Gule flekker:

Derfor får du gule flekker under armene

Og slik kan du enkelt fjerne dem!

FLEKKER UNDER ARMENE: Det er helt vanlig å få flekker under armene. På undersøkelsen «Plages du av gule svetteflekker under armene på klær?» til Dinside.no i 2016, svarte hele 76 prosent «Ja». FOTO: NTB Scanpix
FLEKKER UNDER ARMENE: Det er helt vanlig å få flekker under armene. På undersøkelsen «Plages du av gule svetteflekker under armene på klær?» til Dinside.no i 2016, svarte hele 76 prosent «Ja». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang fått gule svetteflekker på de lyse t-skjortene dine eller bunadsskjorta?

Man kan få litt panikk og tro at man har ødelagt favoritt t-skjorta. Flekkene har ingenting å gjøre med om du har en dyrere variant eller billigere. Det avhenger faktisk av hvordan du vasker tøyet og bruker det etterpå.

Gulfargen på hvitt tøy kommer av svetten din, mens på annet farget tøy kan det komme andre farger, som for eksempel hvite flekker på en sort t-skjorte.

Derfor kommer flekkene

Dersom tøyet ikke vaskes godt nok (ved så høy temperatur som fiberen tåler og med riktig type og mengde vaskemiddel), vil svette alene kunne sette stygge flekker på tøy.

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig vask også kunne bygge seg på tekstilfibrene under armene. I ytterste konsekvens vil tøyfiberen her bli helt stiv og misfarget, eller farget tøy bli avfarget, forteller Malin Skaar, leder ved Orkla Forbrukerservice og ekspert på www.plusstid.no, til KK.

KJEMISKE PRODUKTER: Deodoranten din kan være grunnen til at du får flekker under armene. Bytt den ut med et mer skånsomt alternativ. FOTO: NTB Scanpix
KJEMISKE PRODUKTER: Deodoranten din kan være grunnen til at du får flekker under armene. Bytt den ut med et mer skånsomt alternativ. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg mener Skaar at flekkene kommer ofte først til syne etter vask.

- Blekemiddelholdig vaskemiddel er å anbefale til disse typer flekker og gjerne forsterket vaskekraft i form av forbehandling på utsatte steder. Til forbehandling anbefaler vi flytende vaskemiddel direkte på flekken. La det virke i en ½ time og vask så med blekemiddelholdig vaskemiddel på så høy temperatur som mulig, sier Skaar til KK.

Hun mener man kan forhindre denne typen flekker ved å la deodoranten tørke godt du kler på deg klærne.

Ulikt for alle

Ingun Grimstad Klepp, som er forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert, forteller til KK at svette kan være ulik fra person til person.

Derfor mener hun at det ikke er alle som blir rammet av dette problemet.

- For noen vil kombinasjon av svette og kjemiske produkter legge igjen flekker på klærne. For eksempel er deodoranter ment for å forbli på huden og vil jo da svettes ut og over i klærne, eller kunne gnis av på klærne, sier Klepp.

I likhet med Skaar har hun også noen tips til hvordan man kan få fjerne disse flekkene. Hun kommer da med denne hjemmelagde oppskriften:

Dinside.no skriver at det å fjerne gule flekker fra t-skjortene verken er dyrt eller vanskelig.

- Vi har testet ulike måter å bli kvitt dem på, og her er dagens glad-nyhet, skriver de innledningsvis i artikkelen. Du kan lese mer om testen her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer