Solbrille

Derfor bør du kjøpe billige solbriller

Beskytter like godt mot skadelig UV-stråling. Husk å se etter dette merket!

BILLIGE SOLBRILLER ER BRA - MEN SØRG FOR AT DE ER CE-MERKET: Du trenger slettes ikke å tømme lommeboken på et par solbriller i sommer. Så lenge de har et lite kjekt CE-merke på stanga, som her på undertegnedes Bik Bok-modell til 80 kroner, er det greit. Foto: Cecilie Leganger
BILLIGE SOLBRILLER ER BRA - MEN SØRG FOR AT DE ER CE-MERKET: Du trenger slettes ikke å tømme lommeboken på et par solbriller i sommer. Så lenge de har et lite kjekt CE-merke på stanga, som her på undertegnedes Bik Bok-modell til 80 kroner, er det greit. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Solbriller er selvsagt et must om sommeren. Selv når sola ikke stråler, kan lyset være temmelig skarpt her til lands.

Men selv om du sikler på trendy shades fra motehus som Cèline, Chanel og Marc Jacobs, er det slettes ingenting i veien for å kjøpe dem i en kjedebutikk eller der du fyller bensin.

Snarere tvert imot.

Ifølge ny forskning beskytter et par H&M-briller til 60 kroner like godt mot UV-stråling som Tom Ford-briller til over 3000 kroner, skriver Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Noe har skjedd med solbrillene

BESKYTTELSE TIL EN GLAD PRIS: Med oljefarget glass (kr 100, Aldo), i rosa (kr 100, Indiska), store i retrostil (kr 60, H&M), hvite cateyes (kr 150, Zara), runde (kr 80, Lindex) og lysebrune mønstret (kr 60, H&M). Foto: Produsenter
BESKYTTELSE TIL EN GLAD PRIS: Med oljefarget glass (kr 100, Aldo), i rosa (kr 100, Indiska), store i retrostil (kr 60, H&M), hvite cateyes (kr 150, Zara), runde (kr 80, Lindex) og lysebrune mønstret (kr 60, H&M). Foto: Produsenter Vis mer

Billig er bra

Det er SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som har gjennomført en test av ni par solbriller i alle prisklasser på oppdrag fra den svenske testeksperten Testfakta.

Her har de funnet ut at du får like god beskyttelse mot UV-stråler selv om du ikke går fra gård og grunn og tømmer kontoen.

Men brillene må være CE-merket, for det betyr nemlig at de er seriøse og godt rustet mot sola.

LES OGSÅ: Solbrillen alle kler

KJØPETIPS: Trendy briller under 150 kronerGjør et godt kjøp

Dette betyr ikke at du kan kjøpe deg en hvilken som helst brille. Falsk CE-merking er allment kjent, så styr unna kjøp på stranda eller gata. Skaff deg heller sesongens it-brille i en tillitsvekkende butikk.

OBS: En god solbrille skal forhindre lysbrytning og reflekser. En dyr brille vil dessuten score litt høyere på god passform, høyere komfort, bedre motstand mot riper, polariserende effekt og generelt bedre holdbarhet.

LES OGSÅ: Solbrillen som kan få deg til å se eldre ut

Slik er solbrilletrendene - uansett pris

Akkurat som det kan være krevende å finne riktig lesebrille til ditt fjes, kan det være en utfordring å finne de riktige solbrillene. Formen, glasset, fargen og størrelsen skal være riktig. Ja, også var det dette med pynt, dill og strass, da.

Dersom du vil være supertrendy nå, går du for et par briller med oljefargede glass.

Motepersonligheter verden over har allerede lagt sin elsk på solbrille trenden. La deg inspirere!


I vintagestil

Sommerens solbrilletrender tar oss også tilbake til 1940-, 1950 og 1960-tallet, og er et slags nikk til motehusenes historie.

Og aller mest fremtredene blant sesongens it-briller, er «cateye»-formen. Akkurat dét kan du prise deg lykkelig over. Det er nemlig en fasong som kler alle, skal vi tro ekspertene.

Cateye-formen er absolutt tilbake! Og folk våger å bruke dem nå, sier Kristina Dysevius, training manager i Luxottica.


Passer de til ansiktet ditt?

KK.no har tidligere gitt deg denne guiden for hvordan du finner et par solbriller du blir fornøyd med:

 • Det aller viktigste er at glasset i solbrillene fjerner all UV-stråling. Se etter CE-merket på solbrillene. Hvis du har det med å være uheldig og mister solbrillene i bakken fra tid til annen, sørg for å kjøpe briller med ripesikre og splintsikre glass. Solbrilleglass laget av polycarbonat er det beste, mens polariserte filtre sikrer at skinn og reflekser forsvinner som dugg for solen.

 • Pass på at brillene passer til ansiktsformen din. Har du et rundt ansikt, kan du balansere dette med litt kantete solbriller. Et langt og kantete ansikt kan mykes opp med rundere former. Brillene skal føles behagelig på nesen, ved tinningen og bak ørene. Brillene skal ikke skli på neseryggen. Dette kan optikeren hjelpe deg med.

 • Sørg for at brillene har god fargegjengivelse. Gjengivelsen av signalfargene rødt, grønt og blått på en korrekt måte er en forutsetning for gode solbriller.

 • Brillene bør også ha tilfredsstillende optisk glasskvalitet. Er glassene av dårlig kvalitet, vil en rund sol kunne bli forandret til en oval sol. Optisk slipte glass sikrer perfekt billedgjengivelse og komfort.

 • Husk at det er mulig å få styrkekorreksjon på både solbriller og solkontaktlinser.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer