Kongelige bunader

Derfor er denne bunaden en av landets dyreste

Prinsesse Ingrid Alexandras Øst-Telemarksbunad koster en liten formue.

EKSKLUSIV: Prinsesse Ingrid Alexandra har en rekonstruert Øst-Telemarksbunad, en nøyaktig kopi av folkedrakten i dette distriktet på begynnelsen av 1800-tallet. En slik skjorte, med broderier på kvale (krage), masjetter og bryst kan koste 20 000 kroner eller mer. Prisen på resten av drakten vil også variere i stor grad etter utformingen. FOTO: Lise Åserud/NTB
EKSKLUSIV: Prinsesse Ingrid Alexandra har en rekonstruert Øst-Telemarksbunad, en nøyaktig kopi av folkedrakten i dette distriktet på begynnelsen av 1800-tallet. En slik skjorte, med broderier på kvale (krage), masjetter og bryst kan koste 20 000 kroner eller mer. Prisen på resten av drakten vil også variere i stor grad etter utformingen. FOTO: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert

Da prinsesse Ingrid Alexandra (18) konfirmerte seg for snart tre år siden, fikk gaven fra besteforeldrene stor oppmerksomhet. Prosessen med å lage den rekonstruerte bunaden fra Øst-Telemark ble viet et helt program på NRK, med navnet «Ingrid av Norge».

Bunaden er basert på klesskikken i Øst-Telemark i 1800-1850 og hvert sting er sydd for hånd. Rekonstruert raudtrøyebunad, også kalt Gammel Øst, er en av Norges dyreste bunader, med en anslått pris på over 100 000 kroner.

Se faktaboks lenger ned i saken for å se hvordan KK har regnet ut prisen på bunaden!

Prinsessse Ingrid Alexandras bunad er spesiallaget til henne av noen av Norges flinkeste håndverkere. Det naturlig nok ikke offentlig kjent hva kongeparet betalte for bunaden. Men ønsker du deg en lignende bunad, er altså 100 000 kroner et anslag på summen du må ut med, hvis du vil kjøpe alt nytt og ikke er så heldig at du kan arve eller lage deler av bunaden selv.

Over 100 000 kroner er ikke en dagligdags sum å punge ut for et klesplagg. Men så er heller ikke en bunad noe dagligdags. Og selv om det er rimeligere bunader å få kjøpt der ute, er det heller ikke urimelig at akkurat denne koster det den gjør.

– Ja, den er kostbar, men i forhold til arbeidet som ligger bak, er den ikke dyr. Når man tenker på at alt i denne bunaden er laget for hånd, er ikke prisen høy.

Det sier Camilla Rossing, som er leder i Norsk Institutt for bunad og folkedrakt.

SOLID HÅNDTVERK: Prinsessens bunad er kostbar, men ikke dyr med tanke på det omfattende arbeidet som ligger bak den, sier bunadekspert. Her bilde fra 17. mai-feiringen på Skaugum i 2021. Foto: NTB.
SOLID HÅNDTVERK: Prinsessens bunad er kostbar, men ikke dyr med tanke på det omfattende arbeidet som ligger bak den, sier bunadekspert. Her bilde fra 17. mai-feiringen på Skaugum i 2021. Foto: NTB. Vis mer

Hun synes det er både utrolig flott, og riktig, at kongefamilien velger bunader med en stor grad av kunnskapsmessig og håndverksmessig integritet og kvalitet. Rossing sier det er spesielt tre forhold som er viktig å nevne her:

– Broderiet på forkledet og på skjorten er gjort av noen av de fremste håndverkerne i landet, med silkegarn på lin eller ull. Dette er tidkrevende arbeid, og her er det brukt en del teknikker som ikke alle som ellers kan brodere har kjennskap til. Dessuten har flere av bunadene fra Telemark både belter og forkleband som skal veves for hånd. Dette er ekspertarbeid og tar tid. Her må også gode, solide naturmaterialer benyttes.

Tro mot tradisjonen

I tillegg, sier Rossing at om man ønsker håndlaget filigransarbeid, at man lodder flere små smykkedeler sammen til en helhet, i bunadsølvet sitt, er det også svært tidkrevende og kostbart arbeid.

Det er ikke bare det svært høye nivået på håndtverket som gjør at bunaden skiller seg ut kostnadsmessig. Det er nemlig også gjort et stort stykke med historisk forskningsarbeid i forkant av at bunaden ble laget. Nettopp for å få den til å bli så tro mot folkedrakten fra Telemark som mulig.

– Hva gjør det for en bunad at en kongelig bruker den?

– Det er enormt viktig, tror jeg. Både for de kongelige selv, når de ute og representerer, og møter folket i bunad. Men for folks bunadbruk også, vil det ha stor påvirkning at en kongelig bruker en bunad fra deres eget område, sier hun.

I et intervju fra i fjor avslørte dronning Sonja (83) at hun har hatt en finger med i spillet - bokstavelig talt - under utformingen av Ingrid Alexandras bunad.

– Til alle barnebarnas bunader broderer jeg ett element selv, så de kan ha med seg noe gjennom livet som bestemor har laget. Etter hvert som man blir mer voksen, blir bevisstheten om arv, røtter og identitet sterkere. Vi hadde derfor et ønske om å gi bunad i konfirmasjonsgave til alle barnebarna våre, uttaler dronningen i forbindelse med utstillingen «Fyrstedamer i bunad».

FINGERNEM: Dronning Sonja var personlig involvert da barnebarnet Ingrid skulle få bunad. Hun satt seg ned med nål og tråd og broderte egenhendig de tradisjonelle vadmelsstrømpene som hører med folkedrakta. FOTO: Julian Parker/UKPress
FINGERNEM: Dronning Sonja var personlig involvert da barnebarnet Ingrid skulle få bunad. Hun satt seg ned med nål og tråd og broderte egenhendig de tradisjonelle vadmelsstrømpene som hører med folkedrakta. FOTO: Julian Parker/UKPress Vis mer

Det er Norsk institutt for bunad og folkedrakt som har laget utstillingen på Valdres folkemuseum, der er dronningens egen beltestakk er utstilt – også den fra Telemark.

Dette er siste og fjerde del av en serie der vi ser nærmere på kongefamiliens bunader.

Blod, svette og tårer

Dronningen har lagt ned flid og kjærlighet i hvert eneste sting. På den måten håper hun barnebarna vil bli bevisste på sine røtter i Telemark og ikke minst den norske kulturarven.

Broderiet er som en skjult hilsen fra bestemor, som de vil bære med seg gjennom livet.

– Jeg brenner for å bevare gamle håndverkstradisjoner. Vi har så mye verdifull kulturarv i Norge som jeg er opptatt av at må tas vare på, sier dronningen i forbindelse med utstillingen.

SUS I SERKEN: Prinsesse Ingrid Alexandra var selv med å valgte ut materialer og farger til sin rekonstruerte bunad fra Øst-Telemark. Den er gjenskapt så nøyaktig som mulig etter klær som var i bruk i Telemark fra 1800 til 1850 og kalles også «Gammel øst» eller «Rekonstruert rødtrøyebunad». FOTO: Lise Åserud/NTB
SUS I SERKEN: Prinsesse Ingrid Alexandra var selv med å valgte ut materialer og farger til sin rekonstruerte bunad fra Øst-Telemark. Den er gjenskapt så nøyaktig som mulig etter klær som var i bruk i Telemark fra 1800 til 1850 og kalles også «Gammel øst» eller «Rekonstruert rødtrøyebunad». FOTO: Lise Åserud/NTB Vis mer

Det var ikke gjort i en fei å lage bunadsbroderiet til barnebarna. Under arbeidet med prinsesse Ingrid Alexandras bunad, innrømmet Sonja at hun slet med å sy det intrikate mønsteret på vadmelsstrømpene.

– Åh, det tok lang tid. Jeg har sikkert sydd syv sånne roser. Jeg må ta opp så mye, for jeg er ikke så flink, fortalte dronningen da hun viste fram broderiet i NRK-serien.

I TV-serien kommer det også fram at det faktisk var kronprinsesse Mette-Marit (47) som tok initiativ til at dronningen skulle gi seg i kast med nål og tråd.

– Min svigerdatter sa: Kan ikke du bare brodere bitte lite grann, så du får satt ditt bumerke på bunaden? fortalte Sonja i programmet.

Reiste verden rundt med broderiet

Underveis fikk hun opplæring og bistand av Helen Juell.

– Jeg har hatt broderiet med meg til Chile, på fjellet og rundt omkring, og vært litt fortvilet fordi Helen ikke har vært der. Men etterhvert har jeg heldigvis lært litt da, så det går litt bedre. Det er veldig morsomt! Det er et kreativt arbeid, som krever stor tålmodighet, fastslo Sonja.

BESTEMORS GAVE: Mange timers arbeid ligger bak de broderte vadmelsstrømpene. FOTO: Lise Åserud/NTB
BESTEMORS GAVE: Mange timers arbeid ligger bak de broderte vadmelsstrømpene. FOTO: Lise Åserud/NTB Vis mer

Prinsessen bar bunaden for første gang på konfirmasjonsdagen i 2019, og slik har det også vært med flere av hennes søskenbarn. Kongeparet hadde et ønske om å forære hele flokken hver sin drakt.

– Vi ville gi alle barnebarna en bunad. Det er fordi det er typisk norsk, det er fantastisk arbeid, det er praktisk, estetisk og det har en historie, fortalte dronningen i NRK- programmet.

Gjorde som mamma og mormor

Prinsesse Märtha Louises (49) døtre Maud Angelica og Leah Isadora Behn ble konfirmert henholdsvis året før og året etter Ingrid Alexandra. Også de fikk Øst-Telemarksbunader, men av en annen type enn sin kusine.

Ingrid Alexandra fikk en rekonstruert bunad, sydd nøyaktig på samme måte som de gamle folkedraktene som var i bruk i Telemark mellom 1800 og 1850.

Maud og Leah har derimot Anne Bamle-bunader som sin mor og mormor.

FESTKLEDDE: Under Leahs konfirmasjon i fjor, stilte både prinsesse Martha (t.v.), datteren Maud og dronning Sonja i sin Øst-Telemarksbunader, kreert av Anne Bamle. Neste gang er det Emma (midten), det yngste barnebarnets tur. FOTO: Tor Lindseth/Se og Hør
FESTKLEDDE: Under Leahs konfirmasjon i fjor, stilte både prinsesse Martha (t.v.), datteren Maud og dronning Sonja i sin Øst-Telemarksbunader, kreert av Anne Bamle. Neste gang er det Emma (midten), det yngste barnebarnets tur. FOTO: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Anne Bamle-bunadene eller Heddalsbunader, som de også kalles, er inspirert av folkedraktene i Øst-Telemark på begynnelsen av 1800-tallet. Men i motsetning til den rekonstruerte bunaden, er den laget etter 1900-tallet idealer for hvordan en «norsk drakt» skulle se ut.

Den gang skulle bunadene være laget av utelukkende norske materialer, ha tidsriktig passform og matchende broderi fra topp til tå. Mønsteret som opprinnelig prydet vadmelsstrømpene ble overført til liv, forkle, stakk og løslomme.

Men stasplagget er likt for både den rekonstruerte bunaden og den Anne Bamle skapte fra 1920 og utover – nemlig den rikt dekorerte jakka, som også har gitt bunaden navnet rødtrøyebunad.

Leah fikk en tilhørende rødtrøye til sin konfirmasjon i fjor høst, men vi har ennå ikke sett henne bruke den. Hennes bunad har blå detaljer. Søsteren Maud har valgt en variant med mer rødt.

NORSK TRADISJON: Alle barnebarna til dronning Sonja og kong Harald får bunader i gave. Her er Maud Behn (t.v.) og søsteren Leah kledd i hver sin variant av Øst-Telemarksbunaden. FOTO: Lise Åserud/NTB, Andreas Fadum/Se og Hør
NORSK TRADISJON: Alle barnebarna til dronning Sonja og kong Harald får bunader i gave. Her er Maud Behn (t.v.) og søsteren Leah kledd i hver sin variant av Øst-Telemarksbunaden. FOTO: Lise Åserud/NTB, Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Historisk sus

At hele familien har bunader fra nettopp Telemark, er ikke tilfeldig. Dronning Sonjas foreldre var født i Skien. Og da hun selv fikk sin første bunad i forbindelse med bryllupet med kronprins Harald i 1968, falt valget på Øst-Telemarksbunaden som ble kreert av Anne Bamle.

Siden har de yngre generasjonene latt seg inspirere.

– Min familie er fra Telemark og jeg har en telemarksbunad. Den har kronprinsessen og de andre sett, og de synes den er vakker. Jeg synes det er veldig hyggelig at barna får en identitet også til det området der forfedrene kommer fra, forklarer dronningen om valg av bunad til NRK.

Også prinsesse Märtha Louise (49) har også en Øst-Telemarksbunad. Den ble faktisk sydd av Anne Bamle selv til farmoren kronprinsesse Märtha i sin tid.

HISTORISK DRAKT: Ingrid Alexandras bunad har kort liv, mer som seler over skuldrene, brikkevevd belte og grønt forkle dekorert med ullbroderi, perler og bånd fra New York. Alle deler av bunaden er basert på historiske plagg fra Telemark. Her er hun med mamma Mette-Marit, iført Hardangerbunad. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB
HISTORISK DRAKT: Ingrid Alexandras bunad har kort liv, mer som seler over skuldrene, brikkevevd belte og grønt forkle dekorert med ullbroderi, perler og bånd fra New York. Alle deler av bunaden er basert på historiske plagg fra Telemark. Her er hun med mamma Mette-Marit, iført Hardangerbunad. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer

Anne Bamle-bunadene er svært populære den dag i dag, og Sonja, Märtha, Maud og Leahs bunader er fire eksempler på de hundrevis av variasjonene som har vært laget de siste 100 årene.

Ingrid Alexandras rekonstruerte folkedrakt er derimot mer ukjent for folk flest, men antakelig vil denne bunaden blir mer og mer populær i årene som kommer – nå som vår fremtidige dronning bærer den!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer