Statisk hår

Derfor er håret ditt statisk nå

Ifølge eksperten er det faktisk slik at noen mer utsatt for statisk hår– men triksene som hjelper er enkle!

STATISK HÅR: Vi er ikke helt ferdige med luer og skjerf selv om sola endelig varmer litt – slik bekjemper du statisk hår. Foto: NTB
STATISK HÅR: Vi er ikke helt ferdige med luer og skjerf selv om sola endelig varmer litt – slik bekjemper du statisk hår. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få ting er vel så velkjent som statisk hår – dessverre. Vi kaller det statisk, men visste du at det faktisk er snakk om en negativ elektrisk ladning i hårstråene? Jepp, såpass dramatisk er det! Og fryktelig irriterende.

Våren nærmer seg, men det er fortsatt aktuelt med en hals eller et skjerf i halsen for å skjerme mot lur vind – og da er det bare å si hallo til massevis av statisk hår. Hver dag. Vi så oss pent nødt til å spørre eksperten hva som hjelper.

Når flere hårstrå får en negativ elektrisk ladning, så får det litt samme effekten som når man prøver å sette sammen to magneter av samme pol - de frastøter hverandre. På samme måte begynner hårstråene å løfte seg fra hverandre, forklarer Maya Stark fra Adam og Eva til KK.

Hun er Art Director for Adam og Eva Steen og Strøm samt Akademi-artist og lærer på Adam og Eva Skole og Akademi. Heldigvis har Stark tipsene klare til oss.

Ifølge eksperten, er det særlig én hårtilstand som gjør oss ekstra utsatt for statisk hår. Men dette kan hjelpe!

1. Fukt, fukt, fukt

Mange hår har godt av mer fuktighet, kanskje særlig i vår del av verden hvor klimaet er kaldt og hardt store deler av året. Vel, her kommer enda en god grunn til å ikke slurve med fuktighetsproduktene!

Tørt og skadet, porøst hår blir nemlig gjerne lettere statisk.

Dette kommer av mangel på fuktighet i håret. Noen hår er naturlig tørrere enn andre, og derfor mer utsatt for å bli statisk, forteller Stark.

– Vi opplever ofte økte henvendelser om statisk hår på vinteren ettersom det gjerne er kaldere og tørrere i lufta, noe som også påvirker fuktbalansen i håret, sier hun.

Stark anbefaler at du tilfører fukt etter hårtypen din.

Noen kan med fordel tilføre fukt allerede i dusjen med sjampo, balsam og kur, mens andre har behov for å legge til leave-in-produkter i sin vanlige pleierutine, sier hun.

Det kan absolutt være en fordel å vende seg til å tenke mer sesongbasert når det gjelder fuktighetstilførsel.

– Frisøren din kan veilede deg til å bygge opp en hårpleierutine med produkter som dekker ditt hårs behov i de forskjellige sesongene, anbefaler hun.

EKSPERTEN TIPSER: Maya Stark fra Adam og Eva er enig i at statisk hår er plagsomt - og har gode tips på lur. Foto: Instagram @starkmaya
EKSPERTEN TIPSER: Maya Stark fra Adam og Eva er enig i at statisk hår er plagsomt - og har gode tips på lur. Foto: Instagram @starkmaya Vis mer

2. Unngå friksjon

Når du først har økt mengden fuktighet du tilfører håret, er det også definitivt en god idé å tenke på hvordan du kan unngå friksjon mot håret. Det er nemlig en av hovedingrediensene i oppskriften på statisk hår!

– Statisk hår kommer av at hårstråene får en negativ elektrisk ladning som følge av friksjon mot et annet materiale, for eksempel når man har på seg lue, skjerf, eller har langt hår som gnikkes mot ryggen av genseren man har på seg, forklarer Stark.

Da får vi det uønskede og irriterende fenomenet om at hårene reiser seg. Eller klebrer seg. Eller til og med gir oss små støt! Kombinert med en lite flatterende lue-sveis er det virkelig en favoritt, eller hva?

Her kan heldigvis Stark anbefale et par enkle grep som kan hjelpe.

– Når man går ute på vinteren kan man bruke et sjal, gjerne i et tettvevd naturmateriale, under lua for å beskytte håret – eller legge håret pent på innsiden av jakka.

KJENT FENOMEN: ... Dessverre! Statisk hår er utrolig irriterene. Visste du at det faktisk skyldes en negativ elektrisk ladning som følge av friksjon? Foto: NTB
KJENT FENOMEN: ... Dessverre! Statisk hår er utrolig irriterene. Visste du at det faktisk skyldes en negativ elektrisk ladning som følge av friksjon? Foto: NTB Vis mer

3. To gode hjelpere du bør vurdere

Det er heller ikke feil å ty til et par enkle verktøy for å bekjempe fienden. Og disse har du kanskje liggende fra før!

– Man kan også sette opp håret med en stor hårklype, som jo er veldig i vinden om dagen, tipser hun.

I tillegg kan du teste ut en preventiv tilnærming som starter hjemmefra: kammer og børster av naturmaterialer. Sliter du med statisk hår, bør disse kanskje bli dine nye bestevenner.

Disse vil frakte de naturlige oljene fra hodebunnen nedover hårstrået og smøre tørre hårstrå, forklarer Stark.

Noe å ha parat i veska, kanskje?

4. Sjekk ingrediensene

Det blir stadig mer og mer fokus på ingredienslisten til en rekke skjønnhetsprodukter. Vi vil gjerne vite hva vi smører på ansiktet eller masserer inn i håret – for ikke å snakke om hvordan dette påvirker dyr eller planet. Sliter du med statisk hår, får du herved enda en god grunn til å sjekke ingrediensene i produktene dine.

Pass på ingredienser som er «fuktstjelere»! Det kan være i produkter som du kanskje har og bruker mye, men som plutselig fungerer dårligere på vinteren, advarer Stark.

– For eksempel er alkohol tilsatt som ingrediens i mange produkter for å gjøre de hurtigtørkene, forklarer hun.

Vær særlig obs når det kommer til stylingprodukter. Er det tilsatt alkohol, kan produktet komme til å tørke ut sensitive hår med lav fuktbalanse.

Dette betyr ikke at du må kaste ut yndlingsproduktene dine, heldigvis, men at du kanskje ønsker å justere bruken av disse i spesielt utsatte sesonger, sier Stark.

Kanskje bør du kjenne etter om du skal legge til en ekstra leave-in eller bør «layere» produktene du bruker til daglig på en annen måte, tipser hun.

FUKT FUNKER: For å bekjempe statisk hår, er fukt viktig. Tilpass produkter og bruk etter årstidene! Foto: NTB
FUKT FUNKER: For å bekjempe statisk hår, er fukt viktig. Tilpass produkter og bruk etter årstidene! Foto: NTB Vis mer

5. Ekspertens favoritter

Selv om ulike hår trenger ulike ting, kan Stark gjerne anbefale noen favoritter i forsvar mot statisk hår. Hurra!

– Blant mine favoritter for å forhindre statisk hår er Kérastase Nutritive 8h Magic Night Serum. Det er et fuktighetsgivende, mykgjørende serum som fungerer for alle hårtyper.

Dette trekker lett inn i håret over natten og er i tillegg tilsatt essensielle oljer for å fremme god søvn.

– Her får du en lettere kureffekt uten å bruke ekstra tid i hverdagen, tipser hun.

I tillegg, mener hun det fungerer å «layere» Kérastase Chronologiste Thermique Régénérant leave-in og serumoljen fra samme serie.

Som vi vet, skiller olje og vann seg. Derfor ønsker vi påføre våre fuktighetsgivere først, og så påføre olje oppå. Oljen vil lukke fuktigheten inne i hårstrået og hindre fuktighetstap, forklarer Stark.

– Hårolje bør derfor også påføres i håndkletørt hår, før føning og tørking!

Når uhellet er ute, eller du ikke har hårklype tilgjengelig eller innser at du har tatt på deg garderobens mest elektriske plagg - er det klart man ønsker seg en aldri så liten lifesaver.

– Som en quick-fix på farten, liker jeg å ha med meg Shu Uemura sin Essence Absolue Universal Balm i veska. Denne redder også tørre hender – og restene kan du dra igjennom håret for en instant beroligende effekt!

Favoritten er noe kostbar, men hun har også tips til et alternativ på budsjett. Som absolutt ikke er noe dårligere, ifølge Stark.

– Budsjettversjonen har vi fra Matrix Total Results og heter Miracle Creator Multi-Tasking Hair Treatment – en spray som gir deg fuktighet, glans og smoother ut skjellaget, sier Stark.

Et lukket skjellag vil holde bedre på fukt og være mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger, forklarer eksperten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer