Moteåret 2023: Tabi-sko

Derfor tok disse skoene helt av

Så populære at skoene ble stjålet av Tinder-daten.

TABI-SKO: Noen elsker de, andre hater de. Men faktum er at disse skoene er gått viralt. FOTO: Instagram @linneajames.
TABI-SKO: Noen elsker de, andre hater de. Men faktum er at disse skoene er gått viralt. FOTO: Instagram @linneajames. Vis mer
Publisert

Moteåret 2023 går mot slutten, og hva er vel da mer naturlig enn en oppsummering av året som snart er gått.

Moteplattformen Lyst kommer tradisjonen tro med sin Year in Fashion-rapport som gir et innblikk i hva vi søker etter og hvilke trender som gjaldt i året vi legger bak oss.

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer

Og årets TikTok-øyeblikk tilskrives ifølge moteplattformen en litt annerledes sko.

IKONISK: Tabi-skoene til designer Martin Margiela er ikoniske. Her på catwalken for Maison Margiela tidligere i år. FOTO: NTB.
IKONISK: Tabi-skoene til designer Martin Margiela er ikoniske. Her på catwalken for Maison Margiela tidligere i år. FOTO: NTB. Vis mer

Nemlig Maison Margielas Tabi. Skoen som før var et slags synlig bevis på at du var på innsiden av motebransjen, men som etterhvert er blitt «allemannseie».

Eller. Det er en sannhet med modifikasjoner. For det er så klart ikke alle som har kjennskap til eller eier et par Tabi.

Men historien bak, og ikke minst fortellingen om hvorfor de med ett ble så populære igjen nå – den er ganske gøyal.

La oss aller først skru tiden tilbake til 1988.

Tabi-skoen gjør sin debut på catwalken.

Inspirert av japanske tabi-sokker er den noe for seg selv; Hov-aktig med splittet tå.

OM IGJEN: Skoen har fulgt motehusene siden 1988. FOTO: NTB.
OM IGJEN: Skoen har fulgt motehusene siden 1988. FOTO: NTB. Vis mer

Silhuetten følger moteskaper Martin Margiela gjennom store deler av hans karriere. De blir til sandaler, flate sko.

Ideen er hele tiden den samme, nemlig en sko som gir illusjonen av en naken fot som hviler på en hæl. Skoen var på mange måter kontroversiell nettopp fordi den så ut som den gjorde. Var den pen? Stygg?

Det spilte egentlig ingen rolle, for var det én ting den gjorde så var det å tiltrekke seg oppmerksomhet. Og den fikk den.

Joda, du kan kanskje tilskrive dens nyvunne popularitet til 90-tallstrenden som har ridd motebransjen som en mare de siste årene.

Men skoen tok først helt av da den spilte hovedrollen i en nokså merkelig historie:

På TikTok ble hundrevis av millioner av brukere investert i et par stjålne Tabi-sko.

INSPIRASJONEN: Tabi-skoene er inspirert av de japanske sokkene med samme navn. FOTO: NTB.
INSPIRASJONEN: Tabi-skoene er inspirert av de japanske sokkene med samme navn. FOTO: NTB. Vis mer

Alexis Dougé, en 25 år gammel sosiale medier-koordinator fra New York, møter ,som ved et trylleslag, en ung, kjekk mann på gaten i den amerikanske storbyen.

Og ser man det; De to har tidligere matchet på Tinder! Det må være skjebnen.

De deler til og med en interesse for mote, og spesielt luksusmotehusets Tabi-sko.

GIKK VIRALT: Alexis Dougé sine sko ble stjålet av Tinder-daten. FOTO: Privat.
GIKK VIRALT: Alexis Dougé sine sko ble stjålet av Tinder-daten. FOTO: Privat. Vis mer

Alt er fryd og gammen. Men så etter andre date oppdager Dougé at et par sko er borte fra skohyllen i leiligheten. Et par Tabi.

Nei, det kan ikke være? Eller? Kan det?

Hun vil ringe ham. Men han har slettet nummeret sitt fra mobilen hennes. Og på Tinder så matcher ikke to turtelduene mer.

Så da tyr hun til TikTok, og i en video anklager hun ham for å ha stjålet skoene.

Internett er ikke vond å be, og på bare noen timer har hun all informasjonen hun trenger. Han har til og med gitt skoene til kjæresten sin, viser det seg. Nettet koker.

Nokså lang historie kort: Hun får skoene tilbake. Men først etter å ha sendt ham et bilde av kjæresten hans med skoene på. Han innrømmer ugjerningen, og leverer slukøret skoene tilbake til deres rettmessige eier. På TikTok har han allerede fått tilnavnet «the Tabi Swiper» – Tabi-tyven. Og nå snakker alle om skoene.

KONTROVERSIELLE: Er de pene eller stygge? De hov-lignende skoene med splittet tå er uansett ikoniske. FOTO: NTB.
KONTROVERSIELLE: Er de pene eller stygge? De hov-lignende skoene med splittet tå er uansett ikoniske. FOTO: NTB. Vis mer

Søket etter skoene går til himmels med en økning på 342 prosent, ifølge Lyst. Det er en økning på hele 40 prosent fra året før.

Så ja, Tabi-skoen er i vinden. Og om ikke alle har den i skapet, er den utvilsomt blitt både domestisert og demokratisert.

Moteviter Ida Eritsland forklarer:

- Tabi har i hvert fall blitt større. De er blitt et slags klassisk moteobjekt som folk utenfor moteindustrien kjenner til. I motsetning til før der det var en ganske sikker indikasjon på at du enten jobbet med mote eller var en ekte fashionista.

Eritsland tror timingen har flere årsaker.

- En kombinasjon av at mote er blitt mer mainstream – og dermed motens egne darlings som Martin Margiela også blir det – og også at 90-tallet er blitt et viktig tiår som nye generasjoner nå har oppdaget.

Men det er også grunnet selve designet:

Ida Eritsland er moteviter, redaktør i Tidens Ånd og lager podkasten Om stil. FOTO: Rob Kulisek.
Ida Eritsland er moteviter, redaktør i Tidens Ånd og lager podkasten Om stil. FOTO: Rob Kulisek. Vis mer

- Dekonstruksjon som var den store innovasjonen i mote fra både Japan og Belgia på 80- og 90-tallet er smart nok oppsummert i Tabi-skoen; Den har historisk sus fra Japans tradisjon, en sterk konseptuell idé i stil med de belgiske avantgardistene og ikke minst, stempelet til sjefsideologen blant de intellektuelle designerne, Martin Margiela. Samtidig som de både er chice og unike, sier Eritsland.

Moteviteren tror interessen er en fordel både for skoen og ikke minst for huset.

- Også er det interessant å se hvordan 90-tallsfenomen stadig fascinerer. Ikke minst fordrer det også en ny forståelse av både skoen i seg selv og kunstnerskapet bak i lys av nye måter å bruke dem på, smykke seg med dem og også poste dem, ikke minst.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet