Hillary Clinton

Derfor stilte ekteparet Clinton i lilla

- Dette er et helt tydelig politisk budskap.

HILLARY CLINTON I LILLA: Tenkte du på at både Hillary og Bill Clinton hadde på seg lilla da hun takket demokratene for støtten gjennom valgkampen? Det var nemlig ikke et tilfeldig valg. Foto: SipaUSA
HILLARY CLINTON I LILLA: Tenkte du på at både Hillary og Bill Clinton hadde på seg lilla da hun takket demokratene for støtten gjennom valgkampen? Det var nemlig ikke et tilfeldig valg. Foto: SipaUSA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det offisielt: Donald Trump (70) er USAs nye president (en rekke kjendiser truer med å forlate landet - se hvilke her). Valgresultatet kom som et sjokk for mange, og demokratenes kandidat Hillary Clinton (69) måtte selv innrømme at utfallet var smertefullt. 

Da stemmene var talt opp, og resultatet var klart, var det nemlig bare Trump vi fikk en tale fra. Her nevner han at han har fått en telefon fra Clinton hvor hun har gratulert han, men en tale fra fru Clinton fikk vi ikke før dagen etterpå.

Da kom Hillary Clinton, Bill Clinton (70), og hennes visepresident-kandidat Tim Kaine (58) og kona Anne Holton (58) på scenen ikledd elementer av lilla. Og selv om advent er like rundt hjørnet, skjønte vi at det ikke var grunnen til at de hadde valgt nettopp denne fargen.

Utover kvelden florerte det av Twitter-meldinger hvor folk spekulerte i valget av farge, og alle var enige i hvorfor: Det er en blanding av rødt og blått - republikaner og demokrat.

LES OGSÅ: Melania Trump blir den nye førstedamen - slik tror ekspertene hun kommer til å kle seg!

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe bekrefter at det er noe i Twitter-ryktene.

- Dette er helt tydelig et politisk budskap, og som skal framstå som forsonende mellom republikanere og demokratene, ved å nettopp ikle seg blandingen av rødt og blått, sier Thurmann-Moe til KK.no.

Og lillafargen har flere betydninger:

- Historisk sett har fargen vært assosiert med de kongelige og har en aura av verdighet over seg, noe som passet godt for anledningen, forklarer hun.

Ser vi nærmere på partier fra Hillarys tale, bekreftes folkets og fargeekspertens forklaring på valget av lilla antrekk.

- Vi har sett at nasjonen vår er mer delt enn hva vi trodde. Jeg tror fremdeles på Amerika, og det vil jeg alltid gjøre. Og hvis du gjør det, så må vi akseptere dette resultatet og fokusere på framtiden, sa Clinton i talen sin. 

LILLA: Det er ikke tilfeldig at Hillary Clinton, Bill Clinton og Tim Kaines kone Anne Holton har på seg lilla. Foto: SipaUSA
LILLA: Det er ikke tilfeldig at Hillary Clinton, Bill Clinton og Tim Kaines kone Anne Holton har på seg lilla. Foto: SipaUSA Vis mer

Kampanjen: Valg av antrekk har ikke vært tilfeldig

Gjennom presidentvalgkampen har Hillary Clinton kledd seg for kamp. Ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene. Fargebruk, snitt, høyden på hælene og volumet i håret er er nøye gjennomtenkt og for alt vi vet - gjennomtestet. 

- Den største utfordringen for kvinner i maktposisjoner er at hva de har på seg til ulike anledninger blir diskutert og kommentert i offentligheten. Mannen har dressen, en uniform som gjør at han kan tre inn og ut av ulike roller med den største selvfølgelighet. Kvinner har dessverre ett stort problem, og det er forventningen om ulike antrekk til ulike anledninger, sier Ingun Grimstad Klepp, som er etnolog og klesforsker ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning).

- Hillary er kvinne, og hun er en godt voksen kvinne. Dette har hun løst ved å nærmest lage seg en uniform som passer til ulike anledninger og som gir henne autoritet og fleksibilitet, sier Klepp og viser til de ulike buksedressene som Clinton har brukt flittig, i tillegg til blazere i ulike farger og snitt.

- Felles for alle antrekkene er at de ikke framhever byste, hofter og ikke minst - viser veldig lite hud, sier hun og understreker at det er viktig at antrekkene viser at de er lagd for en kvinne, og ikke en mann.

Det kan nemlig blir for maskulint, for folk flest, mener forskeren.

- Grunnen til at hun tapte var nok ikke antrekkene under valgkampen, men i etterkant vil sikkert også dette analyseres nøye, sier Klepp.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Trump-barna

Lett å trå feil

I løpet av presidentvalgkampen har Hillary Clinton høstet mye ros, men også mottatt kritikk for noen av klesvalgene. 

- Da hun i sommer snakket om sosiale ulikheter under et valgkampmøte iført en Armani-jakke til den nette sum av 12000 dollar var det mange som hevet øyenbrynene, sier Jorun Aartun, journalist og moteekspert i Dagens Næringsliv. Hun understreker at denne pressedekningen var uheldig for imaget til Clinton.

- Typisk nok har ikke Trump fått like stor kritikk for sine snobbete og svinedyre dresser fra Brioni, sier hun.

At Vogue-redaktør Anna Wintour åpent gikk ut som støttespiller, falt heller ikke utelukkende i god jord. Eksperter hevder at dette kan ha vært med å understreke Clintons image som elitistisk. For dyrt, for feminint, for lite feminint. 

Kvinners antrekk og hvilke signaler antrekket sender ut er stadig diskutert i offentligheten. Og i tilfellet til Hillary Clinton har nok etterpå-analyseringen så vidt begynt.

KRITIKK FOR JAKKEN: At Hillary Clinton stilte i en Armani-jakke til 12000 dollar, falt ikke i god jord hos mange. Foto: VG
KRITIKK FOR JAKKEN: At Hillary Clinton stilte i en Armani-jakke til 12000 dollar, falt ikke i god jord hos mange. Foto: VG Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer