Keratosis Pillaris

Derfor kan du få «kyllinghud» på armene

Små røde nupper som ligner på gåsehud.

KERASTOSIS PILARIS: Den vanlige hudtilstanden kalles ofte «kyllinghud» og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
KERASTOSIS PILARIS: Den vanlige hudtilstanden kalles ofte «kyllinghud» og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå som det blir varmere i været og vi kler oss i stadig lettere og mindre klær, kan sjenerende hudproblemer, som såkalt «kyllinghud», bli mer plagsomt for dem som lider av dette. 

Tilstanden kjennetegnes av små nupper som ligner på gåsehud og kjennes litt ut som sandpapir. Fenomenet oppstår ofte på utsiden og baksiden av armene, men kan også forekomme på ryggen, lårene eller rumpeballene, skriver NHI.no.

LES OGSÅ: Røde nupper på overarmer eller lår?

Vanlig hudtilstand

Det vi ofte refererer til som «kyllinghud» heter egentlig keratosis pillaris eller hyperkartosis og er en forstyrrelse i forhorningen av huden rundt hårfolliklene, skriver Norsk helseinformatikk på sine nettsider. 

Et overskudd av keratin dannes og dette kan tette igjen hårfollikler eller hårsekker på huden. 

Hudfortyrrelsen er svært vanlig og omtrent halvparten av oss har eller har hatt den. Hos barn og unge har mellom 50 og 80 prosent denne hudlidelsen, mens den forekommer i omtrent 40 prosent av den voksne befolkningen. Kvinner kan være noe hyppigere rammet enn menn. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer