Det er ned i kaninhullet for en samlet motebransje, kan det virke som.
Nei, jeg tenker ikke på dyreprint slik som leopardflekker og sebrastriper, selv om det for så vidt også står sterkt i motebildet nå.

Har det klikka helt for motebransjen nå?
Det stikker liksom dypere enn som så.
Schiaparelli fikk på pelsen etter at moteløven Kylie Jenner dukket opp i en av deres kreasjoner med et påsydd løvehode på under couture-uken i Paris tidligere i år.

Stuntet vakte oppsikt, og couture-husets kontroversielle dyrehodekjoler ble av noen oppfattet som en forherligelse av troféjakt – noe forøvrig raskt ble skutt ned da dyrevernere tok luksusmotehuset i forsvar.

Derfor går denne motevideoen viralt

Hos Collina Strada under moteuken i New York ble modellene transformert til delfiner, kaniner og hunder. Det falt imidlertid ikke i like god jord hos alle. «Hva i alle dager er det som foregår her», skriver en på sosiale medier. En annen skriver: «Dette skremte nesten livet av meg». Kolleksjonen Please Don't Eat My Friends skal visstnok være inspirert av økosystemet og alle dets skapninger – store som små.

Her tar stjernene et siste farvel med den ikoniske motedesigneren

Under moteuken i London nylig viste Christopher Kane klær med print av griser og rotter. Daniel Lees Burberry-debut i motebyen inkluderte ender, og JW Anderson froskesko er gått viralt. Menneskets beste venn stjal showet under Elysian Impacts visning under moteuken i New York for noen uker tilbake og designer Marc Bouwer brukte catwalken til å fronte sitt budskap som var «Adopt, don't shop».

Disse skoene snur nettet på hodet

Også Chanel hyllet dyrene på sitt vis, riktignok med sin velkjente underspilte eleganse. På settet til det franske luksusmotehusets couture-visning i Paris huset overdimensjonerte, abstrakte dyrefigurer i kryssfiner modellene.

Veterinær og leder i Noah - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, synes det er positivt at dyrene løftes frem på catwalken.
– At moteskapere uttrykker sitt engasjement for dyrs rettigheter gjennom sitt virke er svært positivt. En catwalk er en scene som når mange mennesker, og dermed et utmerket sted for å fremme viktige budskap, sier hun.

Søket eksploderte etter dette
Så lenge dyrene liker å være blant mennesker, mener hun at det er innenfor også at dyrene selv er med på catwalken, slik under Bouwers visning i New York.

– Mote reflekterer ofte strømninger i samfunnet for øvrig, og stadig flere er opptatt av dyrs rettigheter og hensyn til dyr. Det er da naturlig at også mote og andre kunstuttrykk reflekterer dette.

Skal lede et av verdens største motehus
– For øvrig har også moteskapere i Norge brukt dyretemaer for å gi et budskap om dyrs rettigheter, minner Martinsen om.

Hun viser til designer Kjell Nordström som samarbeidet med dyrevernorganisasjonen om Mote mot pels-kampanjen, og som hadde en visning som fremhevet dette nettopp gjennom dyrefigurer på catwalken.

– Man kler ikke opp en hund for hundens skyld
– Jeg har alltid brukt catwalken som en arena for å kommentere ting i samfunnet som jeg mener er viktige, sier Kjell Ingebrethsen Nordström til KK.
– Det har ikke alltid blitt forstått og verdsatt, men det er totalt uinteressant for meg. Det viktige for min del har vært å fortelle en historie, ikke å følge en trend.

Også han er glad for at catwalken blir brukt som en plattform for såkalte statements.
– Fordi mote handler om så mye mer enn bare å vise noen «pene kjoler», sier han.

Moteprofilen rørt til tårer av dette
– Men det kommer an på hva man ønsker å formidle. Noen designere er helt klart kun ute etter å sjokkere og provosere fordi man vil ha omtale i media, sier Nordström.
Han kaller det for ren spekulasjon.
– Det mener jeg at Schiaparelli-visningen var et typisk eksempel på; Kle opp noen «supermodeller» i noe spekulativt og se hva som skjer, liksom. Resultatet var smakløst og lite gjennomtenkt, sier han.

– Men det finnes også fantastiske eksempler på designere som bevisst brukt catwalken for å formidle viktige budskap, for eksempel Stella McCartney, Vivienne Westwood og Alexander McQueen.

– Jeg er ekstremt bekymret for hvilken vei dette skal ta
Lise Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen sier det er økt fokus på dyrevern i Vesten og i flere asiatiske land.
– Og motebransjen speiler dette engasjementet i befolkningen. Både det intensive landbruket og naturkrisen bidrar nok til motreaksjoner, mener Kleveland.

Det at motebransjen nå setter fokus på dyrevern mener hun er veldig positivt.
– På samme måte som at stadig flere merkevarer fokuserer på bærekraft i form av gjenbruk, kan fokus på dyrevern bidra til bedre holdninger. Plakater som «Adopt, don’t shop» er en fabelaktig drahjelp for arbeidet med å gi gode hjem til kjæledyr som folk har gått lei av og kastet på gaten.
Hun er imidlertid mer skeptisk til bruk av levende dyr på catwalken.

– Det er sjeldent en god idé, fordi høy musikk og mye stress kan skremme dem. Levende dyr er ikke accessoirer, sier hun.
– Det er interessant at etter all diskusjon om bærekraft, veganske materialer og så videre – i forlengelse av diskursen om miljøpåvirkning i moteindustrien, så kommer naturen, representert gjennom dur på catwalken som alt annet enn tekstil, sier moteteoretiker Pia Henriksen til KK.

Derfor jubler Marianne for dette

Hun mener det kommer tydeligst frem hos Collina Strada som tar den helt ut med det Henriksen kaller «en uhyggelig blanding av lek og alvor».
– Det er en flytende grense mellom om det er dyrene som har menneskelige egenskaper eller omvendt. Ved første øyekast ser det ut som lek og Disney, men ved nærmere ettersyn er det ganske nifst.

– Jeg tenkte at jeg aldri kunne se ut som dem
– Og vi bare danser og ler med så lenge som mulig, mens den økologiske katastrofen er iscenesatt. For dyra er ikke avhengige av oss der de egentlig lever. Det er vi som er avhengige av dem, sier hun.
Henriksen mener grensen til tider er hårfin mellom utkledning og high fashion.

– I det modeller er kledd ut som dyr, kledd i dyr eller har det som tilbehør er det ikke lett å se skillet. Uansett så har tendensen med dyrene en funksjons som samfunnskommentar til forholdet mellom mennesket og naturen i moteindustrien.