Semsket Skinn

Derfor bør du unngå semsket skinn

Unngå denne skinntypen når du kjøper sko, råder skomakeren.

IKKE SKOMAKERENS FAVORITT: Semskede sko er upraktiske, mener Tromsø-skomakeren.  Foto: Arkiv: KK.no
IKKE SKOMAKERENS FAVORITT: Semskede sko er upraktiske, mener Tromsø-skomakeren. Foto: Arkiv: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Semsket skinn er det dårligste skinnet du kan bruke. Det suger mye til seg, og på semsket skinn kan du kun bruke impregneringspray, sier Rolf Steinar C. Aarberg, skomaker ved Tromsø skomakerverksted, til KK.no.

Spray er ifølge skomakeren den dårligste impregneringen fordi den legger seg bare ytterst på læret som en hinne.

- Du må spraye ofte for å bevare effekten, og sprayer du det for ofte kan skinnet tørke inn, forklarer Aarberg.

LES OGSÅ: Så ofte bør du impregnere skoene dine

Den dårligste skoen du kan kjøpe

Det er også lettere å ødelegge de semskede skoene sammenlignet med andre skinnsko. Sjansen er nemlig stor for at skinnet blir både skittent og vått.

SKOMAKER: Rolf Steinar C. Aarberg er skomaker ved Tromsø skomakerverksted. Skomakerverkstedet hans fyller 30 år neste høst. Foto: Torgrim Rath Olsen
SKOMAKER: Rolf Steinar C. Aarberg er skomaker ved Tromsø skomakerverksted. Skomakerverkstedet hans fyller 30 år neste høst. Foto: Torgrim Rath Olsen Vis mer

- Semskede sko er også lettere å rive i stykker. Mange drar skoen på seg og det kan slite i stykker det semskede skaftet. Det gjelder akkurat det samme med saueskinn. Lammeskinnsstøvletter er ikke bra for fuktige Norge, det egner seg mer til tøffelbruk, påpeker Aarberg.

Ofte er det moten som avgjør hva kvinner har på føttene. Noen er også villige til å betale flere tusener for et par støvletter og da gjelder det å ta godt vare på dem.

- Hvis du har dyre produkter som Acne-sko og ønsker å bevare dem, bør du legge en tynn gummisålen oppå lærsålen under skoen. Ikke bruk skoene når det regner. Går du ute med lærsåler i fuktig vær sliter du dem ut dobbelt så fort, råder Tromsø-skomakeren.

LES OGSÅ: Sikre tegn på at du bør kaste støvlettene

Slik bevarer du semskede sko

Men selv om semsket skinn ikke er skomakerens favoritt, finnes det fortsatt råd til deg som elsker det myke, hårete skinnet.

Helst bør du spraye skoene med impregneringsspray først, minst en gang i uken, har skomaker Mohammed Ali hos Frimann Thorkildsen Skomakeri i Oslo uttalt til KK.no.

Her er god skopleie helt avgjørende. Før du bruker skoene for første gang, er det lurt å gi dem en god dusj tre eller fire ganger.

En næringsrik fuktighetskrem som er beregnet på semsket skinn vil også ruste skoene for høstværet.

- Velg en nøytral krem som ikke endrer farge på skinnet, og gni den godt inn, tipser Ali.

LES OGSÅ: Er de nye skoene vonde og trange?

Førstehjelp til våte sko

MOKKA: Semsket skinn er vrangsiden på skinnet. Det behandles med børster for å ruske opp fibrene så den fløyelsaktige looken kommer fram. Foto: KK.no
MOKKA: Semsket skinn er vrangsiden på skinnet. Det behandles med børster for å ruske opp fibrene så den fløyelsaktige looken kommer fram. Foto: KK.no Vis mer

Ingen skomakere anbefaler at du bruker semskede sko i skikkelig grisevær. Hvis uhellet likevel skulle være ute, bør du tørke dem så fort du kan, og så prøve å børste over dem med en myk bust. 

Du kan også prøve å viske bort flekkene med et viskelær, eller file dem litt med en neglefil.

Siden du filer, rusker du samtidig til fibrene, og ødelegger ikke den semskede skinnet. Men husk å ikke file for hardt og lenge, for da kan du file fibrene helt bort.

Vi bør bli flinkere til å bruke sko som er tilpasset været, har Oslo-skomaker Asbjørn Dagestad tidligere uttalt til KK.no:

- Vi bruker generelt for pene sko når det er stygt vær ute. Da kan skoene lett få skader som er vanskelige å rette opp. Mange bruker fine sko i søle og slaps.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer