Maskara

Det er ikke bare for mye foundation du bør unngå

Svært mange av oss gjør også disse tabbene...

SMINKEN SOM GJØR DEG GAMMEL: Masse svart maskara på undervippene er en vanlig sminketabbe som kan gjøre at du ser mye eldre ut enn du egentlig er.  Foto: KK.no
SMINKEN SOM GJØR DEG GAMMEL: Masse svart maskara på undervippene er en vanlig sminketabbe som kan gjøre at du ser mye eldre ut enn du egentlig er. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er mange kvinner som ser eldre ut enn de egentlig er på grunn av måten de legger maskaraen på, har Karim Sattar, internasjonal makeupartist for The Body Shop, tidligere uttalt til KK.no.

– Masse svart maskara under øynene gjør deg fem år eldre. Og hvis du ikke er fjorten år, er det kanskje ikke en effekt du ønsker.

Det er nemlig slik at svarte edderkoppvipper på nedre del av øyet «drar» ansiktet nedover. 

– Alt som trekker fokuset ned vil få deg til å se eldre ut. Det tynger hele ansiktet, og du vil se eldre ut enn du er, forklarer Sattar.

Men hvis du føler deg naken uten noe under øyet, er det best å kjøpe en maskara til. 

– Jeg anbefaler alle å kombinere svart og brun maskara. Én mørk for øvre vipper og én lysere for de nedre vippene. har Sattar forklart. 

For mørk  og for mye foundation

IKKE PÅ HÅNDEN: For å finne riktig foundation-farge skal du ikke prøve produktet på hånden, men på halsen eller i ansiktet! Foto: KK.no
IKKE PÅ HÅNDEN: For å finne riktig foundation-farge skal du ikke prøve produktet på hånden, men på halsen eller i ansiktet! Foto: KK.no Vis mer

Det er imidlertid ikke bare maskara en del av oss bruker «feil». 

– Det er veldig mange som legger på for mye foundation. Jeg ser mange jenter med nydelig og problemfri hud, som dekker den til med en tykk foundation. Om foundationen er veldig fuktig, legger de gjerne på et godt lag med pudder. Da blir huden linjete og kakete, noe som gjør at de ser eldre ut, har makeupartist Linda Wickmann tidligere forklart til KK.no (Pst. lurer du på hvordan du finner riktig foundation til din hud - sjekk denne guiden!).

– De fleste velger en foundation som er en eller to nyanser mørkere enn det de har for å se brunere ut. Men det de glemmer er å jevne ut foundationen nedover halsen, og da oppstår det et tydelig skille mellom ansikt og hals, forteller Wickmann.

Dette er Mona Ø. Wergeland, makeup-artist ved Makeup Mekka, enig i:

MYE SVART: Som du ser av bildet til venstre, kan for mye svart gi et veldig hardt inntrykk.
MYE SVART: Som du ser av bildet til venstre, kan for mye svart gi et veldig hardt inntrykk. Vis mer

– De klassiske sminketabbene som gjøres i dag er feil farge på foundation. Fargen skal alltid testes mot ansiktet, aldri på hendene, dette er fordi vi har en helt annen farge på hendene. Ved feil farge vil ansiktet virke unaturlig og man får fort et mye eldre preg, har Wergeland forklart.

For «hard» sminke

En annen ting som kan gi inntrykk av at du er eldre, er om du sminker deg for «hardt».

– Mange legger også en for «hard» makeup. Bruker du for mye sort, gjør det at du ser eldre ut, forklarer Wickmann.

Det merker også Wergeland i Makeup Mekka:

– En del jenter har en tendens til å legge mer kajal på nedre vippekant enn de øvre. Dette gir et visuelt inntrykk av tunge øyne. Tommelfingerregelen er at linjen oppe skal være bredere enn nede. Et godt tips er å bruke en skråkost med en matt brun eller sort skygge, dette gir et mindre hard og yngre uttrykk, råder hun.

– Velg gjerne en tynnflytene foundation, gjerne en som er lysreflekterende og som gir huden glød, eventuelt en dagkrem med litt farge. Bruk concealer til å dekke over der hvor det trengs å dekke, råder Wickmann.

For å få den naturlige looken er naturfarget øyenskygge, maskara, en tynn eyeliner, en fin creme rouge og en enkel leppestift eller gloss alt du trenger.

RIKTIG FARGE: Velg en øyenbrynsfarge som er en eller to grader mørkere enn din naturlige hårfarge. Blir de for mørke, blir inntrykket gjerne mer dramatisk, og du blir fort seende eldre ut!
RIKTIG FARGE: Velg en øyenbrynsfarge som er en eller to grader mørkere enn din naturlige hårfarge. Blir de for mørke, blir inntrykket gjerne mer dramatisk, og du blir fort seende eldre ut! Vis mer

– Dette er enkel, naturlig makeup som gjør deg fresh, sier hun.

Feil brynfarge

– Bryn er også noe jeg ser mange bommer på. Her brukes en altfor mørk farge slik at brynene blir for harde og markerte, som igjen noe fører til at «ansiktet eldes», forklarer Wergeland i Makeup Mekka. 

LES OGSÅ: Så lang tid tar det for øyenbrynene å gro ut

Hun påpeker at brynsfargen skal være en til to toner lysere enn ditt eget hår.

– Er du lys i håret kan du gå en tone mørkere. Ta utganspunkt i fargen på nakkehåret, denne er naturlig mørkere og her kan man matche brynsfargen, råder hun. 

Vet du forresten hva som er det verste du kan gjøre med brynene dine...? 

...Og dette tar bort fem år

Ja, de fleste har nok heller lyst til å se fem år yngre ut. Og Sattar fra The Body Shop har selvfølgelig ett knallgodt sminketips som kan hjelpe deg med dette også.

– Bruk gjerne solpudder for å gi ansiktet mer form. Vanlig rouge skal på kinnbeina og solpudderet under kinnbeina. Legg gjerne litt solpudder under øyenbrynet også, sier Sattar.

Pssst. Flere tips til hvordan du kan sminke deg yngre får du her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer