EDDIK + JEANS: Litt eddik når du vasker buksene dine vil forsegle fargen inne i materialet i buksene og sørge for at den ikke mister like mye farge eller sverter av på andre plagg.  Foto: Silje Karine Førsund
EDDIK + JEANS: Litt eddik når du vasker buksene dine vil forsegle fargen inne i materialet i buksene og sørge for at den ikke mister like mye farge eller sverter av på andre plagg. Foto: Silje Karine Førsund Vis mer

Hvordan Bevare Fargen På Jeans

Derfor er eddik gull for jeansene dine

Løsningen på et vanlig problem når du skal vaske dem.

KK.NO: Alle bør ha et par jeans i skapet som «sitter som et skudd».

Som regel er det imidlertid mye pes å finne dem. Heldigvis finnes det flere triks som gjør det litt lettere å finne buksene som passer din figur.

Og det er god grunn til å finne et par denne sesongen, ettersom flere kleskjeder satser stort på jeans - faktisk får du modeller med push-up.

Men for at favorittbuksene dine skal vare år etter år, gjelder det å ta vare på dem.

Og med disse triksene varer de litt lenger!

LES OGSÅ: Så sjelden bør du vaske jeansen

Vask buksene med eddik

En vanlig tabbe er å vaske jeans med tøymykner - noe som ødelegger buksene.

DROPP SKYLLEMIDDEL: Enzymene i skyllemiiddelet kan faktisk bidra til å ødelegge materialet i buksene dine og gjøre de slappere.  Foto: Africa Studio - Fotolia
DROPP SKYLLEMIDDEL: Enzymene i skyllemiiddelet kan faktisk bidra til å ødelegge materialet i buksene dine og gjøre de slappere. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

Dette skyldes at buksene er annerledes i dag, hvor det er større fokus på at de skal være komfortable enn at de skal være slitesterke. Det blir derfor brukt mer stretch - noe enzymene i tøymykner kan løs opp, og dermed gjøre buksene slappe.

I stedet bør du faktisk bruke eddik - det stemmer, eddik.

Den lyse eddiken kan nemlig bidra til å bevare fargen på favorittjeansene dine.

Dette forsegler fargen inne i stoffet på buksene, slik at de ikke farger av like mye som tidligere. I det minste vil du kunne redusere risikoen for at buksene vil farge av til andre plagg senere.

Hvis du skal håndvaske buksene - som er sterkt anbefalt, kan du også legge i litt eddik (husk: den må være av det hvite, gjennomsiktige slaget!).

LES OGSÅ: Perfekte jeans for kvinnelige former

Vask dem med kaldt vann

Som nevnt over, er det altså slik at det beste er å vaske jeansene dine for hånd.

I KALDT VANN: Vask jeansene i kaldt vann etter at du har kjøpt dem, for å bevare passform.  Foto: Image Source
I KALDT VANN: Vask jeansene i kaldt vann etter at du har kjøpt dem, for å bevare passform. Foto: Image Source Vis mer

Ettersom tiden ofte ikke strekker til for mange av oss fra før, blir det gjerne til at vi slenger buksene i vaskemaskinen likevel. For å redusere slitasje og sørge for at de ikke krymper, kan det da være lurt å vaske dem i kaldt vann.

Ekspertene anbefaler deg faktisk å gjøre dette med en gang du har kjøpt dem, for å unngå at de skal sverte av på andre klær senere.

Hvis du syns dette høres slitsomt ut, finnes det et tredje alternativ.

- Det aller beste tipset når du har kjøpt deg nye jeans er at du vasker dem så lite som mulig for at de skal holde best, har Deniel Langerhorst ved Carlings på Ski Storsenter, tidligere uttalt til KK.no.

Dersom du har vært på grilling, eller spist på et gatekjøkken og det har satt seg lukt i buksene, holder det langt å henge buksene ut til tørking. Gjerne et døgn.

Av og til holder det dessuten bare å fjerne flekkene i stedet for å vaske hele buksen. Kanskje du bare har ramlet på grusen? Bruk en mild såpe på en varm klut og gni bort det skitne.

LES OGSÅ: Slik pimper du opp jeansene dine

Følg alltid vaskeanvisningen

Dersom det står på vaskanvisningen at buksene ikke skal vaskes i maskinen og du gjør det likevel, bør du også merke deg at reklamasjonsretten ikke gjelder lenger.

SJEKK ALLTID: Vaskelappen/anvisningen på innsiden av jakken bør ALLTID sjekkes før du hiver jakken i maskinen.  Foto: Erwin Wodicka/Colourbox
SJEKK ALLTID: Vaskelappen/anvisningen på innsiden av jakken bør ALLTID sjekkes før du hiver jakken i maskinen. Foto: Erwin Wodicka/Colourbox Vis mer

- Hvis vaskeanvisningen ikke er slik du ønsker at den skal være, er det bedre at du kjøper noe annet, har Ingunn Grimstad Klepp, forskningsleder i SIFO (Statens institutt for forbruksforskning), tidligere uttalt til KK.no.

- Hvis du ikke følger vaskeanvisningen, gjelder ikke reklamasjonen lenger, forteller hun.

Selv om du er aldri så fornøyd i prøverommet, kan det derfor være lurt å sjekke vaskeanvisningen på plaggene før du går til kassen.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: