Ull

Derfor bør du velge ull

10 gode grunner til at det naturlige ofte er det beste.

EN VINNER OM VINTEREN: Ull har mange fordeler. Det puster, og føles varmt samtidig som du ikke blir klam (F.v. genser i 90 prosent ull og 10 prosent kasjmir, kr 1700, Acne/Fashionmixology.no, lue fra Aubin & Wills/Net-a-porter.com i 100 prosent merinoull ca kr 400, singlett fra Nøstebarn i 70 prosent ull og 30 prosent silke kr 298, tunika fra Nøstebarn i 100 prosent ull kr 495 og cardigan fra See by Chloe/Net-a-porter i 100 prosent ca kr 2220) Foto: Produsenter/Forhandlere
EN VINNER OM VINTEREN: Ull har mange fordeler. Det puster, og føles varmt samtidig som du ikke blir klam (F.v. genser i 90 prosent ull og 10 prosent kasjmir, kr 1700, Acne/Fashionmixology.no, lue fra Aubin & Wills/Net-a-porter.com i 100 prosent merinoull ca kr 400, singlett fra Nøstebarn i 70 prosent ull og 30 prosent silke kr 298, tunika fra Nøstebarn i 100 prosent ull kr 495 og cardigan fra See by Chloe/Net-a-porter i 100 prosent ca kr 2220) Foto: Produsenter/Forhandlere Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ønsker du å investere i delikate plagg som holder sesong etter sesong, da er det ull du bør se etter på merkelappen.

LES OGSÅ: Votter som faktisk er fine.

Her er 10 gode grunner til å velge ull i vinter:


1) En av de viktigste fordelene med dette naturmaterialet er at det puster. Dermed blir du ikke klam, slik man lett blir av syntetmaterialer.

2) Ull har luftlommer, noe som gir både varme og isolasjon. Dette gjelder selv om plagget er fuktig.

3) Ull kan brukes hele året, fordi det regulerer varmen. Dette gjelder også silke, så om du klør veldig av å ha ull direkte mot huden, kan du forsøke undertøy i en blanding av ull og silke. Silke er veldig slitesterkt på grunn av sine lange fibre, og bidrar nettopp på grunn av dette (ingen utstående, kløende tuster) til at plagget klør mindre.

Se eksempler på varmende ullundertøy her:


4) Ull absorberer og transporterer fuktighet og svette fra kroppen, noe som gjør at det passer perfekt i skiløypa eller på turer. Visste du at ull kan bære opptil en tredjedel av sin egen vekt i fuktighet uten å virke vått? Dette betyr i praksis at du kan ha på deg ganske fuktige ullsokker uten at du blir kald, men hvis du gjør det samme med bomull eller syntet, vil du bli kald med en gang.

5) Ull inneholder lanolin, eller ullfett, som bryter ned bakterier, og kan bidra til å hindre svettelukt.

Se klær som takler sprengkulda her:


6) Ull er sterkt, elastisk og krøller lite. Det holder også godt på fasongen, om det behandles riktig. Se vaskerådene nedenfor.

7) Ull er tungt antennelig og brenner dårlig. Det slutter gjerne å brenne hvis brannkilden fjernes.

8) Ull er miljøvennlig! Det er både naturlig og fornybart. Norsk ull blir ansett som særlig miljøvennlig, siden sauene gjerne går på fjellbeite i steden for på dyrket mark, og siden de generelt har det bra!

Se flotte ullkåper du kan ha hele livet her:


9) Ull sparer også naturen fordi det kan vaskes på 30 grader, og fordi det på grunn av lanolinens selvrensende egenskaper ikke behøver å vaskes så ofte.

10) Ull er trendy! Denne høsten har vi blant annet sett norskinspirert ullstrikk på catwalken hos Dolce & Gabbana, og de deilige, store ullgenserne og cardiganene er hot som aldri før. Den norske ullfabrikanten Dale har dessuten blitt relansert i en mer trendy og tidsriktig utgave. Sjekk ut deres nyeste kolleksjon her.

LES OGSÅ: Den perfekte ullgenseren

Slik tar du vare på ullplaggene dine:

Vask gjerne ullplagg for hånd, hvis du er usikker på om det tåler ullprogrammet i vaskemaskinen din. Særlig gjelder dette ubehandlet ull, altså plagg som ikke er behandlet med kjemikalier. Disse inneholder gjerne mer lanolin, altså ullfett, som bidrar til å bryte ned bakterier. Vaskes slike plagg for hardt og for ofte, forsvinner dette stoffet ut av plagget.

Når du håndvasker plagget, skal det ikke gnis, bare krystes og klemmes lett i vann som ikke bør holde høyere temperatur enn 30 grader. Husk at plagget heller ikke skal skylles i varmere vann enn dette. Bruker du kaldt og varmt vann om hverandre, vil ullen tove seg.

Unngå å henge ullplagg når de er helt våte. Rull det heller i et håndkle, og klem vannet forsiktig ut. Strekk det gjerne forsiktig til ønsket fasong. Når plagget har ligget i håndkleet over natten, kan du eventuelt henge det opp.
TRENDY: Dolce & Gabbanas underlinje, D&G, viste antrekk med mønstre inspirert av norske ullplagg for vinteren 2010-2011. Foto: All Over Press
TRENDY: Dolce & Gabbanas underlinje, D&G, viste antrekk med mønstre inspirert av norske ullplagg for vinteren 2010-2011. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer