Keratosis Pillaris

Derfor kan du få «kyllinghud» på armene

Små røde nupper som ligner på gåsehud.

KERASTOSIS PILARIS: Den vanlige hudtilstanden kalles ofte «kyllinghud» og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
KERASTOSIS PILARIS: Den vanlige hudtilstanden kalles ofte «kyllinghud» og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå som det blir varmere i været og vi kler oss i stadig lettere og mindre klær, kan sjenerende hudproblemer, som såkalt «kyllinghud», bli mer plagsomt for dem som lider av dette. 

Tilstanden kjennetegnes av små nupper som ligner på gåsehud og kjennes litt ut som sandpapir. Fenomenet oppstår ofte på utsiden og baksiden av armene, men kan også forekomme på ryggen, lårene eller rumpeballene, skriver NHI.no.

LES OGSÅ: Røde nupper på overarmer eller lår?

Vanlig hudtilstand

Det vi ofte refererer til som «kyllinghud» heter egentlig keratosis pillaris eller hyperkartosis og er en forstyrrelse i forhorningen av huden rundt hårfolliklene, skriver Norsk helseinformatikk på sine nettsider. 

Et overskudd av keratin dannes og dette kan tette igjen hårfollikler eller hårsekker på huden. 

Hudfortyrrelsen er svært vanlig og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den. Hos barn og unge har mellom 50 og 80 prosent denne hudlidelsen, mens den forekommer i omtrent 40 prosent av den voksne befolkningen. Kvinner kan være noe hyppigere rammet enn menn. 

LES OGSÅ: Fire vanlige peelingtabber

MOTVIRKER TØRR HUD: Canoderm anbefales mot såkalt «kyllinghud». Kremen fås kjøpt på apoteket og koster ca. kr. 125.  Foto: Produsenten
MOTVIRKER TØRR HUD: Canoderm anbefales mot såkalt «kyllinghud». Kremen fås kjøpt på apoteket og koster ca. kr. 125. Foto: Produsenten Vis mer

Kan gå over av seg selv

De som har fått denne diagnosen, har mest sannsynlig blitt fortalt at det kommer til å gå over med alderen, og i mange tilfeller stemmer dette. Men det finnes ting du kan gjøre for å holde det i sjakk dersom årene ikke er til hjelp.

- I de fleste tilfeller blir det bedre med alderen, men hvis det ikke er tilfelle og man virkelig plages av det, finnes det noen ting du kan prøve. Den grunnleggende behandlingen består av fukt, gjerne med den aktive ingrediensen karbamid, som finnes i for eksempel kremen Canoderm. Den får du kjøpt på apoteket, har Jeanette Petersson, kosmetisk lege med videreutdannelse innen hudsykdommer, tidligere fortalt KK.no

- Hvis det ikke har ønsket effekt, bør du legge til eksfoliering i behandlingsrutinen din. Finn en eksfolierende krem med gode, fuktighetsgivende egenskaper, sier Petersson. 

Ifølge NHI kan fuktighetskremer eller mykgjørende kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid ha effekt.

STOR GUIDE: Alt du bør vite om peeling 

NUPPER: Hudtilstanden keratosis pillaris kan ligne litt på gåsehud og oppstår oftest på overarmene og lårene eller rumpa.  Foto: lavizzara - Fotolia
NUPPER: Hudtilstanden keratosis pillaris kan ligne litt på gåsehud og oppstår oftest på overarmene og lårene eller rumpa. Foto: lavizzara - Fotolia Vis mer

Prøv fruktsyrer

Peeling betyr ikke nødvendigvis at du bruker kraftige skrubber med korn i. Et mildere peelingprodukt med fruktsyrer kan ha vel så god effekt

Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder ved Beauty hudpleieskole, samt kurs- og produktansvarlig hos Beauty Products AS, forteller at det handler om å få en god rutine på behandlingen. Hun anbefaler nettopp syrer for å løse opp og fjerne disse «proppene» med død hud. 

- En kombinasjon av AHA-syrer (for eksempel glycol, citric, lavtic) og BHA-syrer (salicylsyre, som er fettløselig) er det absolutt beste.

Det er viktig at du ikke slurver med pleierutinene dine, og at du leter til du finner produkter som fungerer for deg. Siden nuppene kommer tilbake, er det også viktig at du holder rutinene vedlike og ikke tar opphold. 

- Det bør ideelt sett være gode produkter i kombinasjon med behandlinger. Det er lurt å oppsøke en hudterapeut, sier hun.

Petersson er enig. Hun nevner også at du kan få hjelp av fastlegen din, og få reseptbelagte produkter.

- Dersom problemet vedvarer, finnes det reseptbelagte kremer du kan få. Et eksempel på en slik krem er Differin, den forhindrer keratiniseringen av hudcellene. 

- Viktigst av alt, denne tilstanden er ikke så vanskelig å behandle som mange tror!

LES OGSÅ: Rensetabben som gir tørr hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer