Mage

Derfor får du magesmerter

Det kanskje viktigste du gjør, er å lære deg og tolke signalene magen gir deg.

MAGESMERTER: Magen blir blant annet glad av faste måltider, regelmessig mosjon og at man stresser ned. Foto: Shutterstock / 9nong
MAGESMERTER: Magen blir blant annet glad av faste måltider, regelmessig mosjon og at man stresser ned. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: Nyere forskning gir deg god grunn lytte til magen. Har du det ikke bra, så sier den nemlig ifra. Ubalanse i magen har vist seg å ha koblinger til ulike typer sykdommer, men mye tyder også på at det er bakterier som kan gjøre deg frisk.  

Så lenge magen fungerer akkurat som den skal, så tenker man sjelden så mye på den. Men skulle noe ikke stemme blir det med ett verre. Magen avslører i stor grad hvordan vi har det, og i dag er forskerne enig i at den har en viktig og større funksjon enn vi tidligere har trodd, og at en rekke livsstils­sykdommer har sitt utspring i ubalanse i tarmfloraen. 

LES OGSÅ: Derfor blir ikke magen flat

Å lære seg mer om hvordan magen fungerer, hvilke signaler den sender ut, og hvordan vi bør ta vare på den på beste måte, er sentralt for vårt velvære. Den kalles iblant for vår andre hjerne og i magen finnes et komplekst nervesystem som er sammenbundet med hjernen og kroppen for øvrig.  Det er all grunn til å ta signalene den gir deg, på alvor.

– Systemet i magen er veldig smart, det sender signaler gjennom hele kroppen, bryter ned mat, kjenner hvor mye næring den trenger å ta opp og hvordan balansen er mellom alle bakteriene i tarmene, sier Bodil Ohlsson, professor og overlege ved Skånes universitets­sykehus. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer