Mote:

Derfor kan spalter som «Stjel stilen» være problematiske

Det er en hårfin grense mellom inspirasjon og kopiering i moteverdenen.

To like. Mange små designere har opplevd å bli kopiert av store merker. Her fra norske Envelope 1976s siste visning. FOTO: Oslo Runway
To like. Mange små designere har opplevd å bli kopiert av store merker. Her fra norske Envelope 1976s siste visning. FOTO: Oslo Runway Vis mer
Publisert

Historien er full av eksempler på det, og særlig uheldig er det når motegiganter kopierer små, uavhengige designere. Det blir en slags David og Goliat.

«Billigkjedene» har tradisjonelt sett vært den store synderen her, men nå seiler fast fashion opp som den store, stygge ulven. Ja, du leste riktig. Fast fashion har altså fått en utfordrer i giganter som Shein, som vokser i rekordfart.

De pøser ut hundrevis (!)av nye designer i uka, mesteparten nærmest rene kopier av noe annet. Det bør få designerne og motehusenetil å skjelve i buksene.

Jo da, fast fashion gjorde moten tilgjengelig for de aller fleste. Ingen tvil om det. Men det førte også med seg en forbruksmentalitet helt ute av kontroll.

Nettopp derfor kan spalter som «Stjel stilen» være potensielt problematiske. Når det er sagt, er det selvsagt lov å la seg inspirere. Det er jo tross alt det moten handler om. Bare bruk sunn fornuft, og vær gjerne litt kritisk. Styr unna rene kopier av andre, og la deg heller inspirere til å leke deg med mote og trender. Det trenger ikke å koste skjorta. Og ser du noe som skurrer,så si ifra!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer