Crystal Renn

Derfor går de ned i vekt

- Vil de ha jobb, må de ned, sier modellmamma Eivor Øvrebø.

RAST NED I VEKT: Tidligere plus size-modell Crystal Renn var nærmest ugjenkjennelig da hun deltok på åpningen av the Metropolitan Opera Season i New York tirsdag (se bildet til venstre). Bildet til høyre er fra en tidligere catwalk-visning Renn gikk for Mark Fast.  Foto: All Over Press
RAST NED I VEKT: Tidligere plus size-modell Crystal Renn var nærmest ugjenkjennelig da hun deltok på åpningen av the Metropolitan Opera Season i New York tirsdag (se bildet til venstre). Bildet til høyre er fra en tidligere catwalk-visning Renn gikk for Mark Fast. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den såkalte «Big is the new black»-trenden startet for et par år siden, da The Gossip-vokalist Beth Ditto viste frem sin frodige figur på en rekke motevisninger og magasinforsider.

Siden den gang har moteverdenen hatt en liten oppblomstring i antall «plus size»-modeller - til stor glede for alle normale kvinner der ute, og kjente motemagasiner som Elle, Vogue og V har til og med hatt egne utgaver og forsider dedikert til formfulle kvinner og frodige kropper.

LES OGSÅ: Modeller med normal vekt funker ikke

STØRRELSE XL: Crystal Renn var tidligere en størrelse 16, altså XL. Her fra før hun gikk ned i vekt.  Foto: All Over Press
STØRRELSE XL: Crystal Renn var tidligere en størrelse 16, altså XL. Her fra før hun gikk ned i vekt. Foto: All Over Press Vis mer

Dramatisk forvandling


Spørsmålet er imidlertid hvor realistisk denne «plus sized»-trenden egentlig er i en moteverden preget av sylslanke kvinner og designere med fokus på klær i amerikansk størrelse 0.

Under tirsdagens åpning av the Metropolitan Opera Season i New York sjokkerte nemlig supermodell Crystal Renn (25) med sin «nye» og svært slanke figur.

25-åringen, som de siste årene har vært et stort forbilde for formfulle kvinner og som regnes som en av verdens mest suksessfulle plus size-modeller, var totalt ugjenkjennelig i sin plajettbesatte aftenkjole. Og både skulderbein og hoftekant stakk tydelig frem fra hennes en gang så frodige ramme, skriver Daily Mail (ekstern lenke).

Se flere bilder av Renn fra åpningen nedenfor:Hva mener du om dette temaet? Skriv kommentar nederst i saken!

LES OGSÅ: Topshop måtte fjerne dette bildet

Under press?

Også ansiktet til Renn viste tydelig vekttapet hun har gjennomgått de siste månedene, og britiske moteeksperter spekulerer nå i om det er press fra motebransjen som har ført til at ungjenta har rast ned i vekt.

25-åringen har selv benektet dette ved en tidligere anledning, og sier at hun er lykkelig med hvordan hun ser ut nå.

- Når hele dette vekttap-greiene skjedde, så tror jeg mange ville peke fingeren sin på noen. Jeg tror de ville finne en konspirasjon hvor det absolutt ikke var en. Mange mennesker har sagt at industrien presset meg, at agentbyrået mitt presset meg, at jeg selv har lagt press på meg, men det er faktisk ingen av delene, har Renn uttalt:

- Det eneste folk trenger å vite om dette er at uansett om du er modell, en normal person som går rundt på gaten, om du er redaktør, fotograf eller ja, hvem som helst egentlig, så dreier det seg om individuell helse. Du kan ikke se om noen er sunne, hvordan de har de mentalt, fra utsiden, fordi helse er ulikt for alle som er i forskjellige størrelser.

I tidligere intervjuer har imidlertid 25-åringen uttalt at hun ønsket å være et positivt forbilde med sine kvinnelige former.

- Jeg vil ikke at unge kvinner skal tenke at det å være tynn er den eneste måten å være vakker på. Skjønnhet handler ikke om buksestørrelse. Jeg er kjent for kroppen min og stolt av kroppen min, har hun sagt.

LES OGSÅ: For tjukke for catwalken?

Får ikke nok jobber


Renn er ikke den første plus size-modellen som har rast ned i vekt etter at hun nådde stjernestatus. Tidligere toppmodell Sophie Dahl startet også sin karriere som formfull modell, men raste senere ned i vekt.

Ifølge modellmamma Eivor Øvrebø i norske Team Models er forklaringen på plus size-modellenes vekttap veldig enkel.

- Det er ikke særlig mange jobber for dem, så dersom de vil ha jobb må de nesten ned i den prøvestørrelsen designerne setter, sier Øvrebø til KK.no.

- Det skrives og det skrives om plus sized-modeller og suksessen de har, men realiteten er at dersom de hadde fått så mange jobber, så hadde de holdt seg på den størrelsen de er og ikke gått ned i vekt.

Ifølge modellmammaen får selv ikke de mest populære plus size-modellene nok jobber.

- Realiteten er dessverre slik at når du blir stjerne og ønsker de store oppdragene for de store motehusene, så må du være i prøvestørrelse. Hvertfall hvis du vil ha de beste jobbene og tjene penger, forklarer hun:

- Det finnes ikke en designer som er interessert i å lage klær i en sunn størrelse 36. Det hadde kanskje vært en fordel for menneskeheten om de hadde gjort det, men sånn er det bare.

Øvrebø tror imidlertid det er et marked for formfulle modeller i andre deler av motebransjen. Og amerikanske Tara Lynn, som har vært modell for H&M, er et godt eksempel på dette.

- Ja, i land som for eksempel USA og Tyskland, hvor det bor mange mennesker, er det stort marked for plus size-modeller, og der ser man at de ofte blir brukt i kataloger og lignende beregnet på litt større mennesker, sier hun.

LES OGSÅ: Store modeller er hot

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

SLANK: Tidligere toppmodell Sophie Dahl gikk også ned i vekt etter at hun slo gjennom som modell.  Foto: All Over Press
SLANK: Tidligere toppmodell Sophie Dahl gikk også ned i vekt etter at hun slo gjennom som modell. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer