Uren hud:

Derfor kan lue og skjerf gi deg kviser

Og slik tar du knekken på dem.

KAN GI DEG KVISER: Det er helt sant. Både luen og skjerfet ditt kan gi deg uren hud. Foto: Scanpix
KAN GI DEG KVISER: Det er helt sant. Både luen og skjerfet ditt kan gi deg uren hud. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er det blitt såpass kaldt at både lue og skjerf er et «must». Men har du, som oss, merket at det har poppet opp et par kviser både rundt haken og i panna den siste tiden?

Ifølge Michael Zangani, hudlege ved Volvat Medisinske Senter, er det ikke uvanlig å se mer akne i løpet av vinteren.

- Vi vet at huden blir mer tørr og sensitiv om vinteren på grunn av kulden og den tørre luften. Samtidig ser vi at skjerf og lue som brukes hyppig kan føre til noe vi kaller mekanisk akne.

LES OGSÅ: Disse kjerringrådene mot kviser kan være skadelige for huden

Ifølge Zangani vil denne typen akne trigges ved at huden rett og slett irriteres av skjerfet eller luen. Da kan man se utbrudd i nedre ansiktshalvdel på grunn av skjerfet og i pannen på grunn av luen.

- Slik mekanisk akne pleier som regel å vise seg som røde hevelser i huden og ofte har den ikke den vanlige «puss-proppen» som vanlige kviser har. Denne formen for akne ser jeg også hos dem som bruker caps mange timer om dagen.

Videre forteller hudlegen at det er en annen ting som kan forårsake utbrudd.

- Dersom du har fet hud kan varmen fra skjerfet og luen gi inflammasjon i huden.

Michael Zangani forteller også at det i noen tilfeller faktisk kan hende at du har fått et allergiutbrudd.

- Det kan være at du faktisk reagerer på ull, som igjen kan gi slike utbrudd. Husk også at jakkekragen kan også ha samme effekt som skjerf eller lue!

LES OGSÅ: Derfor bør du vurdere å skifte ut noen av kremene dine når du runder 50 år

Dette kan du gjøre

Ull er uten tvil en nødvendighet i Norge og plagg som skjerf og lue er, som hudlegen forteller oss, noe vi er avhengige av her til lands.

- Men det er viktig at man tar av luen eller skjerfet så fort man kommer seg inn i varmen. Til og med når du skal inn i en butikk! Det er også viktig å ta ekstra vare på huden sin for å forebygge, sier Zangani.

Helene Skoje. Foto: SenZie Medispa
Helene Skoje. Foto: SenZie Medispa Vis mer

Helene Skoje, kosemtisk dermatologisk sykepleier hos SenZie Medispa, forteller til KK at det er flere faktorer som bidrar til at akne oppstår. Blant de største er arv og gener, livsstil og miljø, men også testosteron, som både kvinner og menn har.

- Testosteron stimulerer talgkjertlene og skaper økt talgproduksjon. For at en kvise eller akne dannes, må tre ting være tilstede: talg, bakterien P. acnes og døde hudceller.

For å ta knekken på kvisa, er det flere ting du kan gjøre. Ifølge Helene Skoje bør du redusere talg, redusere bakterien P. acnes og fjerne døde hudceller. Det kan du gjøre på følgende måte:

- For å forebygge talg holder det ofte ikke med «kose-produkter» fra ulike parfymeri. Du må ha høyere konsentrasjoner av de aktive virkestoffene. En rens og toner med salisylsyre er et fint sted å starte. Mange av ingrediensene som anbefales er reseptbelagt, så du bør få hjelp av en kyndig behandler før du implementerer dette i din daglige hudpleierutine.

LES OGSÅ: Hvis du MÅ: Dette er den eneste måten du bør klemme ut en kvise på!

VIKTIG Å RENSE: Få bort de irriterende kvisene med en god hudpleierutine. Foto: Scanpix
VIKTIG Å RENSE: Få bort de irriterende kvisene med en god hudpleierutine. Foto: Scanpix Vis mer

Dersom du er blant dem som trenger å redusere bakterien P. acnes, anbefaler Skoje en rens med salisylsyre, men det kan også være andre ting som kan hjelpe på veien til å gjøre det hele bedre:

- Det kan også hjelpe å dusje rett etter trening, vaske ut hårstyling før leggetid og skifte putetrekk hyppig - minst en gang i uka, sier Skoje og fortsetter:

- For å hindre at døde hudceller hoper seg opp og stenger igjen porene, må du rense huden morgen og kveld - samt eksfoliere.

LES OGSÅ: Dette er hudpleiernes nye «it»-ingrediens

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer