Hårvekst

Derfor får noen lengre hår enn andre

Hår som aldri vokser seg ordentlig langt kan skyldes flere ting, sier eksperten.

VEKSTFASER: Vi har alle ulik vekstfase, forklarer frisør. FOTO: NTB
VEKSTFASER: Vi har alle ulik vekstfase, forklarer frisør. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Som med alt annet her i livet, har vi ulikt utgangspunkt også når det gjelder hår. Kanskje har du alltid misunnet venninnen din sitt lange, glansfylte hår - mens ditt eget hår aldri vil vokse seg lengre enn rett under skuldrene? Eller kanskje du har det motsatte problemet - du foretrekker kort hår, men må stadig stusse det fordi det vokser seg langt?

De aller fleste av oss har nok prøvd å la håret vokse seg langt - med varierende resultat. Noen kan oppleve at håret rett og slett slutter å vokse på et punkt.

Hvorfor skjer dette? Er det slik at noen av oss ikke har anlegg til å la håret bli langt? Det har vi spurt ekspertene om.

Håret har tre ulike vekstfaser

Hvor mye håret ditt vokser, avhenger av flere ting. Frisør og daglig leder for Norsk Frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, forklarer at håret har ulike vekstfaser - eller sykluser:

  • Anagenfase (vekstfase)
  • Katagenfase (overgangsfase)
  • Telogenfase (hvilefase)

- Hvor lenge de ulike fasene varer er veldig individuelt. Jeg har kanskje en anagenfase på 7 år og du kan ha 10 år, påpeker Bjørnevoll.

Hun forklarer at i anagenfasen vokser håret, år etter år, før det slutter å vokse og til slutt faller ut - eller blir dyttet ut av et nytt hår som starter å vokse.

- Det nye håret kan ha en annen farge, tekstur eller tykkelse. Tenk bare på hvordan håret ditt var da du var liten. Kanskje en helt annen farge enn det du har nå?

Håret kan altså endre seg mye gjennom de tre vekstfasene. Men er det slik at noen aldri kan få ordentlig langt hår?

- Noen har nok anlegg for å få veldig langt hår. Og vi vet at hår og hud også blir påvirket av kosthold, søvn, stress, psykiske påkjenninger.

Bjørnevoll legger også til at hvordan håret ditt er blitt behandlet, spiller inn:

- Er håret kjemisk behandlet og ikke vokser, kan det hende det knekker fordi det er slitt. Dette har ikke noe med hårets vekstfaser å gjøre, men at håret har fått en kjemisk skade.

Omtrent nitti prosent av hårfolliklene våre er til en hver tid i anagen fase, altså at det vokser, mens rundt ti prosent er i den telogene fasen og på vei til å forlate hodet, har Forskning.no tidligere skrevet.

Ettersom så få av hårene dør samtidig merker vi stort sett ikke dette noe videre, men noen ganger kan hårene synkronisere seg, skriver Forskning.no, og de viser til et eksempel; når kvinner har født barn. Da kan flere hår enn vanlig falle av samtidig, slik at håret plutselig virker mye tynnere, og det kan ta lenger tid å få langt hår igjen.

Langt hår er altså lik lang anagensfase, skriver forskning.no.

KJEMISK BEHANDLET: Dersom du har kjemisk behandlet hår, kan hårveksten gå sakte fordi håret er slitt - og dermed knekker i tuppene. FOTO: NTB
KJEMISK BEHANDLET: Dersom du har kjemisk behandlet hår, kan hårveksten gå sakte fordi håret er slitt - og dermed knekker i tuppene. FOTO: NTB Vis mer

Hårets vekstfaser

Vi har også hørt med Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudklinikken på Haukeland Universitetssykehus. Han forklarer hvordan hårets vekstsyklus fungerer.

I vekstfasen (anagen fase – cirka 90 prosent av hårene) vokser hårene til en gitt lengde, som varierer noe etter lokalisasjon:

- Øyebrynshårene har for eksempel en kortvarig anagen fase og øyebrynshårene stopper derfor å vokse når de er 5 mm lange eller der omkring. Hårene i tinningen har også en kortere vekstfase enn hårene oppå og baktil på hodet.

Men også de lengste hårene stopper å vokse på et tidspunkt fordi den anagene fasen tar slutt og håret faller av, forklarer hudlegen.

- Jeg vet ikke så mye om hvorfor noen får svært lang hårvekst – til livet eller mer – mens hårveksten stopper ved skuldrene hos andre, men det ligger sikkert genetiske forskjeller til grunn for dette.

Han forklarer også at i intermediær fase (katagen fase - som gjelder cirka 1 prosent av hårene) stopper hårveksten, og hårroten «vandrer» oppover i hårfollikkelen. Dette tar cirka 3 uker.

I hvilefasen (telogen fase - cirka 10 prosent av hårene), som varer i 2 - 3 måneder skjer det ingen hårvekst, og hårstrået støtes bort som en del av vårt kontinuerlige hårtap, forklarer hudlegen. Vi mister vanligvis 50 - 150 hår per dag, av totalt 100 - 150 000 hår i hodebunnen.

- Dersom telogen fase blir for lang eller en økt del av hårene kommer i telogen fase samtidig, vil pasienten oppleve dette som et økt hårtap, også kjent som alopeci, forklarer Sollesnes Holsen.

Grunner til at håret slutter å vokse

I tillegg til hårets vekstsyklus, er det flere andre grunner til at håret vokser saktere, eller slutter å vokse.

Healthline har listet opp fire mulige årsaker:

Gener: Familiehistorikk og gener spiller en rolle i hårtap hos både menn og kvinner.

Alder: Alder kan også spille en rolle. Mange kvinner som har vært gjennom overgangsalderen vil oppleve hårtap som et resultat av endrede hormonnivåer.

Underaktiv skjoldbruskkjertel: Når skjoldbruskkjertelens funksjoner er hemmet, forstyrrer den produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner. Det kan forårsake hårtap. Hvis du har symptomer på underaktiv skjoldbruskkjertel, bør du snakke med en lege (symptomer kan være fatigue eller vansker med å gå ned i vekt).

Du har gjennomgått en stressende hendelse: Stress kan sette håret i en midlertidig tilstand av hårtap. Det kan skje etter en veldig stressende opplevelse i livet - for eksempel en operasjon, fødsel eller tap av en du var glad i.

ULIKE VEKSTFASER: Hvor langt hår du får, kan blant annet avhenge av hårets vekstfaser. FOTO: NTB
ULIKE VEKSTFASER: Hvor langt hår du får, kan blant annet avhenge av hårets vekstfaser. FOTO: NTB Vis mer

Slik kan du få fart på hårveksten

Dessverre er det ikke noe som kan få håret til å vokse i rekordfart, men det er til en viss grad mulig å stimulere hårveksten slik at det i hvert fall går litt fortere. Det har KK tidligere skrevet om.

Her er frisørenes råd, oppsummert:

  • Masser hodebunnen når du vasker håret
  • Få i deg viktige vitaminer og mineraler
  • Stuss tuppene ofte
  • Bruk produkter som stimulerer hårveksten

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer