Dyr i mote

Derfor har motebransjen fått dilla på dyr

Svært positivt, mener dyrevernsorganisasjon.

DYR I MOTE: Mange skjønte ikke et kvekk da de så dette på catwalken. FOTO: NTB.
DYR I MOTE: Mange skjønte ikke et kvekk da de så dette på catwalken. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Det er ned i kaninhullet for en samlet motebransje, kan det virke som.

Nei, jeg tenker ikke på dyreprint slik som leopardflekker og sebrastriper, selv om det for så vidt også står sterkt i motebildet nå.

Det stikker liksom dypere enn som så.

Schiaparelli fikk på pelsen etter at moteløven Kylie Jenner dukket opp i en av deres kreasjoner med et påsydd løvehode på under couture-uken i Paris tidligere i år.

KONTROVERSIELL: Schiaparelli og Kylie Jenner fikk så fjøra føyk for de mye omtalte dyrehodekjolene. FOTO: NTB.
KONTROVERSIELL: Schiaparelli og Kylie Jenner fikk så fjøra føyk for de mye omtalte dyrehodekjolene. FOTO: NTB. Vis mer

Stuntet vakte oppsikt, og couture-husets kontroversielle dyrehodekjoler ble av noen oppfattet som en forherligelse av troféjakt – noe forøvrig raskt ble skutt ned da dyrevernere tok luksusmotehuset i forsvar.

AND(RE) BOLLER: Daniel Lee viste sin første kolleksjon for Burberry. I den var det blant annet andeprint. FOTO: NTB.
AND(RE) BOLLER: Daniel Lee viste sin første kolleksjon for Burberry. I den var det blant annet andeprint. FOTO: NTB. Vis mer

Hos Collina Strada under moteuken i New York ble modellene transformert til delfiner, kaniner og hunder. Det falt imidlertid ikke i like god jord hos alle. «Hva i alle dager er det som foregår her», skriver en på sosiale medier. En annen skriver: «Dette skremte nesten livet av meg». Kolleksjonen Please Don't Eat My Friends skal visstnok være inspirert av økosystemet og alle dets skapninger – store som små.

IKKE SPIS VENNENE MINE: Det var budskapet under Collina Strada-visningen. FOTO: NTB.
IKKE SPIS VENNENE MINE: Det var budskapet under Collina Strada-visningen. FOTO: NTB. Vis mer

Under moteuken i London nylig viste Christopher Kane klær med print av griser og rotter. Daniel Lees Burberry-debut i motebyen inkluderte ender, og JW Anderson froskesko er gått viralt. Menneskets beste venn stjal showet under Elysian Impacts visning under moteuken i New York for noen uker tilbake og designer Marc Bouwer brukte catwalken til å fronte sitt budskap som var «Adopt, don't shop».

GRISEPRINT: Christopher Kane viste kjoler med dyreprint – bokstavelig talt. FOTO: NTB.
GRISEPRINT: Christopher Kane viste kjoler med dyreprint – bokstavelig talt. FOTO: NTB. Vis mer

Også Chanel hyllet dyrene på sitt vis, riktignok med sin velkjente underspilte eleganse. På settet til det franske luksusmotehusets couture-visning i Paris huset overdimensjonerte, abstrakte dyrefigurer i kryssfiner modellene.

ELEGANT: Også Chanel hyllet dyrene, på sin egen underspilte måte. FOTO: NTB.
ELEGANT: Også Chanel hyllet dyrene, på sin egen underspilte måte. FOTO: NTB. Vis mer

Veterinær og leder i Noah - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, synes det er positivt at dyrene løftes frem på catwalken.

– At moteskapere uttrykker sitt engasjement for dyrs rettigheter gjennom sitt virke er svært positivt. En catwalk er en scene som når mange mennesker, og dermed et utmerket sted for å fremme viktige budskap, sier hun.

Så lenge dyrene liker å være blant mennesker, mener hun at det er innenfor også at dyrene selv er med på catwalken, slik under Bouwers visning i New York.

Veterinær og leder i Noah - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen. FOTO: Bente Isefjær.
Veterinær og leder i Noah - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen. FOTO: Bente Isefjær. Vis mer

– Mote reflekterer ofte strømninger i samfunnet for øvrig, og stadig flere er opptatt av dyrs rettigheter og hensyn til dyr. Det er da naturlig at også mote og andre kunstuttrykk reflekterer dette.

– For øvrig har også moteskapere i Norge brukt dyretemaer for å gi et budskap om dyrs rettigheter, minner Martinsen om.

BUDSKAP: Designer Marc Bouwer gjør det klinkende klart. FOTO: NTB.
BUDSKAP: Designer Marc Bouwer gjør det klinkende klart. FOTO: NTB. Vis mer

Hun viser til designer Kjell Nordström som samarbeidet med dyrevernorganisasjonen om Mote mot pels-kampanjen, og som hadde en visning som fremhevet dette nettopp gjennom dyrefigurer på catwalken.

– Jeg har alltid brukt catwalken som en arena for å kommentere ting i samfunnet som jeg mener er viktige, sier Kjell Ingebrethsen Nordström til KK.

– Det har ikke alltid blitt forstått og verdsatt, men det er totalt uinteressant for meg. Det viktige for min del har vært å fortelle en historie, ikke å følge en trend.

DESIGNER: Kjell Nordström er designer, og laget kostymene på Maskorama. Her er han med Maud Angelica Behn. FOTO: Instagram @vonbulldog.
DESIGNER: Kjell Nordström er designer, og laget kostymene på Maskorama. Her er han med Maud Angelica Behn. FOTO: Instagram @vonbulldog. Vis mer

Også han er glad for at catwalken blir brukt som en plattform for såkalte statements.

– Fordi mote handler om så mye mer enn bare å vise noen «pene kjoler», sier han.

– Men det kommer an på hva man ønsker å formidle. Noen designere er helt klart kun ute etter å sjokkere og provosere fordi man vil ha omtale i media, sier Nordström.

Han kaller det for ren spekulasjon.

– Det mener jeg at Schiaparelli-visningen var et typisk eksempel på; Kle opp noen «supermodeller» i noe spekulativt og se hva som skjer, liksom. Resultatet var smakløst og lite gjennomtenkt, sier han.

DYRISK: PÅ catwalken hos Collina Strada. FOTO: NTB.
DYRISK: PÅ catwalken hos Collina Strada. FOTO: NTB. Vis mer

– Men det finnes også fantastiske eksempler på designere som bevisst brukt catwalken for å formidle viktige budskap, for eksempel Stella McCartney, Vivienne Westwood og Alexander McQueen.

Lise Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen sier det er økt fokus på dyrevern i Vesten og i flere asiatiske land.

– Og motebransjen speiler dette engasjementet i befolkningen. Både det intensive landbruket og naturkrisen bidrar nok til motreaksjoner, mener Kleveland.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland. FOTO: Ihne Pedersen.
Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland. FOTO: Ihne Pedersen. Vis mer

Det at motebransjen nå setter fokus på dyrevern mener hun er veldig positivt.

– På samme måte som at stadig flere merkevarer fokuserer på bærekraft i form av gjenbruk, kan fokus på dyrevern bidra til bedre holdninger. Plakater som «Adopt, don’t shop» er en fabelaktig drahjelp for arbeidet med å gi gode hjem til kjæledyr som folk har gått lei av og kastet på gaten.

Hun er imidlertid mer skeptisk til bruk av levende dyr på catwalken.

RÅTT: Også rotten får plass når de største designerne viser sine kolleksjoner. Her hos Christopher Kane. FOTO: NTB.
RÅTT: Også rotten får plass når de største designerne viser sine kolleksjoner. Her hos Christopher Kane. FOTO: NTB. Vis mer

– Det er sjeldent en god idé, fordi høy musikk og mye stress kan skremme dem. Levende dyr er ikke accessoirer, sier hun.

– Det er interessant at etter all diskusjon om bærekraft, veganske materialer og så videre – i forlengelse av diskursen om miljøpåvirkning i moteindustrien, så kommer naturen, representert gjennom dur på catwalken som alt annet enn tekstil, sier moteteoretiker Pia Henriksen til KK.

Moteteoretiker Pia Henriksen. FOTO: Privat.
Moteteoretiker Pia Henriksen. FOTO: Privat. Vis mer

Hun mener det kommer tydeligst frem hos Collina Strada som tar den helt ut med det Henriksen kaller «en uhyggelig blanding av lek og alvor».

– Det er en flytende grense mellom om det er dyrene som har menneskelige egenskaper eller omvendt. Ved første øyekast ser det ut som lek og Disney, men ved nærmere ettersyn er det ganske nifst.

– Og vi bare danser og ler med så lenge som mulig, mens den økologiske katastrofen er iscenesatt. For dyra er ikke avhengige av oss der de egentlig lever. Det er vi som er avhengige av dem, sier hun.

Henriksen mener grensen til tider er hårfin mellom utkledning og high fashion.

SKREMMENDE? Lek eller blodig alvor? Motebransjen har i alle fall fått dilla på dyr. Her hos Collina Strada. FOTO: NTB.
SKREMMENDE? Lek eller blodig alvor? Motebransjen har i alle fall fått dilla på dyr. Her hos Collina Strada. FOTO: NTB. Vis mer

– I det modeller er kledd ut som dyr, kledd i dyr eller har det som tilbehør er det ikke lett å se skillet. Uansett så har tendensen med dyrene en funksjons som samfunnskommentar til forholdet mellom mennesket og naturen i moteindustrien.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer