HÅRFIN ETTER SKILSMISSEN: Skuespiller Naomi Watts er alltid fin på håret - men kanskje ekstra fin etter at hun klippet seg litt kortere og røffet opp looken, etter skilsmissen med Liev Schreiber i 2016. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix
HÅRFIN ETTER SKILSMISSEN: Skuespiller Naomi Watts er alltid fin på håret - men kanskje ekstra fin etter at hun klippet seg litt kortere og røffet opp looken, etter skilsmissen med Liev Schreiber i 2016. Foto: Pa Photos/ NTB Scanpix Vis mer

Endre Frisyre

Derfor skifter «alle» frisyre etter et samlivsbrudd

Det er ikke bare kjendisene som har behov for en «ny look» etter et samlivsbrudd. - Mange vil gjøre noe de ikke har turt før, bekrefter frisøren.

Vi kjenner alle noen - eller har vært der selv. Etter et brudd melder behovet seg for å gjøre «noe» med håret - og helst så fort som mulig. Det er nesten som om eksen «sitter i håret»!

Etter en rask spørreundersøkelse i redaksjonen og et sveip på nettet, fikk vi tesen bekreftet. Dette er er så utbredt fenomen at det er skrevet millioner av artikler om temaet - i tillegg til en haug av bildespesialer med «celebrity breakup hair», både til inspirasjon og advarsel. (PSST! Fikk du med deg disse kjendisenes hår-endring?)

Vi ringer en erfaren frisør for å få bekreftet det vi mener vi allerede har funnet ut.

- Ja, jeg kan jeg bekrefte at det faktisk er sånn at mange ønsker å endre frisyre etter et brudd,  sier Benedikte Hansen, som er hårstylist og daglig leder av de to salongene White Studio & White Gallery i Oslo. 

VIL BLI NYE ETTER BRUDD: - Ja, det mange som ønsker å gjøre noe nytt med håret etter et brudd, bekrefter frisør Bendikte Hansen ved White Studio i Oslo. Foto: Privat
VIL BLI NYE ETTER BRUDD: - Ja, det mange som ønsker å gjøre noe nytt med håret etter et brudd, bekrefter frisør Bendikte Hansen ved White Studio i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Det første og åpenbare er vel en litt sånn «out with the old, in with the new» greie, men jeg tror det ofte dessverre har en litt annen årsak også. Det er nemlig påfallende mange damer som har håret på en bestemt måte fordi det er «sånn kjæresten min liker det», forteller Hansen til KK.no

Jenter og damer er glødenede opptatt av å bli likt for hvordan de ser ut, og håret er intet unntak.

- Så da er det logisk at om typen forsvinner ut døra, så er det spikeren i kista om du i tillegg klipper deg på en måte han kanskje ikke liker, forteller frisøren.

Hansen mener at en ny hårfrisyre, som kanskje bryter litt med hva eksen foretrakk, blir et synlig bevis på at du går videre.

Det betyr ikke at vi kjører en full «Britney shave», men et litt tøffere uttrykk er det mange som ønsker seg, ifølge frisøren.

For eksempel får de lyst til å klippe den luggen de aldri prøvde, eller bli litt mørkere i fargen, mener Hansen.

LES OGSÅ: Dennefrisyren er kjendisenes favoritt - vil du kle den?

Endring trigger en ny start

OK, så setter vi oss i frisørstolen når et forhold er over. Men rent psykologisk, hvorfor dukker dette behovet opp?

Ifølge den britiske psykologen Graham Hole fra universitet i Sussex, en populær kilde hos diverse britiske aviser og kvinneblader, er håret svært viktig for selvfølelsen, og hvordan vi oppfatter av oss selv. Ved å foreta endringer med håret vårt, særlig i en kaotisk situasjon som ved et samlivsbrudd, viser vi handlekraft og at vi har kontroll over tilværelsen.

- I tillegg signaliserer en ny frisyre et oppgjør med noe som har vært, sier psykologen til Goodhousekeeping.com.

Christine Otterstad er KKs faste spaltist og coach. Hun har også observert at mange får lyst på blant annet en ny frisyre etter et brudd.

NY START GIR MOTIVASJON: - Ja, mange får lyst å både endre sveis og livsstil etter et samlivsbrudd, bekrefter KK-coach Christine Otterstad. Foto: All Over Press Norway
NY START GIR MOTIVASJON: - Ja, mange får lyst å både endre sveis og livsstil etter et samlivsbrudd, bekrefter KK-coach Christine Otterstad. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Endring trigger ny start, og gir motivasjon. Utseendet noe mange kvinner lett griper fatt når de er i en endringsprosess, sier Otterstad forklarer at et brudd i de aller fleste tilfeller medfører store endringer - på alle plan.

- For mange er det i en slik periode deilig å flytte fokus litt, fra følelsene og over til det ytre, forklarer Otterstad som selv møter mange kvinner i denne livsfasen. 

- Nå hjelper ikke jeg til med sånt, men jeg ser at dette med ny start gir mange lyst på ny frisyre og en oppgradert garderobe, i tillegg til at de ofte setter i gang med trening og et sunnere kosthold, forteller coachen.

- Så får man kanskje en del komplimenter – og den positive oppmerksomheten skaper ytterlige motivasjon.

- Hvor lenge varer en sånn oppgraderingsfase?

- Det er helt individuelt. For noen er det bare for en periode, for andre kan det vare livet ut. Jeg har inntrykk av at menn oftere går inn et nytt forhold ganske raskt, eller blir sittende på rumpa en periode. Kvinner har oftere et veldig behov for å bli en bedre versjon av seg selv. Bli sterkere, tryggere, kanskje bytte jobb i samme slengen, sier Otterstad.

Hun mener det kan gå for langt, at fokus flyttes for mye på det ytre, framfor den følelsesmessige omveltingen man står i og må ta stilling til.

- Men stort sett skaper endring motivasjon, og mange av oss er for engstelige for endring, mener coachen.

Ok, hvis vi har bestemt oss for å omfavne en endringsprosess og kjøre på en frisyre som signaliserer at vi er på vei inn i en ny fase av livet - er det likevel noe vi bør være litt forsiktige med? Vi må spørre frisøren igjen.

- Hold deg unna drømmen om permanente krøller. De blir nesten aldri som man har håpet, og er håpløse å bli kvitt. Krølltang er en lettvint løsning, råder frisøren.

LES OGSÅ: Slik fikser du sesongens kuleste frisyre selv!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: