Flekker:

Derfor får du hvite «striper» på mørke klær

Og slik vasker du det bort!

HVITE FLEKKER: Hvite flekker kan stadig dukke opp på mørke plagg, spesielt under armene og på siden av plagget. FOTO: NTB Scanpix
HVITE FLEKKER: Hvite flekker kan stadig dukke opp på mørke plagg, spesielt under armene og på siden av plagget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg tipper de aller fleste har opplevd det. Du vet - når du skal dra på deg en helt nyvasket mørk bukse eller en mørk overdel, så oppdager du plutselig at du har klart å få noen hvite striper eller flekker på det rene plagget.

Disse stripene skyldes ofte deodorant, og føles ordentlig frustrende når man har dårlig tid og er på vei ut døren på morgenkvisten.

Leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert i plusstid.no, Malin Skaar, sier til KK at man først og fremst bør vente med å ta på plagget til deodoranten har tørket for å forhindre disse kjedelige flekkene.

Videre forteller hun at dersom tøyet ikke vaskes godt nok, som vil si ved så høy temperatur som fiberen tåler og med riktig type og mengde vaskemiddel, vil bare svetten alene kunne sette stygge flekker på tøy.

Deodorant og svette

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig vask kunne bygge seg på tekstilfibrene under armene. I ytterste konsekvens vil tøyfiberen her bli stiv og misfarget, eller farget tøy bli avfarget, sier Skaar.

Også vannet man vasker klærne i kan ha noe å si for uønskede flekker.

- Hvis vannet har et høyt innhold av metall-ioner kan disse i enkelte tilfeller danne komplekse forbindelser med stoffer i deodoranten og gi opphav til flekker som kan være vanskelige å fjerne. Disse flekkene kommer ofte først til syne etter vask.

- Så hvordan fjerner man slike flekker?

- Mitt beste tips er å bruke blekemiddelholdig vaskemiddel. Det er å anbefale til disse flekkene, og gjerne forsterket i form av forbehandling på utsatte «flekkesteder». Til forbehandlingen anbefaler jeg flytende vaskemiddel direkte på flekken. La det virke i en halvtime og vask så med blekemiddelholdig vaskemiddel på så høy temperatur som mulig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer