Skjorte

Derfor er knappene på herre- og dameskjorter på hver sin side

Vi visste det var en grunn til det!

SKJORTEN: De ser kanskje like ut, men om du tar en nærmere titt ser du at knappene på dameneskjorten til venstre er plassert på en annen side enn på herreskjorten (t.h.). FOTO: NTB Scanpix
SKJORTEN: De ser kanskje like ut, men om du tar en nærmere titt ser du at knappene på dameneskjorten til venstre er plassert på en annen side enn på herreskjorten (t.h.). FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang tenkt på at knappene på skjorten din sitter annerledes enn på kjæresten din sin? Det har seg nemlig sånn at knappene sitter forskjellig på herre- og dameskjorter! Knappene på en herreskjorte sitter på høyre side, mens på dameskjorter finner du den plassert på venstre side. Spørsmålet er hvorfor?

Dette ble oppklart da «What's trending Today»-panelet til Today tok for seg mysteriet. Og vi må helt tilbake til 1200-tallet da knappen ble oppfunnet.

I dag bruker vi hverken mye tid eller tanker på disse knappene, men på den tiden var det luksus å kunne bruke plagg med knapper. Kun de rikeste kunne unne seg dette og det betydde også at kvinnene hadde hjelp til å kle på seg. Psst: Her er skjorten alle bør ha i skapet!

Knappene ble derfor plassert på venstre side på damenes skjorter slik at det skulle bli mer praktisk for den som skulle kneppe skjorten. Chloe Chapin, motehistoriker, forteller til Today at det også er en liten historie bak knappene på herreskjorten også.

- Mange elementer i herremoten kan spores tilbake til militæret. Å ha lett tilgang til våpen overgikk alt annet, og det var derfor mye lettere å nå et våpen på innsiden av skjorten fra den dominerende siden, sier Chapin.

Skjorten til venstre er en dameskjorte, mens den til høyre er for herrer. Foto: KK.no
Skjorten til venstre er en dameskjorte, mens den til høyre er for herrer. Foto: KK.no Vis mer

Derfor får t-skjorten din disse små hullene

Klar for å oppklare en annen rar greie? For hvor irriterende er det ikke når du tar på deg t-skjorten din, som ikke er spesielt gammel, og så er det massevis av små hull i den? Og det er alltid på ett bestemt sted! Der hvor t-skjorten faller like under navlen, har det en tendens til å komme et par hull.

Men hvorfor skjer dette egentlig? Vi har hørt flere teorier her i redaksjonen - deriblant at det skyldes belter, knapper på bukser og glidelåser, men ifølge Malin Skaar leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, kan det også skyldes noe annet.

- Du har helt rett i at hull kan komme av knapper, belter og glidelåser. I tillegg kan de komme dersom det ligger noe i vaskemaskinen som forårsaker det. Det vanligste i dette tilfellet er bh-en. Den kan være litt vanskelig å oppdage i og med at den kan ligge bak trommelen og kun stikke ut når den er i bevegelse. Måten du kan sjekke om det er en bh-spile der er å trykke trommelen inntil veggen i maskinen mens du undersøker. Det er også veldig lurt å bruke vaskepose på bh-er, sier Skaar og fortsetter:

- Maskinen i seg selv kan ikke forårsake hull, men jeg har vært borti tilfeller hvor hullene først oppstår etter vask. I disse tilfellene har man til slutt kommet frem til at plagget har vært borti syre, for eksempel batterisyre. Opplever man ofte hull i klær så er det derfor også viktig å tenke over om man kan ha kommet borti noe i garasjen, for eksempel.

Men, det finnes en løsning! Og den kan du se her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer