60 OG FANTASTISK: Modell Yasmina Rossi (60) får oppdrag verden over. Foto: Anwer Sher
60 OG FANTASTISK: Modell Yasmina Rossi (60) får oppdrag verden over. Foto: Anwer Sher Vis mer

Jane Fonda

Det er de over 60 år som regjerer nå!

Her er kvinnene som rocker moteverdenen.

Publisert

KK.NO: Noe er i ferd med å skje! Endelig kan det se ut som om moteindustrien har kommet over den største skrekken når det gjelder å bruke modne kvinner som modeller. Stil, flott holdning, sunne vaner og livsglede utstråles av modeller som bærer grått hår og linjer med stolthet og verdighet.

Kanskje innser moteverden og reklamebyråene at ved kun å satse på pur unge jenter som ansikt utad, overser de en kjøpesterk, stadig mer sporty, sosial og attraktiv kundegruppe. 

Kvinner som har opplevd flere tiår, taklet private utfordringer og arbeidsliv, studert verden og dens konflikter og kanskje oppdratt en familie. Med mer frihet, trygghet og moden styrke i bagasjen er det ikke noe som tyder på at verdens største forbrukergruppe skal slutte å investere i seg selv.

Yasmina Rossi  Foto: Viktorija Pashuta
Yasmina Rossi Foto: Viktorija Pashuta Vis mer

Selvsikkerhet er sexy. Modenheten og elegansen man kun får fra et levd liv er vakkert. Der tidligere generasjoner skulle tone ned stilen i takt med årene som gikk, ser vi nå at «reglene» for stil og alder stadig viskes mer ut. Ulike skjønnhetsidealer lever side om side og det er «lov» å synes og utfordre stereotypiene - uansett alder. Her er damene med ekte ladypower!

LES OGSÅ: Hertuginne Kate i kjole til nesten 30 000

Yasmina Rossi (60) 

Fransk-amerikansk modell. Fikk fart på modellkarrieren som 45-åring. Har frontet store varemerker som Hermés, Marks & Spencer og Macy’s. På spørsmål om hemmeligheten bak sitt friske utseende, svarer hun blant annet at hun smører seg inn med rapsolje og spiser avokado hver dag. 

- Enten har du stil eller så har du det ikke. Det er ikke et spørsmål om penger, men et spørsmål om oppfinnsomhet. Vær kreativ og oppfinnsom, sier hun til KK Stil.

- Stil er forskjellig fra person til person fordi hver person er unik. Lek, finn opp, og gjennoppfinn deg selv, ha det gøy og la deg inspirere. Det er ikke nødvendig å følge mote, i hvert fall ikke i disse tider. For meg har det å følge mote alltid vært litt gammeldags.

Jane Fonda (77)

Amerikansk oscarvinnende skuespiller med over 50 filmer på samvittigheten. Hele verdens fitnessguru fra 80-tallet har alltid vært åpen om sine plastiske operasjoner.

Jane Fonda var på forsiden av det amerikanske magasinet W i mai i år.  Foto: Faksimile W
Jane Fonda var på forsiden av det amerikanske magasinet W i mai i år. Foto: Faksimile W Vis mer

Jessica Lange (66)

Amerkansk skuespiller som har vunnet to Oscar-statuetter og hatt ledende roller i en mengde fillmer. I fjor frontet hun Marc Jabobs luksuslinje.

LES OGSÅ: Stjel stilen til Annabel Rosendahl

Jessica var på coveret av amerikanske Elle i fjor. Foto: Faksimile Elle
Jessica var på coveret av amerikanske Elle i fjor. Foto: Faksimile Elle Vis mer

Ingmari Lamy (68)

Svensk. Begynte som modell i 1960-årene og er registrert i en mengde modellbyråer over hele Europa. Hun jobber også med healing og kroppsterapi.

– Jeg har alltid vært komfortabel med meg selv, en sterk selvfølelse er kilden til både indre og ytre skjønnhet, sier Ingmari til odalisquemagazine.com.  

 Foto: Foto : Sandra Myhrberg
Foto: Foto : Sandra Myhrberg Vis mer

Diane Keaton (69)

Amerikansk. En av USAs mest anerkjente filmskuespillere gjennom over 40 år. Ble først kjent for rollen som Annie Hall og flere andre av Woody Allens filmer. Jobber også som modell, regissør, filmprodusent og forfatter.

LES OGSÅ: Trendalarm: Strikkekjole

Diane Keaton var 66 da hun var modell for kleskjeden Chico‘s. Foto: Faksimile Chico's
Diane Keaton var 66 da hun var modell for kleskjeden Chico‘s. Foto: Faksimile Chico's Vis mer

Pia Grønning (65)

Dansk skuespiller, interiørdesigner og modell. Har jobbet med film i Hollywood og som modell for flere magasiner og klesmerker. 

– Jeg ønsker å bli eldre med verdighet. Jeg føler meg på mitt absolutt beste nå, med rynker og alt, sier Pia til everythingzoomer.com.

Pia Grønning i en kampanje for kleskjeden J. Crew Foto: Faksimile J. Crew
Pia Grønning i en kampanje for kleskjeden J. Crew Foto: Faksimile J. Crew Vis mer

Frances Woofenden (90)

Kanadisk-amerikansk. Aktiv i vannskisport og har vunnet mer enn 100 mesterskap. Flere ganger verdensmester i sin klasse. Ikke dårlig for en som startet karrieren da hun flyttet til Florida som 50-åring. Har hatt flere modelloppdrag for store tv- og magasinkampanjer innen mat og helse.

Frances Woofenden var med i en reklamefilm for V8s grønnsaksjuice i 2008. Da var hun 83 år gammel  Foto: Business Wire
Frances Woofenden var med i en reklamefilm for V8s grønnsaksjuice i 2008. Da var hun 83 år gammel Foto: Business Wire Vis mer

Jacqueline Murdock (84)

Skotsk-jamaicansk-amerikansk danser og modell.

Drømte om å jobbe som fotomodell fra hun var ung jente, men drømmen ble ikke oppfylt før hun ble oppdaget av motehuset Lanvin som 82-åring. Hun hadde akkurat den utstrålingen og holdningen de så etter.

Hun forteller at hun fortsatt danser, går lange turer og er en ekte fashionista som drømmer om modelljobbing i Paris. 

LES OGSÅ: Slik får du stilen til en ekte «parisienne»

Jacqueline Murdock i Lanvins 2012-kampanje. Foto: Faksimile: Lanvin
Jacqueline Murdock i Lanvins 2012-kampanje. Foto: Faksimile: Lanvin Vis mer

Susan Sarandon (69)

Italiensk-britisk-amerikansk skuespiller som vi husker fra blant annet klassikere som Thelma og Louise og Dead Man Walking, som hun vant Oscar for. Har vært med i flere kosmetikk- og motekampanjer de senere årene. 

– Det viktigste og vakreste i livet er å være autentisk og ha det gøy, sier hun til KnowMore TV.

 Foto: © Neiman Marcus
Foto: © Neiman Marcus Vis mer

Barbro Bobäck (72)

Svensk friidrettsstjerne og modell. I august ble hun verdens raskeste 70-åring. Nå fronter hun en kampanje for treningsklær fra Åhlens. 

– Det er kult å kunne være et forbilde og vise at vi over 30 år også finnes, sier Barbro.

 Foto: Faksimile Åhlens
Foto: Faksimile Åhlens Vis mer

Iman (60)

Somalisk-amerikansk modell, skuespiller og gründer. Ble oppdaget da hun gikk på universitet i Nairobi, og dro til USA der karrieren som supermodell og muse for noen av de største designerne varte i over to tiår. Har hatt flere roller på film og tv og står bak suksessen Iman Cosmetics. Gift med David Bowie. 

LES OGSÅ: Lily Allen (30) designer kolleksjon for Vero Moda

Iman Foto: Scanpix
Iman Foto: Scanpix Vis mer

Helen Mirren (70)

Britisk skuespiller innen tv, film og teater. Har mange ledende roller på CV-en og flere underveis. Fikk Oscar for sin prestasjon i The Queen. Er i de senere år også brukt i kosmetikk og motekampanjer. 

– Jeg så bedre ut da jeg var yngre, men det fine er at nå gir jeg blaffen. Den veldige usikkerheten man har i ungdommen forsvinner med alderen, sier hun til Cosmopolitan. 

Helen Mirren fra L‘Oreals 2015-kampanje.  Foto: Faksimile: Loreal
Helen Mirren fra L‘Oreals 2015-kampanje. Foto: Faksimile: Loreal Vis mer

Cindy Joseph (65)

Amerikansk stylist, modell og gründer. Modellkarrieren skjøt fart da Cindy som 49-åring bestemte seg for ikke lenger å farge sine sølvgrå lokker. Hun har siden hatt oppdrag for en mengde merker og magasiner, og startet Boom Cosmetics med slagordet Pro-age Revolution! 

– Ikke forsøk å skjule rynkene, det går ikke. Bruk mindre sminke på huden og mer fuktighet. Og ha tidsnok fokus på god helse og livsglede som gir en bedre alderdom, sier hun til Huffington Post.

En av Cindy Josephs moteserier i More magazine. Foto: Faksimile: More Magazine
En av Cindy Josephs moteserier i More magazine. Foto: Faksimile: More Magazine Vis mer

Carmen Dell’Orefice (84)

Amerikansk supermodell. Carmen poserte for Salvador Dali som 13-åring og sin første Vogueforside som 15-åring. Etter nesten 70 år som modell hevder hun at hun får flere oppdrag enn noen sinne. 

LES OGSÅ: Jerry Hall: - Blir du bedt opp til dans, så dans

Carmen Dell‘Orefice var med i Missoni for Lindex kampanje i 2012, som 81-åring. Foto: Faksimile: Lindex
Carmen Dell‘Orefice var med i Missoni for Lindex kampanje i 2012, som 81-åring. Foto: Faksimile: Lindex Vis mer

China Machado (85)

Kinesisk-portugisisk-amerikansk modell og moteredaktør. Sies å ha banet vei for flere fargede modeller. Jobbet som modell for de største motehusene og med motefotograf Richard Avedon i mange år før hun begynte i magasinbransjen. Forteller at hun fortsatt blir forespurt om modelljobbing et par ganger i måneden. 

I 2013 frontet China en kampanje for motehuset Cole Haan, 83 år gammel. Foto: Faksimile: Cole Haan
I 2013 frontet China en kampanje for motehuset Cole Haan, 83 år gammel. Foto: Faksimile: Cole Haan Vis mer

Beverly Johnson (63)

Amerikansk modell og skuespiller. Første afro-amerikanske modell på forsiden av Vogue. Har vært i motebransjen i over 40 år og snakker åpent om private, store opp- og nedturer. Driver nå eget hårproduktfirma. 

Beverly Johnson Foto: Scanpix
Beverly Johnson Foto: Scanpix Vis mer

Lauren Hutton (72)

Amerikansk modell og skuespiller. Rommet mellom fortennene ble fort hennes fordel da hun inntok moteverdenen som ung jente. Lauren har vært på hele 28 Vogue-forsider. Hennes jordnære, sunne og selvsikre stil gjør at hun fortsatt er en ettertraktet modell. Nå med sitt eget makeup-merke.

Lauren Hutton for Lucky Brand Jeans i 2013. Foto: Lucky Brand
Lauren Hutton for Lucky Brand Jeans i 2013. Foto: Lucky Brand Vis mer

Maye Musk (67)

Kanadisk-amerikansk. Musk startet modellkarrieren sin som 15-åring i Johannesburg. På hjemmesiden hennes kan du følge modellkarrieren tiår for tiår fra 60-tallet til i dag. Hun pendler mellom New York og Los Angeles og jobber for store modellbyråer i en rekke land.

Etter fylte 60 har hun både vært på forsiden til Elle og New York Times, og på billboards i Times Square. Hun jobber også som ernæringsekspert. Maye er mor til Elon Musk, gründeren bak blant annet PayPal, Tesla Motors og SpaceX.

 Foto: Susan Bowlus
Foto: Susan Bowlus Vis mer

Daphne Selfe (87)

Kjent som verdens eldste arbeidende supermodell, med stadig flere oppdrag, Hevder hun aldri skal slutte og har startet et mentorkurs for yngre modeller på internett. På spørsmål om sin livsgnist og utstråling svarer hun at hun er nysgjerrig, positiv og har en sunn livsstil. 

– Og jeg trente mye da jeg var ung, Det tror jeg hjelper når man blir eldre.

Daphne Selfe Foto: Scanpix
Daphne Selfe Foto: Scanpix Vis mer

Christie Brinkley (61)

Amerikansk verdenskjent modell med over 500 magasinforsider og flere mote- og skjønnhetskontrakter bak seg. Hun jobber fortsatt med blant annet film, tv og som modell. Christie sverger til variert trening og et strengt vegetarisk kosthold.

LES OGSÅ: Skjørtene som redder høstantrekket

 Foto: Getty Images
Foto: Getty Images Vis mer

Emmylou Harrys (68)
Amerikansk countrysanger og låtskriver. Har vunnet 13 Grammys, i tillegg til en mengde andre priser. Det flotte stilikonet trosser alle stereotyper i musikkbransjen og har fortsatt konserter og spiller inn plater verden over. Her fra en konsert i Oslo i år.  

 Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Joni Mitchell (71)

Amerikansk, legendarisk artist og låtskriver som ga verden Big Yellow Taxi og Woodstock. 70-tallets store stilikon har vært trofast mot hippiestilen siden. Har gradvis kommet seg etter en utposning i hjernen i mars. 

Joni Mitchell for motegiganten Saint Laurent tidligere i år. Foto: Saint Laurent
Joni Mitchell for motegiganten Saint Laurent tidligere i år. Foto: Saint Laurent Vis mer

Linda Rodin (67)

Motestylist, modell og hudpleieguru. Olsen-tvillingene Mary-Kate og Ashley, som står bak motemerket The Row, valgte Linda Rodin som modell i sin høstkolleksjon i fjor.

Rodin har lang fartstid i motebransjen, og startet sin modellkarriere på 60-tallet. Hun har vært moteredaktør for Harper’s Bazaar, og har sin egen serie med skjønnhetsprodukter. Varemerket er grått, langt hår, oversize-briller og knallfarget leppestift. 

Dette har hun svart på spørsmålet om hva hun ville gi som råd til en 15-årig versjon av seg selv: Du er mer interessant enn du tror. Omfavn deg selv! 

Linda Rodin for Grey Magazine Foto: Faksimile Grey Magazine
Linda Rodin for Grey Magazine Foto: Faksimile Grey Magazine Vis mer

Meryl Streep (66)

Skuespiller og produsent. Har vunnet tre Oscar. Nominert 19 ganger. Selv er hun ikke opptatt av mote: I couldn’t care less about fashion. 

For å sitere en av de talløse artiklene om henne: Meryl Streep er som årgangsvin. Hun blir bare bedre med årene. 

Meryl Streep på Vogues forside i 2011. Foto: Faksimile Vogue
Meryl Streep på Vogues forside i 2011. Foto: Faksimile Vogue Vis mer

Vis mer

LES OGSÅ: 3 jobbantrekk inspirert av Amal Clooney

Denne saken er også på trykk i KK Stil 4.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer