er bryn med helt feil farge. Og det er ikke alltid så lett å få det riktig. 

Farge på bryn kan være vanskelig. Bryn blir også påvirket av moten og er med på å skape ulike uttrykk, sier Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder ved sminkeskolen Art Complexion.

LES OGSÅ: Gjør brynene deg eldre?

FARG HJEMME: Farging er ikke bare genialt om du vil ha litt mer markerte bryn. Det er også kjempefint for deg som har veldig fine, dunete hår som du gjerne vil få til å se ut som en del av selve brynet. Farg dem gradvis, så unngår du at de blir for mørke.  Foto: Astrid Waller
FARG HJEMME: Farging er ikke bare genialt om du vil ha litt mer markerte bryn. Det er også kjempefint for deg som har veldig fine, dunete hår som du gjerne vil få til å se ut som en del av selve brynet. Farg dem gradvis, så unngår du at de blir for mørke. Foto: Astrid Waller Vis mer

Strengt og unaturlig 

– Med for mørke bryn kan du fort få et litt strengt og unaturlig uttrykk i ansiktet. Det kan også føre til at du ser mye eldre ut enn du egentlig er, sier Mona Wergeland, makeupartist hos Makeup Mekka. 

Så hvordan vet du egentlig om brynene dine er for mørke? 

– Ofte vil du se det med en gang. Er brynene mye mørkere enn håret, er det nok for mye, sier makeupartisten.

Hun understreker at selv om du kan se eldre ut med for mørke bryn, vil en for lys farge også se unaturlig ut

– Særlig siden brynene våre er en så stor del av ansiktsuttrykket, er det viktig at de synes. Så de skal verken være for lyse eller for mørke. 

LES OGSÅ: Få vakre bryn med threading

Nye trender og ulike uttrykk

Presttun Eide bekrefter at for mørke bryn fort kan bli for hardt, og du kan ende opp med et strengt uttrykk. 

– Samtidig skal du ikke være redd for eksperimentere med ulike farger, sier hun. 

– Modellen Cara Delevingne er et godt eksempel på at store, mørke og tykke bryn kan fungere selv om man er lys i håret og huden. Her er det smak og personlig stil som spiller inn. 

LES OGSÅ: Nå er tynne bryn helt «ut»

IT-BRYNENE: Selv om naturlige bryn er målet for mange av oss, er det selvsagt ikke noe i veien for å gå for markerte og kraftige bryn, slik som supermodell Cara Delevingne, dama som får æren for å ha gjort nettopp markerte, kraftige bryn trendy igjen. Foto: All Over Press
IT-BRYNENE: Selv om naturlige bryn er målet for mange av oss, er det selvsagt ikke noe i veien for å gå for markerte og kraftige bryn, slik som supermodell Cara Delevingne, dama som får æren for å ha gjort nettopp markerte, kraftige bryn trendy igjen. Foto: All Over Press Vis mer

Test fargen først

For et mest mulig naturlig resultat, handler det gjerne om å intensivere fargen, ikke endre den fullstendig. 
 
Presttun Eide anbefaler deg å ta utgangspunkt i din egen brynfarge, særlig om du ikke har mye erfaring med farging av bryn. Du vet allerede at du kler din egen brynfarge, og da kan du bruke øyebrynsfarge eller brynprodukter til å gjøre fargen litt tydeligere. 

– Da får du gjerne intensivert sin egen farge uten at det blir veldig mye mørkere eller lysere. 

Makeupartisten har også et triks som gjør at du kan teste deg fram til riktig farge uten at det får langvarige konsekvenser: 

– Det kan være lurt å prøve å fylle i bryna sine med sminke for å se hvordan du trives med farge i bryna før du farger dem. Velg da gjerne en halv tone lysere på produktet, enn fargen du har, slik at resultatet ser naturlig ut og du får et inntrykk av hvordan bryna blir med farge, sier hun.

Et annet smart triks er å la øyebrynsfargen virke bare noen få minutter først. Ved å farge dem gradvis, unngår du at brynene plutselig blir veldig mørke. Farg dem heller flere ganger enn å la dem bli kjempemørke med en gang, råder Presstun Eide. 

LES OGSÅ: Slik farger du bryn hjemme

KALDT OG VARMT: Emma Stone endrer stadig hårfargen, men legg merke til hvordan hun holder seg til kaldere farger på øyebrynene når hun har blondt hår. Når lokkene er røde, tillater hun seg en litt varmere tone på brynene, og som du ser harmonerer dette svært godt med den varme hårfargen. Foto: All Over Press
KALDT OG VARMT: Emma Stone endrer stadig hårfargen, men legg merke til hvordan hun holder seg til kaldere farger på øyebrynene når hun har blondt hår. Når lokkene er røde, tillater hun seg en litt varmere tone på brynene, og som du ser harmonerer dette svært godt med den varme hårfargen. Foto: All Over Press Vis mer

Gyllen regel

Wergeland sier at det er en gyllen regel at du skal holde deg én til to nyanser lysere eller mørkere enn din egen hårfarge. Det er altså ikke noe fasitsvar, men du må rett og slett teste deg fram og se hva som er mest flatterende for akkurat deg. 

Det kan uansett være greit å ta utgangspunkt i hårfargen din når du tester deg fram. 

– Har du nesten svart hår, skal ikke brynene farges sorte. Farg dem heller i en mørk brun tone. Dette vil gi markerte bryn, men uten at det virker for hardt eller unaturlig, sier Wergeland. 

– Er du naturlig blond kan du farge brynene i samme farge som det mørkeste partiet i håret. Er du platina blond kan du gå for en brun jordtone, ikke sort eller grått, da dette vil få deg til å se syk ut, sier hun.

Presttun Eide legger til at det kan være fint å velge en farge uten for mange røde pigmenter i seg. 

– Bryna kan fort oppfattes som litt såre om det blir for mye rødt i fargen. Har du rødt hår vil det selvsagt gjerne matche bedre, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer