Sonja Wanda

- Det er samme hva slags seksuell legning du har, eller hvor du er fra, det er du som person som teller

Modellen deler tanker og meninger rundt moteindustrien, Donald Trump og kvinnesyn.

SONJA WANDA: Modellen deler tanker og meninger rundt moteindustrien, Donald Trump og kvinnesyn. Foto: Janne Rugland
SONJA WANDA: Modellen deler tanker og meninger rundt moteindustrien, Donald Trump og kvinnesyn. Foto: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mange år har norske Sonja Wanda gjort stor suksess som modell. Nå har hun blitt signert av TEAM Models, som blant annet Iselin Steiro og Jenny Sinkaberg (les intervju med supermodellen som nylig gjorde comeback på catwalken til Balenciaga her) også er en del av. Og selv om dette ikke er Wandas første modellbyrå, er det noe spesielt med denne signeringen.

- Jeg har hatt andre byråer før, men da var det ikke sånn at de fant meg. Da vi først flyttet til Norge fra Sudan, var det mamma som mente at jeg virkelig burde prøve meg som modell. Hun har alltid vært glad i kle meg opp, noe jeg syns var veldig gøy, men akkurat det å jobbe som modell var jeg ikke så interessert i i starten.

Men plutselig så var det hele i gang - men ikke i Norge. Wanda var nemlig en del av Touché i Amsterdam i hele ni år, og iløpet av moteukene der fikk hun kontakt med det afrikanske merket Vlisco, som spesialiserer seg på tekstiler og de mest fantastiske mønstrene.

- Jeg ble så overrasket da de sa de ville ha meg som modell, og det har vært litt av en opplevelse. Jeg har vært i lookbooks, kampanjer, tv-reklamer, og til og med kampanjer på fly!

Sonja har hatt en karriere i utlandet ikke mange av oss en gang var klar over - noe som er helt fantastisk kult. Men, motebransjen har på mange måter «blitt kjent» for å bruke flest hvite modeller, og selv om Wanda har kjent litt på det, er det ikke nødvendigvis det som har vært den største utfordringen.

- Jeg kjente litt på dette i starten av karrieren min i Italia. Da var det vanskelig å booke visninger. Og selv om det har forbedret seg enormt, skjer det fremdeles ting som ikke er helt rettferdig. Jeg skulle på casting for Elie Saabs (som er designeren bak Gullruten-kjolen til Solveig Kloppen) visning i Paris, og mens jeg ventet på min tur, var det ei jente der som ikke klarte å gå i hælene sine og slet skikkelig. Men det som var, var at casting-ansvarlig ville så veldig ha med henne på visningen, så hun brukte derfor ekstra god tid på henne. Da det var min tur åpnet de boken min, så på to-tre bilder, og det var det. Jeg fikk ikke muligheten til å gå en gang. Jeg mener man skal gi alle samme muligheter og sjanser til å gjøre en casting ordentlig.

VAKKER: Sonja Wanda stråler i moteserien som nylig var publisert i KK-magasinet. Foto: Janne Rugland
VAKKER: Sonja Wanda stråler i moteserien som nylig var publisert i KK-magasinet. Foto: Janne Rugland Vis mer

- Man burde bli akseptert for den flotte jobben en gjør

I midten av oktober hadde den norske talkshow-verten Fredrik Skavlan (50) fått storfint besøk i «Skavlan»-studio (som riktignok er midlertidig forflyttet til New York) av den amerikanske supermodellen Tyra Banks (42) og hennes norske samboer Erik Asla (52). 

Skjønnheten fra Inglewood i California startet modellkarrieren allerede som 15-åring, men avslører at hun underveis i sin nå 27 år lange karriere har opplevd både opp- og nedturer. Blant annet har hun hatt en årelang feide med den mørke supermodellen Naomi Campbell (46), og innrømmer overfor Skavlan at hun fremdeles er redd for Campbell - til tross for at de to har skværet opp. 

- De første seks byråene jeg var i kontakt med sa alle sammen «nei», «nei», «nei». Den syvende sa «ja». «Du er ikke så fotogen så vi plasserer deg på catwalken. Det blir din karriere». Men da jeg kom til Paris ble det veldig vanskelig. Jeg gjorde det veldig bra veldig fort, men da sa bransjen: «Pass på, Naomi Campbell for her kommer Tyra Banks! Så bare vent, her kommer en ungjente som vil ta din plass». Det var veldig urettferdig for henne for de andre modellene var ikke mørke.. Det var ikke som om de sa til Kate Moss, som kom samtidig med meg: «Pass på, Christy Turlington! Denne jenta har kinnbein som er høyere enn dine!». Ingen sa det, fortalte Tyra Banks under Skavlan intervjuet.

Slik motstand heldigvis ikke Wanda møtt. Tvert i mot, egentlig!

- Jentene som jeg jobbet med, og meg selv, dro på castinger sammen, hjalp hverandre og løftet hverandre opp. Man burde bli akseptert for den flotte jobben en gjør, og ikke dømmes på grunn av hudfargen man har. Jeg er så glad for å være en kvinne, og jeg blir så stolt og glad når jeg ser andre damer støtte hverandre, i stedet for å dra hverandre ned på grunn av utseende, vekt, eller hva det måtte være. Det er ikke sånn det skal være. Jeg kunne ønske det var flere kvinnelige ledere i verden.

Og dermed kommer vi inn på et tema er ganske så dagsaktuelt; nemlig presidentvalget i USA. Presidentkandidat Donald Trump (70) har hatt en del uttalelser opp gjennom årene som ikke akkurat har vært i damenes favør. Og akkurat disse uttalelsene går Wanda hardt ut mot.

- Han må ta seg sammen - det er bare veldig teit.

- De debatterer om både det ene og det andre, men jeg føler de har mistet noen essensielle temaer oppe i det hele: Respekt og menneskerettigheter. Det er samme hva slags seksuell legning du har, eller hvor du er fra, det er du som person som teller. Det er så mye som har blitt sagt og gjort som bare er så feil, og vi er sterkere enn hva mange tror vi er. 

- Det er samme hva slags seksualitet du har, eller hvor du er fra, det er du som person som teller, sier Wanda til KK.no. Foto: Janne Rugland
- Det er samme hva slags seksualitet du har, eller hvor du er fra, det er du som person som teller, sier Wanda til KK.no. Foto: Janne Rugland Vis mer

- Mamma ofret alt for meg. Til og med sin egen familie

Sonja Wanda var seks år da hun kom som flyktning til Norge fra Sudan. En gang var det hennes mamma som sverget «Not without my daughter. I die with her» – og løp for livet med halvannet år gamle Sonja på hofta for komme seg på et fly, det siste før blodbadet startet.

- Jeg kan aldri få takket mamma nok. Hun ofret alt for meg. Til og med sin egen familie, forteller Sonja i et tidligere intervju med KK.

- Hvordan har oppveksten din vært med på å forme deg som person?

- Jeg har lært så utrolig mye av menneskene som har vært rundt meg, og det har gjort meg til en veldig åpen person som bare er så glad i mennesker! Men det har også vært tider hvor det har kommet folk inn i livet mitt, som en ulv i fåreklær, og du tror de kan ha de beste intensjonene, men så drar de deg bare ned. Heldigvis har det gjort meg til en sterkere person. Så lenge du er den personen du er, vil du alltids finne ut av ting, sier Wanda.

2017 er like rundt hjørnet, og Sonja har fullt opp med salongen sin hjemme i Fredrikstad, modelloppdrag både her og der, og nå en «up and coming» skuespillerkarriere!

- Jeg gleder meg så sjukt mye til 2017, og det har mye å gjøre på grunn av noe som skjedde for fem år siden. Da tikket det inn en melding på Facebook-en min fra en regissør som var interessert i å ha meg med i en film. Før dette hadde jeg også fått muligheten til å dra på audition for filmen «Children Of Men» med Clive Owen og Julianne Moore, og selv om jeg ble med helt til slutt, fikk jeg ikke den rollen.

Så lenge du er den personen du er, vil du alltids finne ut av ting

Det skulle derimot vise seg å ikke ha så mye å si. Regissøren som sendte melding til Wanda på Facebook ville gjerne sende over manuset til filmen hun holdt på med, og det skulle vise seg å bli langt mer følsomt enn hva hun hadde forestilt seg.

- Jeg gråt og gråt og gråt. Denne karakteren var ment for meg! 

Deretter satte Sonja seg på et fly til Paris hvor hun fikk vite at jobben var hennes. Men dette er fem år siden. Og iløpet av disse fem årene har hun ikke fått lov til å dele så mye om filmen hun skal være med i. Helt til nå.

- Filmen handler om å overleve. Det er en flott historie om to kvinner som er fra forskjellige verdener, men begge har en likhet i det at de på hver sin måte skuffet over seg selv. Det er så utrolig spennende alt som skjer nå, og det er en aldri så liten mulighet at vi kanskje får vist filmen under Sundance Film Festival, og hvis det skjer... Ææææ!!

Sonja Wanda er ikke den eneste modellen som har valgt å bevege seg mot en skuespillerkarriere. Naomi Campbell (46) hatt roller i både «American Horror Story» og «Empire», og Cara Delevingne (24) har så å si lagt hele modellkarrieren på hyllen, og har vært å se i filmer som «Paper Towns» og «Suicide Squad». 

- Driter jeg meg ut, så gjør jeg det, men jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg. Jeg håper og tror at jeg kommer til å være en stemme for mange unge kvinner. Hvis jeg først skal inn i en film, så vil jeg gjerne ha en karakter som ikke spiller på seksualitet, og kanskje ikke har det så lett. Jeg har alltid utfordret meg selv, og ikke vært redd for å falle flatt rett ned. 

Driter jeg meg ut, så gjør jeg det, men jeg kunne ikke la denne muligheten gå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer