USAs nye president og visepresident

Derfor har de på seg lilla og blått

- Ofte blir klær og mote avfeid, som overfladisk og uviktig, men det synes jeg blir for kunnskapsløst og enkelt. Det kan ligge utrolig mye mer bak valg av antrekk.

NY VISEPRESIDENT: Kamala Harris er USAs første kvinnelige visepresident. Her er hun sammen med Michelle Obama - begge kledd i ulike lilla-nyanser. Foto: NTB
NY VISEPRESIDENT: Kamala Harris er USAs første kvinnelige visepresident. Her er hun sammen med Michelle Obama - begge kledd i ulike lilla-nyanser. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da var det offisielt: Joe Biden (78) er ny president av USA. Ved hans side står selvfølgelig kona Jill (69), men også den aller første kvinnelige visepresidenten i USA: Kamala Harris (56).

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Rundt 17.30 norsk tid den 20. januar 2021 ble Kamala Harris historisk. I skrivende stund står Joe Biden på podiet og ytrer følgende ord til det amerikanske folket: «Jeg skal være en president for alle.»

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Disse ordene er spesielt viktige i disse dager da det er lenge siden landet har vært så splittet som det er nå. Kanskje det var derfor Kamala Harris, Michelle Obama (57) og Hillary Clinton (73) alle gikk for lilla på denne store dagen?

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Ved første øyekast er dette bare en flott farge, men ifølge flere motenettsteder, som Marie Claire og Cosmopolitan, er det nok ikke et tilfeldig fargevalg. For hva får du når du kombinerer Demokratenes blåfarge og Republikanernes rødfarge? Jo, lilla!

Kanskje damene ønsker å sende et lite signal om at landet må samles igjen og bryte opp denne splittelsen? Til og med presidenten selv har valgt et slips i en nyanse som kan vippe mot både lyslilla og blå. Det samme gjorde de tidligere presidentene Bill Clinton og Barack Obama, som også var tilstede i dag.

Den nye førstedamen Jill Biden valgte et lyst, blått antrekk som matchet ektemannens slips. At de møtte opp i denne fargen kommer absolutt ikke som noen overraskelse, for som nevnt: det er Demokratenes farge.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Tydelig trend

Men det var ikke bare selve fargen på antrekkene vi la merke til i dag. Det var måten antrekkene hadde blitt satt sammen. Til og med familien til president Biden (se bilde under) gikk for antrekk i samme farge fra topp til tå.

Ikke bare var jakken, buksen og overdelen til tre av barnebarna til Biden i en og samme farge, men til og med munnbindet matchet antrekket. Den såkalte ton-i-ton-trenden var tydelig fremtredende denne januardagen i Washington DC. Mon tro vi har mange moteriktige og gjennomtenkte antrekk i vente fra Joe Biden, Kamala Harris, og deres familier.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

- Ofte blir klær og mote avfeid, som overfladisk og uviktig, men det synes jeg blir for kunnskapsløst og enkelt, sier Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK.

- Det kan ligge utrolig mye mer bak valg av antrekk. Du kan signalisere makt, tilhørighet, kultur, sinnstemning - eller som i dag hvor det hevdes at fargen lilla ble valgt av flere, blant annet Kamala Harris, for å signalisere samhold, i en periode i amerikansk historie hvor splittelsen er større enn på veldig lenge! Klærne vi velger kan bidra til å svekke eller styrke et budskap - og mennesker i maktposisjoner har sjelden et likegyldig forhold til hva slags klær de bruker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer