VIKTIGSTE I MIDTEN: Det midterste symbolet viser hvilke materialer som er brukt på innsiden av skoen - og det bør helst være skinn. Foto: Per Ervland
VIKTIGSTE I MIDTEN: Det midterste symbolet viser hvilke materialer som er brukt på innsiden av skoen - og det bør helst være skinn. Foto: Per ErvlandVis mer

Sko

Derfor bør skoen ha skinn på innsiden

Kanskje spesielt viktig akkurat nå.

Vi gleder oss alle til det blir sommer. Når gradestokken kryper over 20, grillen fyres opp og kveldene blir lange og lyse.

Uansett hvilke planer du har vil du sannsynligvis ha på deg en type fottøy. Og for at ikke årets hagefest eller storbyferie skal bli ødelagt av vonde, såre, klamme føtter, kan det være greit å huske på følgende:

- Velg sko som har skinn på innsiden.

SE OGSÅ: Vårskoen du bør prøve

Stem her!

Sjekker du dette klistremerket før du handler sko?Nei, aldri
 
940 (63%)
Ja, alltid
 
368 (25%)
Av og til
 
180 (12%)
Vet ikke
 
11 (1%)

Lar føttene puste

Det sier Silje Brøter Olsen, merkevaresjef ved Aldo, til KK.no.

- Skinn mot foten er spesielt viktig om sommeren, da du gjerne går barbeint oppi.

Skinn puster nemlig mye bedre enn syntetiske materialer og vil være mer komfortabelt å gå med i lengden, ifølge Brøter Olsen.

- Skoen sitter mye bedre på og tilpasser seg foten på en helt annen måte. Skinn på innsiden er alltid å foretrekke.

HVA BETYR DET? Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle).  Foto: Tone Ra Pedersen
HVA BETYR DET? Kolonnen til venstre viser hvor på skoen materialet er brukt. Kolonnen til høyre viser hvilket materiale det er snakk om. Øverst: Ytre overside - materiale: tekstil. Midten: Innsiden - materiale: skinn. Nederst: Sålen - materiale: syntetisk (gummisåle). Foto: Tone Ra Pedersen Vis mer

- Rett og slett god fothygiene

Eller som skomaker Asbjørn Dagestad sa i en tidligere KK.no-artikkel:

- Skinn mot foten betyr mest. Skinn tåler mye mer før det blir dårlig bakterieklima. Det gir rett og slett god fothygiene, mens syntetiske materialer gjerne gjør at det fort blir klamt og surt.

Lurer du på hvilket materiale som er brukt, sjekk det lille klistremerket på skoene før du kjøper dem. Det er det midterste symbolet som viser hva innsiden er dekket med.

(Artikkelen fortsetter under.)


Lettere å vedlikeholde

Står valget mellom et par syntetiske sko og et i ekte skinn – og pris ikke er et problem – vet du altså hva du bør velge. Skinn på utsiden av skoen har også fordeler verdt å minne om:

- Skinn slites finere, kan behandles på en helt annen måte og er enklere å vedlikeholde enn syntetiske materialer, sier Brøter Olsen.

- Skulle det for eksempel oppstå en skrape på imitasjonsskinn, er det vanskeligere å dekke over enn hvis det er snakk om ekte skinn.

Bruk riktig sko til riktig anledning

Fottøy i ekte skinn kan du ha glede av i mange år, ifølge merkevaresjefen.

Så lenge du behandler dem fint, impregnerer dem - og sist, men ikke minst: Bruker riktig sko til riktig anledning.

- Skinnsåler er for eksempel ikke lurt å bruke i stygt vær, som også kan forekomme om sommeren her til lands. Og husk at sko med tynne hæler eller hæltrekk ikke har noe på hagefesten å gjøre.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: