Mote

Derfor er håret ekstra tørt

Heldigvis kan det reddes.

TØRT? Vinteren tar på og kan gjøre håret tørt og livløst. Nå er tiden for å redde lokkene med god pleie og nok av næring. Foto: nastia1983 - Fotolia
TØRT? Vinteren tar på og kan gjøre håret tørt og livløst. Nå er tiden for å redde lokkene med god pleie og nok av næring. Foto: nastia1983 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er ekstra tøff for både hud og hår. Tørt, varmt inneklima og kuldegrader ute gjør sitt for å strippe håret for alt av fett og fuktighet, og før du aner ordet av det, har hårt blitt både tørt, slapt og livløst. 

Og mye av det samme skjer om sommeren, selv om årsakene er litt ulike. Sol, saltvann og klorvann gjør nemlig sitt til at håret mister mye fukt.

Våren og høsten er derfor de perfekte årstidene for å reparere håret mellom de to vanskeligste hår-årstidene. Fiks vinterhåret og gjør det best mulig forberedt til å takle sommerens utfordringer. 

LES OGSÅ: Dette kan skade håret ditt

Andre ting som tørker ut håret

 1. Kjemisk belastning: Bruk av uegnede vaske- og pleieprodukter, stylingprodukter, farge, bleking, salt og klorvann.
 2. Mekanisk belastning: Bruk av uegnede kammer og børster, strikk, klemmer og spenner.
 3. Termisk belastning: Bruk av fønere, rettetenger, krølltenger og sol.
HØYSÅTESVEIS: Føler du kanskje at vinteren har gjort at håret ligner mer på stålull enn de lekre, myke og blanke lokkene du drømmer om? .  Foto: All Over PressAll Over Press
HØYSÅTESVEIS: Føler du kanskje at vinteren har gjort at håret ligner mer på stålull enn de lekre, myke og blanke lokkene du drømmer om? . Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Vask håret sjeldnere 

Når håret er tørt, er det faktisk best om du unngår å vaske det i en ekstra dag eller to. Sjampo inneholder nemlig rensende ingredienser som kan strippe håret for naturlig fett og fukt.

Jo sterkere sjampo du bruker, jo viktigere er det å gi hodebunnen tid til å «smøre» håret med olje mellom hver vask. Dette kan selvsagt være en utfordring, særlig om du får fet hodebunn veldig fort.

Ja, for du kan faktisk ha fet hodebunn og tørt hår – samtidig

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

VASK SJELDNERE: Har du veldig tørt hår, kan du droppe sjampoen og bare bruke balsam et par ganger i uka. Synes du det blir ekkelt å ikke bruke sjampo, kan du prøve å bytte til en mildere variant, for eksempel en barnesjampo. Foto: colourbox.com
VASK SJELDNERE: Har du veldig tørt hår, kan du droppe sjampoen og bare bruke balsam et par ganger i uka. Synes du det blir ekkelt å ikke bruke sjampo, kan du prøve å bytte til en mildere variant, for eksempel en barnesjampo. Foto: colourbox.com Vis mer

Bytt sjampoen med balsam

For deg med virkelig tørt hår, kan det faktisk være et alternativ å droppe sjampoen et par ganger i uka. Erstatt sjampoen med balsam, så tilfører du masse næring og fukt uten å strippe det først. 

– Kvinner med krusete, tørt og/eller behandlet hår kan vaske med balsam istedenfor sjampo annenhver gang de vasker håret, har L’òreal-koloristen Christophe Robin, som har jobbet med berømte kvinner som Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart og Kristin Scott-Stewart, tidligere uttalt:

– Skyll håret i lunkent vann og bruk balsam for å «rense opp». Ta deg også tid til å vaske håret forsiktig og massere hodebunnen for å sette i gang blodsirkulasjonen. Da vil håret ditt bli enda vakrere, sier han.

Ved å bytte ut sjampoen med balsam i hvert fall et par ganger i uken, vil du også skåne huden din. Etter litt tid med mindre sjampo, vil du dessuten merke at håret blir sunnere og lettere å style, i tillegg til at hodebunnen blir mindre ømfintlig.

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke balsam her?

KOKOSOLJEFAN: Blake Lively er viden kjent for sitt supervakre hår. Hun sverger til et triks moren hennes lærte henne – kokosolje i tuppene. Foto: Desiree Navarro/Everett Collection                                 /All Over Press
KOKOSOLJEFAN: Blake Lively er viden kjent for sitt supervakre hår. Hun sverger til et triks moren hennes lærte henne – kokosolje i tuppene. Foto: Desiree Navarro/Everett Collection /All Over Press Vis mer

Prøv oljer

Tørt hår har ofte lite protein og må kontrolleres med produkter som gir pleie til hårets overfltae. Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam, har tidligere fortalt KK.no hvordan du kan få dine vakre lokker tilbake.

– Det er veldig mange norske kvinner og jenter som har tørt hår, men som får litt fett hår nærmest hodebunnen. Da anbefaler jeg en god og mild rensesjampo for hodebunnen, sier hun:

– Deretter er det lurt å bruke en god fuktighetsgivende balsam, gjerne med arganolje. Har du tørt hår hele veien bør du bruke både sjampo og balsam med arganolje.

Du kan også bruke håroljer til å pleie håret etter vasken. Arganolje er kanskje mest kjent, men også kokosolje kan brukes på samme måte. Blake Lively sverger til kokosolje for å gjøre lokkene ekstra vakre. 

LES OGSÅ: Ikke bruk for mye hårolje i tørt hår

Kur, kur, kur

Eksperter har tidligere anbefalt at du kurer håret minst én gang i uka for å gi håret den ekstra pleien og næringen det trenger. 

Hva slags kur du velger, avhenger av hårtypen din og hvordan du behandler håret. 

André Auster, kreativ leder i Auster Academy, har tidligere gitt oss følgende oversikt over kurene som passer best for de ulike hårtypene:

Bleket eller sterkt kjemisk behandlet hår: – For bleket eller sterkt kjemisk behandlet hår skal det brukes hovedsakelig protein- eller keratinkurer, sier Auster.

Keratin er hårets protein og det utgjør omtrent 85 prosent av håret ditt. Derfor er det ekstra viktig å gi håret påfyll av dette når du stripper det med kjemiske behandlinger, forklarer han.

GIR FUKT: En god hårkur som gir masse fukt er nødvendig nå når det er kald og tørr luft ute og varm og tørr luft inne. Vinterklimaet tørker ofte ut håret, og da er en god fuktmaske på sin plass. Foto: Alliance - Fotolia
GIR FUKT: En god hårkur som gir masse fukt er nødvendig nå når det er kald og tørr luft ute og varm og tørr luft inne. Vinterklimaet tørker ofte ut håret, og da er en god fuktmaske på sin plass. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Farget hår: – Farget hår bør ha en kur med mye antioksidanter i tillegg til protein og fuktighet, sier Auster.

Antioksidantene beskytter fargen fra å falme, så dermed vil fargen holde seg og se blankere ut lenger.

Frisøren anbefaler også leave in-kurer til farget hår. Disse produktene kommer ofte i sprayform og gir deg et mer beskyttende lag på håret.

Tykt, brusete og tørt hår: – Her trengs det hovedsakelig fuktighetskurer, helst med mykgjørende egenskaper fra diverse pleiende og gjennoppbyggende oljer.

Krøllete hår: Krøllete hår er ofte tørt og trenger derfor ekstra fuktighet, mykhet og spenst for å se best mulig ut.

– Her må det brukes en kur som er tillpasset krøllete hårtyper, sier Auster.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer