Rødvin

Derfor får du «rødvinstenner»

Men er det mulig å unngå? Svaret får du her!

RØDVIN: Ja, det er herlig, men uff så fæle, lillablå tenner man ofte får... Foto: Knut Wiarda - Fotolia
RØDVIN: Ja, det er herlig, men uff så fæle, lillablå tenner man ofte får... Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er det helg og du kan kose deg med god mat og et glass rødvin eller to. Lystige lag betyr store glis og mye latter, og da er det ikke så gøy å oppdage at gliset har fått et mer blålilla enn perlehvitt preg.

Rødvinstenner er noe de fleste av oss både har opplevd selv og sett på andre, men det finnes noen triks som kan hjelpe deg neste gang du åpner rødvinsflaska. 

LES OGSÅ: Slik unngår du rødvinstenner

Belegget er problemet

– Det er stort sett belegget (pellikel) på tennene som tar opp farge, forklarer Anne Bjørg Tveit, professor i kariologi og leder for avdeling for kariologi og gerodontologi ved Institutt for klinisk odontologi

Men selv om det er belegget som tar mest farge, sier hun også at emaljen også kan misfarges noe over tid. 

Hva kan jeg gjøre for å unngå rødvinstenner?

– Ikke drikke rødvin! sier Tveit. 

– Spøk til side, det kan jeg ikke svare på. Pellikelen, som er en organisk hinne på tannen, vil alltid være der, og den tar opp fargestoff. 

PUSS, PUSS: Du bør faktisk pusse tennene både før og etter du drikker rødvin om du ønsker å unngå misfarging på tennene, råder eksperten. Foto: Thinkstock
PUSS, PUSS: Du bør faktisk pusse tennene både før og etter du drikker rødvin om du ønsker å unngå misfarging på tennene, råder eksperten. Foto: Thinkstock Vis mer

Noen er mer utsatt

Eksperten sier også at noen er mer utsatt for misfarging på grunn av rødvin enn andre. Dette skyldes at pellikelen er forskjellig fra person til person. 

Noen har tynnere og andre har tykkere pelikkel, og kvaliteten på denne varierer også. Dermed vil noen få rødvinstenner raskere enn andre, og hos noen vil misfargen også være kraftigere. 

Nedslående, tenker du kanskje, men finnes det i det minste noen ting du kan gjøre for at det skal bli minst mulig synlig at du drikker rødvin? 

LES OGSÅ: Spis deg til et hvitere smil

Er disse triksene verdt å prøve?

Ifølge Byrdie.com er det sju ulike triks som skal hjelpe deg å unngå rødvinstenner. KK.no presenterte triksene for kariologiprofessoren og ba om hennes innspill.

Er triksene å anbefale? 

 1. Puss tennene før du drikker vin, ikke etter. –  Både før og etter vil jeg tro er fornuftige råd, sier Tveit.
  Tannleger advarer imidlertid mot å pusse tennene rett etter du har drukket vin, fordi syreinnholdet i vinen kan gjøre tennene, særlig emaljen, sårbar og sensitiv.
   
 2. Drikk vann med kullsyre mellom rødvinsglassene. – Vann kan ikke skade , om det hjelper vet jeg ikke.
   
 3. Spis ost. – Det samme gjelder ost. 
   
 4. Spis mer fiber, som øker produksjonen av spytt. – Det har jeg ingen formening om.
   
 5. Unngå å drikke hvitvin før rødvin. – Det har jeg ingen formening om.
   
 6. Prøv såkalte Wine Wipes, egne tørkeprodukter for å holde tennene hvite. – Her vil jeg gjerne se noen resultater på effekt, og da mener jeg vitenskapelig dokumenterte resultater, før jeg vil anbefale det. Jeg tror ikke det er verdt kostnadene, sier Tveit. 
   
 7. Prøv limetrikset, det vil si at du gnir en lime mot tennene og leppene for å fjerne fargen fra vinen. – Når det gjelder bruk av syre som lime, må jeg fraråde det. Dette kan skade tannemaljen. Noen vil kanskje tåle det, mens andre vil kunne få betydelig skade.

  (OBS! Dette trikset kommer med en advarsel også på Byrdie.com, og du bør bruke det kun om det er helt krise og du simpelthen fjerne rødvinsfargen)

LIME: Er egentlig ikke å anbefale å bruke på tennene for å få fjernet rødvinsflekker. Foto: Netfalls - Fotolia
LIME: Er egentlig ikke å anbefale å bruke på tennene for å få fjernet rødvinsflekker. Foto: Netfalls - Fotolia Vis mer

 

LES OGSÅ: Tannpuss alene er ikke nok

Puss tennene

Rådene vi sitter igjen med er altså ikke mange, men prøv å pusse tennene før vindrikkingen og sørg for at du drikker vann – og gjerne spiser mat, for eksempel ost – mellom glassene. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer