Hår:

Derfor bør du klippe håret ditt nå

Disse klassiske hår-tabbene bør du unngå i sommer.

SOMMERHÅRET: Slik bør du forberede håret før sommeren - og slik tar du best vare på det i varmen. Foto: NTB
SOMMERHÅRET: Slik bør du forberede håret før sommeren - og slik tar du best vare på det i varmen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Om sommeren føler vi oss så fine! Det er liksom som om alt blir bedre – solkysset hud gir en sunnere glød, lange lyse kvelder gir mer energi. Og ikke minst blir det lettere å la sminkepungen ligge!

Men når det er sagt, er det faktisk én ting som gjerne lider litt om sommeren – nemlig håret vårt. Hvor obs er du på «sommerhåret» ditt? Sol, varme, saltvann og klorvann er harde kår for manken.

Alt dette vil gjøre at håret mister glans, og at fargen blir fortere matt og solbleket. Resultat er at det mister fuktigheten og kan bli tørt og frizzy, forklarer Malene Stølen fra Meraki Studio til KK.

Eksperten gir oss sine beste tips for hvordan vi behandler håret før sommeren, underveis og etter.

- Ender opp i en ond sirkel

Sommeren er utvilsomt til for å nytes, og det med god samvittighet – men vi er godt tjent med å ta litt ekstra vare på håret. Faktisk, bør du begynne allerede nå!

Ved å forberede og preppe håret før sommeren, sparer du på kvaliteten slik at håret klarer seg bedre gjennom sommeren - og til de neste årene fremover, sier Stølen.

– Vi må huske at et langt hår er også mange år gammelt, minner hun.

Faktisk, er det slik at om du har hår ned til brystkassen er det kanskje fem-seks år gammelt. Om du ikke tar vare på håret hver sommer, vil du kunne komme til å få merke at håret knekker lettere eller at tuppene blir fort flisete og slitt.

Om du har langt hår vil det ta lang tid å spare ut igjen, spesielt rundt hårfestet over pannen og nakkehårene. Mange ender opp å klippe lugg mot høsten for å skjule skadene, forteller hun.

I tillegg fører det slitte sommerhåret gjerne til både mer frizz og flyvehår - til manges store frustrasjon.

– Da ender det ofte opp som en ond sirkel og kan føre til mer slitasje i ettertid, minner Stølen.

PASS PÅ: Malene Stølen bak Meraki Studio forteller oss alt om sommerhåret. Foto: Privat
PASS PÅ: Malene Stølen bak Meraki Studio forteller oss alt om sommerhåret. Foto: Privat Vis mer

Før sommeren: – Ikke utsett

Ifølge Stølen, er akkurat nå en fin tid for å investere i gode hårprodukter før sommeren. Og velg aller helst produkter fra salong.

Salongprodukter er mye mer lavmolekylære enn butikkprodukter, noe som gjør at ingrediensene trekker bedre gjennom skjellaget og pleier håret fra innsiden og ut, forklarer hun.

Og mens du er innom, er det ingen dum idé å booke seg en hårkur som utføres i salong. Effekten av denne typen hårkur varer lengre enn de du har stående i dusjen, og gir deg altså bedre beskyttelse gjennom sommeren.

Tredje bud er å ikke utsette klippen til høsten igjen.

– Jeg anbefaler å klippe tuppene før sommeren, understreker Stølen.

Som kjent, vil slitte tupper spise seg mer og mer oppover hårstrået. Og sommeren inviterer faktisk til nettopp det, dessverre.

Sol og ytre påvirkninger kan fremskynde denne prosessen, som gjør håret fortere slitt og ødelagt, sier Stølen.

PÅ TIDE Å STUSSE: Ikke vent med hårklippen til etter sommeren - i verste fall kan det føre til enda mer og raskere slitasje. Foto: NTB
PÅ TIDE Å STUSSE: Ikke vent med hårklippen til etter sommeren - i verste fall kan det føre til enda mer og raskere slitasje. Foto: NTB Vis mer

Om du er av typen som bruker mye rettetang, anbefaler Stølen at du skåner håret for sommeren ved å heller kjøre en keratinbehandling. Med mer bading og fuktig vær, vil du dermed spare håret for økt bruk av varmebehandling.

Stølen minner om at det finnes salongbehandlinger som gjør at håret holder seg helt rett, også etter vask. Dette er noe de stadig utfører de stadig hos Meraki Studio.

– Pakk bort rettetangen og nyt hele sommeren med glatt og glansfullt hår, selv etter et bad, tipser hun.

Om sommeren: – Beskytte håret gjennom dagen

Mens sommeren durer på, og vi nyter livet litt ekstra, bør vi konsentrere oss om hvilke produkter vi benytter i håret – og hvilken funksjon de har.

Jeg anbefaler en sjampo som tar bort produktrester og smuss som legger seg rundt skjellaget. Den fungerer på lik måte som en ansiktsrens, bare til håret, forteller Stølen.

Selv kan Stølen anbefale Maxiwash fra Kevin Murphy.

– Etter dette er håret klar for å trekke til seg gode ingredienser fra en annen sjampo, som er tilpasset ditt hår. Til slutt bruker du en balsam eller en kur som gir godt med pleie og fuktighet, og lukker skjellaget, tipser hun.

I tillegg, er det viktig med solbeskyttelse. Av håret også, ja!

Jeg anbefaler å bruke et leave-in-serum eller en spray med solfaktor, som kan beskytte håret gjennom dagen, sier Stølen.

Faktisk, er det flere stylingprodukter som leave-in- eller, glans- holdprodukter som også kommer med solfaktor!

MEST SÅRBART: Visste du at håret er mest sårbart når det er vått? Vær forsiktig med bruk av børste og hårstrikk. Foto: NTB
MEST SÅRBART: Visste du at håret er mest sårbart når det er vått? Vær forsiktig med bruk av børste og hårstrikk. Foto: NTB Vis mer

Ellers må vi ta hårtype og frisyre med i betraktningen når vi velger ut sommerens produktrutine. Tenk over egen tykkelse, tekstur og eventuelle behandlinger – og pass på å velge produkter som er tilpasset det som gjelder deg og ditt hår!

– Har du tykt hår trenger du kanskje ekstra fuktighet, og har du krøller trenger du kanskje noe som definerer krøllene. Har du tynt hår trenger du kanskje noe som styrker, minner Stølen.

– På sitt mest sårbare

Kanskje nettopp fordi sommeren er en så deilig tid hvor vi er flinkere til å ta ting litt som de kommer, er det typisk å bli litt slappere på egenpleien.

Ved spørsmål om hva Stølen ser at vi slurver mest med, har hun svaret klart med én gang:

Bruken av hårstrikk kombinert med vått hår! Husk at når håret er vått, er det på sitt mest sårbare.

Vått hår knekker lett. Forsøk alltid å la håret tørke uten bruk av hårstrikk, understreker Stølen.

– Om du ønsker håret bort fra ansiktet, kan du heller bruke en hårklype eller flette håret og bruke en hårstrikk av mykt stoff i enden, tipser hun.

Og samme tilnærming gjelder når du bruker hårbørste i vått hår.

– Du har kanskje opplevd at håret blir fort flokete etter bad i saltvann eller klor? Da kan det være lurt å bruke en balsamspray når du børster håret, sier Stølen.

I tillegg, minner hun om at plagg som solhatt eller caps er fine tillegg for å gi håret ekstra solbeskyttesle. Det er absolutt lurt om du skal tilbringe lange dager i solen.

STYR UNNA: Stølen minner om at det sliter veldig på håret å bruke hårstrikk og børste i vått hår. Foto: NTB
STYR UNNA: Stølen minner om at det sliter veldig på håret å bruke hårstrikk og børste i vått hår. Foto: NTB Vis mer

Og har du noen ganger opplevd at solkremen din gjør fargeendringer i håret? Det er tross alt ganske så nei, takk.

– Noen solkremer kan forandre hårfargen, spesielt blondt hår kan bli gult eller oransje, bekrefter hun.

Husk å se etter aktive ingredienser i solkremen om den inneholder Avobenzone 3% så kan dette være årsaken til fargeforandringer, sier Stølen.

Etter sommeren: – Noe alle hårtyper har godt av

Når den beste tiden på året er på hell igjen, er det essensielt å sjekke ut tingenes tilstand når det kommer til håret.

Stølen anbefaler et frisørbesøk for å unne seg en behandling - og for å finne ut av hvilke produkter som passer best til sitt hår.

Om du har farget eller bleket hår, er det fint å kunne friske opp hårfargen med en toner for få tilbake liv og glød til håret, sier hun.

En ny salonghårkur etter sommeren noe alle hår vil ha godt av. Den vil gi både fuktighet, styrke og glans. Det samme gjelder keratinbehandlinger – som passer for alle hårtyper.

– Du kan selv velge om du ønsker rett hår eller om du vil beholde strukturen eller fremheve krøllene dine ved keratinbehandling, minner hun.

Til slutt legger hun til:

Husk at uansett hvilken hårbehandling du tar, må du fortsatt klippe tuppene hver andre til tredje måned, sier Stølen.

ETTERPÅ: Husk at håret fortjener (og trenger!) ekstra pleie når sommeren er omme. Foto: NTB
ETTERPÅ: Husk at håret fortjener (og trenger!) ekstra pleie når sommeren er omme. Foto: NTB Vis mer

Frisørens sommerfavoritter:

Vi spurte Malene Stølen om hennes personlige favoritter fra sommerproduktrutinen.

– Fra naturens side har jeg tynne fine hårstrå, og hår som blir fort flatt, forteller hun.

Simulate Me Wash, Kevin Murphy:

– Denne bruker jeg på varme soldager. Den inneholder mynte som kjøler ned hodebunnen som føles helt fantastisk, tipser hun.

Epic Treat, NOIR Stockholm:

– Personlig elsker jeg mykt og glatt hår, så denne hårkuren er et must for meg.

HÅRKUR: Om sommeren er det ekstra viktig med en god hårkur, sier frisøren. Kr 389 hos Lyko.
HÅRKUR: Om sommeren er det ekstra viktig med en god hårkur, sier frisøren. Kr 389 hos Lyko. Vis mer

Anti Gravity, Kevin Murphy:

– En oljefri krem som jeg påfører i bunn etter vask, og føner på for ekstra volum, forteller Stølen.

Luxe Serum, Miriam Quevedo:

– Dette serumet fungerer som en base som pleier, gir fukt og god kambarhet – og beskytter håret mot varmeverktøy og solen. Jeg bruker det i lengdene, tipser hun.

Sublime Gold Lotion spray, Miriam Quevedo:

– Denne inneholder 24K gullstøv som gir et gyldent preg og den lukter helt magisk! Sprayer denne for ekstra glød – også på huden.

GLØD: Ja, takk! Denne sprayen bruker Malene Stølen både i håret og på huden for fin glød. Kr 499 hos Stormnchamp.
GLØD: Ja, takk! Denne sprayen bruker Malene Stølen både i håret og på huden for fin glød. Kr 499 hos Stormnchamp. Vis mer

Phantom, NOIR Stockholm:

– En tørrsjampo som gir godt med hold og som finnes i tre fargenyanser. Jeg sprayer denne rundt hårfestet der håret er tynnere, og på toppen for mer hold og volum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer