Trender:

Derfor er Kurt Cobain et moteikon i 2022

Rock trender som aldri før: – Går Balenciaga en høy gang.

ROCKA LOOK: Den rocka looken preger trendbildet for tiden. Det er bare å finne frem band-t-skjortene! Foto: NTB
ROCKA LOOK: Den rocka looken preger trendbildet for tiden. Det er bare å finne frem band-t-skjortene! Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen fylles Ekeberg-sletta av titusenvis av rockefans, da festivalen Tons of Rock endelig kan åpne portene igjen etter to stengte pandemi-år. Band som Iron Maiden, Europe, The Hellacopters, The Darkness og Deep Purple står på programmet, og med dem kommer et publikum i skinnjakker, band-t-skjorter og hullete jeans. Og rockeestetikken trender som aldri før.

Én ting er sikkert: rock er rått. Og ikke bare fordi rockeestetitkken har fått seg en skikkelig oppsving om dagen – med et trendbilde fullt av både skinn og nostalgiske band-t-skjorter – men også fordi en rocka look tross alt aldri går helt av moten.

Rockeestetikken og elementer fra rock fortsetter og fortsetter å holde seg relevant i stilbildet. Vi vil stadig ha nagler, skinn, frynser og t-skjorter med favorittbandet på. Det er det flere som synes er skikkelig stas – blant annet trommis og programleder Tarjei Strøm og artist Ida Maria.

Selv trodde jeg det skulle dabbe litt av, men det ser bare ut til å bli mer og mer relevant. Det er dødsgøy! sier Tarjei Strøm til KK.

– Jeg syns det er veldig stas, og jeg sier som Neil Young: Hey Hey, my my, rock’n’roll will never die! kan Ida Maria stemme i.

– Frihet går aldri ut på dato

Ida Maria Børli Sivertsen har flere rocka favorittplagg som hun holder kjært. De skal ikke bli liggende i skapet i sommer.

– Jeg har en bikerjakke som jeg har styla og customized selv med perlekjeder – den har vært med på mye, forteller hun.

Og så har jeg et par Boot Star-boots fra Los Angeles. Når jeg går med de får jeg sjøltillit, men sønnen min kaller de for heksesko, haha!

Sammen med så mange andre for tiden, sverger hun gjerne til band-t-skjorten. Nærmere bestemt én ekstra spesiell.

– Jeg har en gammel The Doors-t-skjorte som jeg har tatt vare på i en evighet, den faller nesten helt fra hverandre. Den har fått museumsplass i huset mitt, for den er så slitt at jeg ikke tør bruke den lengre!

FRIHET: For Ida Maria handler rock først og fremst om frihet - og det behovet forsvinner ikke. Foto: Per Heimly
FRIHET: For Ida Maria handler rock først og fremst om frihet - og det behovet forsvinner ikke. Foto: Per Heimly Vis mer

I likhet med t-skjorten, tror hun at rocken aldri kommer til å dø. Hvorfor? Svaret er åpenbart.

Fordi rock handler om frihet, og det menneskelige behovet for frihet går aldri ut på dato, sier Ida Maria.

Sommervarmen skal ikke stoppe henne fra å kjøre en rocka, fri look. Det er flere rocka favoritter i sommergarderoben til Ida Maria:

– Avklipte jeansshorts, vintage Tee, rutete flanell skjorte, nettingstrømper med store hull, bustete hår, solbriller, boots. Go wild!

Og aller viktigst: attitude!

ROCKA FAVORITTER: Ida Maria på scenen i skinnjakke og vintage t-skjorte. Foto: Monia Kristine Buyle
ROCKA FAVORITTER: Ida Maria på scenen i skinnjakke og vintage t-skjorte. Foto: Monia Kristine Buyle Vis mer

– En sterk og dødsviktig identitetsmarkør

Det er ingen tvil om at band-t-skjortene er i sentrum av trendbildet om dagen. Ikke bare er de «blitt kule igjen», de er også blitt veldig tilgjengelige når store klesskjeder som Carlings legger stor vekt på band-t-skjorter, samt at diverse vintagebutikker ruller fram det ene massive stativet etter det andre.

Du skal altså ikke måtte lete lenge før du finner din foretrukne versjon av Nirvana-smileyen, riktig bilde av The Beatles eller 2Pac sammen med riktig sitat.

Tarjei Strøm forteller at han alltid har gått i band-t-skjorter, og har samlet på både nye og gamle. Og samlingen er stor!

– Jo særere motiv og sjeldnere band – jo bedre, innrømmer han.

For meg har det alltid vært en sterk og dødsviktig identitetsmarkøren veldig stilig måte å vise andre hvem man er på.

BAND-T-SKJORTEN: Tarjei Strøm samler på band-t-skjorter og sier de har vært en viktig identitesmarkør. Her sammen med KISS – iført The Smiths-t-skjorte. Foto: Privat/Will Byington Photography
BAND-T-SKJORTEN: Tarjei Strøm samler på band-t-skjorter og sier de har vært en viktig identitesmarkør. Her sammen med KISS – iført The Smiths-t-skjorte. Foto: Privat/Will Byington Photography Vis mer

Forholdet til band-t-skjortene går lang tilbake. Strøm husker fortsatt godt hvordan det føltes da moren strøk på et KISS-merke på favorittgenseren på barneskolen på 80-tallet.

– Jeg gikk med den i sammenhengende i et år nesten, og følte jeg hadde på meg en rustning av kulhet. Magisk følelse, sier han.

Videre har band-t-skjorten så absolutt spilt en rolle ved flere av livets essensielle anledninger.

– Jeg fikk min første kjæreste etter at hun så meg i en Guns N' Roses-t-skjorte jeg hadde kjøpt på Valle Hovin i 93, og jeg har fått venner for livet bare fordi vi har bondet over en band shirt jeg eller de har hatt på seg, sier Strøm.

IDENTITET: KISS var meget populært hos Tarjei Strøm da han var liten. Han husker godt da moren strøk på et KISS-merke på en av genserne hans. Foto: Privat
IDENTITET: KISS var meget populært hos Tarjei Strøm da han var liten. Han husker godt da moren strøk på et KISS-merke på en av genserne hans. Foto: Privat Vis mer

– Går Balenciaga en høy gang

Akkurat dette med identitet henger ikke nødvendigvis med i dagens trend. Det er nemlig ikke lenger å forvente at de unge som stolt rocker en kul Ramones-t-skjorte i dag, faktisk hører på Ramones. Strøm synes det er en anelse forvirrende.

Disse motivene pleide å si noe om hvem personen med shirten på var. Men jeg har likevel landet på at jeg selvsagt hyller at folk går med ting de synes ser fett ut, sier Strøm.

– Og jeg elsker å se klassiske design ute i det fri – selv om personen med skjorten ikke nødvendigvis hører på bandet, legger han til.

Han synes ikke det er rart at plaggene trender. De er tross alt «generelt sinnssykt kule».

– Spesielt på 80- og 90-tallet ble det produsert masse store, fargerike og glorete bandlogoer eller motiver. Det stikker seg jo ut, og kan matches med nesten alt annet, mener han.

– Det er også dønn unisex, og kan skape en nydelig edge i hvilket som helst outfit, poengterer Strøm.

TIDLØST: Tarjei Strøms sønn iført hans gamle KISS-genser. Foto: Privat
TIDLØST: Tarjei Strøms sønn iført hans gamle KISS-genser. Foto: Privat Vis mer

Samleaspektet er også uten tvil en viktig del av det hele.

Selv samler jeg på orginale band t-shirts fra 80- og 90-tallet, og da begynner vi jo å snakke om samleobjekter og one-of-a-kind plagg som går Balenciaga plagg en høy gang i verdi, mener han.

Strøm påpeker at de store rockebandene fra 80- og 90-tallet fremdeles står sterkt i dagens popkultur. Vi ser de i serier, og på store stjerner som Kim Kardashian eller Billie Eilish som gjerne går med en vintage band-t-skjorte eller to, eller hos store motehus som kopierer kjente bandlogoer.

– Jeg elsker det selv, og håper det varer evig - for så lenge dette varer, er jeg dønn moteriktig! sier Strøm.

THE RUNAWAYS: Et av flere populære t-skjorte-band. Hvilken var din favoritt? Foto: NTB
THE RUNAWAYS: Et av flere populære t-skjorte-band. Hvilken var din favoritt? Foto: NTB Vis mer

-Sexy, litt mørkt og slemt

Redaktør Ingeborg Heldal kan lett stille seg bak en rocka trend. Hun forteller at skapet er fullt av t-skjorter fra ymse konserter og festivaler opp gjennom årene.

– Jeg har ikke hjerte til å kvitte meg med en eneste én. De har alle sin unike historie, sier hun.

Blant favorittene i klesskapet til Heldal finner man flere fra Guns N’ Roses, Motley Crue, AC/DC og Def Leppard blant annet.

– Jeg har også en gammel skinnjakke som jeg har malt «Rocket Queen» på ryggen, etter min favorittlåt fra Guns N’ Roses. Den skal fram igjen på årets Tons of Rock!

ROCK(ET) QUEEN: Ingeborg Heldal er stor fan av den rocka looken. Her med jakke hun selv har fikset. Foto: Privat
ROCK(ET) QUEEN: Ingeborg Heldal er stor fan av den rocka looken. Her med jakke hun selv har fikset. Foto: Privat Vis mer

Heldal, som tross alt er «barn av åttitallet og oppvokst med heavy metal», synes derimot det er litt vanskelig å svelge at såpass mange har lite forhold til bandet som pryder egen t-skjorte.

– Som en som har et livslangt forhold til rock må jeg innrømme at jeg synes det er litt rart når folk går med t-skjorter prydet av band de aldri har hørt om, sier hun.

Men når det er sagt, er Heldal overbevist om at folks fascinasjon overfor rock og kulturen og stilen som følger med aldri vil gå over.

– Det er sexy, litt mørkt og slemt og innbyr liksom til fest, frihet og litt dårlige valg men på den gode måten, slår hun fast.

– For meg er dette egentlig bare en bekreftelse på at jeg har hatt rett hele tiden. Hehe!

ALDRI OVER: Ingeborg Heldal tror at vi aldri kommer til å bli ferdige med rocken - selv om mange i dag ikke kjenner til bandet de har på t-skjorten. Foto: Privat
ALDRI OVER: Ingeborg Heldal tror at vi aldri kommer til å bli ferdige med rocken - selv om mange i dag ikke kjenner til bandet de har på t-skjorten. Foto: Privat Vis mer

– Alltid hatt appell på moten

KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdottir, synes ikke det er spesielt rart at moten ønsker rocken velkommen.

– Motens fremste oppgave er som kjent å speile samtiden. Ikke rart da at trendene i stor grad påvirkes av den omkringliggende popkulturen, og også i aller høyeste grad musikken, sier Einarsdottir.

– Ta punkrocken, for eksempel; Blondie, Ramones, Sid Vicious, Patti Smith, The Clash og The Sex Pistols – for å nevne noen, legger hun til.

Alle har de til felles at de har påvirket punk-stilen legemliggjort av designere som Vivienne Westwood og Malcolm McLaren, men også couturen og motehus som Versace, Alexander McQueen og Maison Martin Margiela.

Subkulturen har liksom alltid hatt en slags appell på moten. Og kanskje også vice versa – for anti-mote er jo en form for mote det også, mener Einarsdottir.

MOTLEY CRUE: Det har blitt laget mang ei band-t-skjorte med Motley Crue på. Foto: NTB
MOTLEY CRUE: Det har blitt laget mang ei band-t-skjorte med Motley Crue på. Foto: NTB Vis mer

– Se bare på Kurt Cobain; like fullt et moteikon som frontfigur i et av verdens mest kjente rockeband. Han mer eller mindre påvirket en hel generasjon sammen med band som The Beatles, Led Zeppelin og Rolling Stones. Og gjør det enda.

For ikke å snakke om musene, minner Einarsdottir. Disse har også satt sitt tydelige preg på motebildet.

– Eksempelvis Rolling Stones’ Anita Pallenberg, eller Sex Pistols' Jordan Mooney – punkens dronning. Enter glamrocken; KISS, Alice Cooper, Elton John – og David Bowie; en av rockens virkelig store moteikoner, sier hun.

– Som ingen annen musikksjanger

Spoler vi frem til nåtid, kan Einarsdottir peke på flere viktige grunner til at rocken fortsetter og fortsetter å holde seg relevant.

Mye er grunnet motens sirkulære natur med trender som kommer og går, og kommer igjen – og igjen.

– Men også på grunn av nye tilskudd som kommer til, som Eurovisions hete potet Måneskin som, slik ekspertene spådde, kort tid etter at de gjorde rent bord under musikkfestivalen, ble hanket inn som ansikt utad for Gucci, trekker hun frem.

– Eller Harry Styles – riktignok i rockens ytterpunkt, men som en slags moderne David Bowie – som leker med kjønnsnormene på en måte som vi ikke har sett siden – vel, rocken, påpeker Einarsdottir.

Også han er hentet inn av Gucci, og lager sin egen kolleksjon for det italienske luksusmotehuset.

Tilfeldig? Neppe, slår Einarsdottir fast.

– For Styles er en moderne poster boy for den eklektiske og kjønnsnøytrale stilen som bare en subkultur kan bære i seg. Dét treffer tidsånden så til de grader, som nettopp en moderne Bowie eller Mick Jagger, om du vil, poengterer hun.

DØR ALDRI: KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdottir er overbevist - rocken dør aldri. Foto: NTB
DØR ALDRI: KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdottir er overbevist - rocken dør aldri. Foto: NTB Vis mer

Og når det gjelder band-t-skjortene? Dem kaller Einarsdottir «det ultimate bevis på at rocken, den dør aldri».

Selv om – eller kanskje nettopp fordi – det er snakk om halvdårlige kopier av turné-t-skjorter med band man vet foreldrene hørte på, eller som man kanskje til og med aldri har hørt om.

En slags evig hodepine for musikkinteresserte som mener at merch ikke kan kjøpes hos kjedebutikkene, mener hun.

Det er uansett et uttrykk for at rocken fortsetter å påvirke moten i aller høyeste grad og på en måte ingen annen musikksjanger har gjort tidligere.

– Joda, popen har selvsagt hatt en innflytelse. Men ikke i like stor grad. Det er bare å gå en tur innom H&M for å bekrefte den teorien, slår hun fast.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer