Grønt Hår

Derfor får du grønt hår i bassenget

Du trenger imidlertid ikke bruke badehette hele sommeren av den grunn.

DERFOR BLIR DET GRØNT: – Blondt hår kan lett få grønnskjær når du bader i klorholdig vann. Det er ikke klor, men oksidert metall som produserer den grønne fargetonen, sier eksperten.  Foto: magann - Fotolia
DERFOR BLIR DET GRØNT: – Blondt hår kan lett få grønnskjær når du bader i klorholdig vann. Det er ikke klor, men oksidert metall som produserer den grønne fargetonen, sier eksperten. Foto: magann - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har bleket eller stripet håret, er sjansene store for at du har hørt advarsler om grønnskjær i de nyblonde lokkene.

«Pass deg for bassengvannet!» har du kanskje fått beskjed om.

Og ja, det er faktisk noe i dette. 

– Gamle kobberrør og klor kan føre til at bleket hår blir matt med grønnskjær, sier André Auster, frisør og kreativ leder ved Auster Academy.

LES OGSÅ: Slik redder du hårfargen

Hva skyldes det?

– Blondt hår kan lett få grønnskjær når du bader i klorholdig vann. Det er ikke klor, men oksidert metall som produserer den grønne fargetonen, forklarer Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam

Hun sier at det er blekemiddelet som er tilført vannet i bassenget som kan være ansvarlig for det oksiderende metallet, men det er altså ikke årsaken til fargen.

– I dette tilfellet er det kobber, som er mest vanlig å finne i klorholdig vann, selv om det også kan forekomme naturlig i vann.

Og du trenger faktisk ikke å være i kontakt med klorvann i basseng for å oppleve grønnskjær i de blonde lokkene. 

– Man har også sett at dersom håret har fått grønnfarge hjemme kan det skyldes gamle vannrør som består av kobber, sier Holm-Glad.

LES OGSÅ: Her er farget hårs verste fiende

SKYLL HÅRET: Prøv å fukte håret og ta i en balsam eller hårkur allerede før du hopper i bassenget. Skyll det alltid når du har badet og ta gjerne i balsam da også, råder frisørene.  Foto: Netfalls - Fotolia
SKYLL HÅRET: Prøv å fukte håret og ta i en balsam eller hårkur allerede før du hopper i bassenget. Skyll det alltid når du har badet og ta gjerne i balsam da også, råder frisørene. Foto: Netfalls - Fotolia Vis mer

Hvordan kan du forebygge det?

– Jeg er så redd for å få grønt hår at jeg vasker håret, tar i en god hårkur og samler håret i en badehette før jeg hopper i bassenget, har Holm-Glad tidligere fortalt KK.no.

Hun forklarer at du til en viss grad kan hindre kobber fra å binde seg i håret ved å forsegle hårets skjellag med balsam før du hopper i vannet

– Å skylle håret umiddelbart etter å ha forlatt bassenget vil også bidra til å beskytte det, sier hun.

Auster anbefaler også å fukte håret først og så bruke produkter for å beskytte håret. 

– Forbygg dette ved å bruke leavein-produkter og fukt gjerne håret i tillegg. På denne måten klarer ikke partiklene fra vannet å trekke så lett inn i håret, sier han.

– En badehette vil gi optimal beskyttelse.

BADEHETTE: For å beskytte deg mot grønnskjær i håret når du tilbringer mye tid i bassenget, er badehette det aller beste valget. Frisørene anbefaler å skylle håret i rent vann og ta i balsam eller hårkur før du tar på badehetta. Kanskje ikke noe for alle, men smart om du vil unngå grønnskjær. Foto: pepa65 - Fotolia
BADEHETTE: For å beskytte deg mot grønnskjær i håret når du tilbringer mye tid i bassenget, er badehette det aller beste valget. Frisørene anbefaler å skylle håret i rent vann og ta i balsam eller hårkur før du tar på badehetta. Kanskje ikke noe for alle, men smart om du vil unngå grønnskjær. Foto: pepa65 - Fotolia Vis mer

– Ønsker du ikke å bruke badehette, kan du «mette» håret før du går i bassenget, foreslår Jan Thomas, hårstylist og eier av salongen Jan Thomas Studio i Parkveien i Oslo. 

Og skal vi være helt ærlig, er det vel ikke så ofte vi tyr til badehetta.

– Riktig sjampo, balsam og kur er en god start. Etter sjampo klemmer du ut alt vannet før du tar i din favoritthårkur, sier han.

Jan Thomas anbefaler at du lar hårkuren sitte i så lenge som mulig, men de fleste kurer funker fint i løpet av tre minutter, så ikke la dette med tid stoppe deg. Og du kan selvagt også gjøre som Lise Holm-Glad og la kuren sitte i håret mens du bader. 

– Dette fyller håret med ingredienser som pleier, forebygger og gjør håret mindre mottakelig for skade da det allerede er «mettet». 

LES OGSÅ: Hårkurene du slipper å vaske ut

BESKYTT HÅRET: Om du bader mye i basseng med klorvann eller har kopperrør hjemme, bør du beskytte håret for å unngå at det blir grønt. Foto: Colourbox.com
BESKYTT HÅRET: Om du bader mye i basseng med klorvann eller har kopperrør hjemme, bør du beskytte håret for å unngå at det blir grønt. Foto: Colourbox.com Vis mer

Hvordan fikser du det når håret er blitt grønt?

Om uhellet først er ute, og du ser at det fryktede grønnskjæret har kommet, finnes det heldigvis flere måter å redde det på. 

– Du trenger er en god rensesjampo for å fjerne grønnskjæret fra håret. Påfør gjerne sjampoen en gang i tørt hår og vask det et par ganger for en god rens. La den også virke minst et par minutter, sier Auster. 

Dersom rensesjampoen ikke gjør jobben, må det fargepigmenter til, forklarer Holm-Glad. 

– Hvis du ser på fargesirkelen, kan du se at rødt er motfargen til grønt, det vil si at disse to fargene nøytraliserer hverandre. Derfor tilsetter man varme farger i et hår som har grønnskjær, gjerne blonde nyanser med innslag av rødt eller oransje, sier hun. 

Om du noen gang har gått fra å ha blondt hår til å farge håret mørkt, vet du nok at det må tilsettes røde eller oransje pigmenter i det blonde håret før det farges, ellers blir det fort grønt. 

– Det finnes sjampoer som er gule eller lett oransje som kan brukes til dette, eller man tar en glansvask med farge. Glansvask er farge uten vannstoff (hydrogen peroxid), kun med fargepigment, forklarer Holm-Glad. 

VARME PIGMENTER: Har håret ditt fått skikkelig grønnskjær, kan det være nødvendig å ta en avfarging eller fyle på med en glansvask med varme pigmenter, forklarer frisøren. Foto: Africa Studio - Fotolia
VARME PIGMENTER: Har håret ditt fått skikkelig grønnskjær, kan det være nødvendig å ta en avfarging eller fyle på med en glansvask med varme pigmenter, forklarer frisøren. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik tar du best vare på blondt hår

Hvis dette ikke hjelper, er det nok best å oppsøke en frisør. 

– I noen tilfeller må vi gå over med en mild avfarging for at grønnskjæret skal slippe helt fra håret, sier Auster. 

Hvor hardt til verks man må gå, avhenger både av hvor grønt håret faktisk har blitt og hva slags tilstand håret ditt er i, forklarer Jan Thomas. 

– Så, de gode nyhetene: Vi kan som regel alltid fikse det. Ofte er det kun en rensesjampo som skal til, men andre ganger er det sterkere saker, som det jeg kaller en blondérvask. Rensesjampo kan du kjøpe hos frisøren men en blondérvask må gjøres i salong, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer