Frisør

Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Dette sier ekspertene!

HÅRFRISYRER: Hva kler deg best? Kort eller langt hår? Dette mener ekspertene du bør se etter!  Foto: NTB scanpix
HÅRFRISYRER: Hva kler deg best? Kort eller langt hår? Dette mener ekspertene du bør se etter! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coco Chanel sa en gang at en kvinne som klipper håret er i ferd med å endre sitt liv. Det føltes sannelig sånn den dagen jeg så opp fra frisørstolen og sjokkert oppdaget en seriøs hockeysveis (med vippkrøller på siden ala 80-tallets Charlies Angels, attåt).

Motvillig tok jeg kjøkkensaksen hjemme og to klipp senere rakk håret meg til ørene. Overraskende nok, ble det ikke så verst og siden den gangen har det ingen ende tatt: Langt eller halvlangt, har jeg det ene vil jeg ha det andre. Det hele har fått meg til å lure - hvordan vet man egentlig hva man kler? Kan det ha noe mer tykkelse på håret, ansiktsform og alder å gjøre? Finnes det en fasit kunne det komme godt med!

Stylist ved Adam og Eva Fornebu, Oda Hihn og mote- og skjønnhetsblogger Gine Margrethe Larsen, vet råd. Og er det én ting som faktisk spiller inn når det gjelder lengde på håret, så er det ansiktets form. Et generelt råd er å tenke at du fremhever område du legger en lengde til.

- Har man for eksempel et bredt kjeveparti kan en lengde her få det til å virke enda bredere. Derfor vil jeg anbefale å legge den enten over eller under området, forklarer Hihn.

Stylisten legger likevel til at ansiktsformen ikke trenger å knuse noen drømmer: Det finnes tross alt en drøss med ulike korte sveiser. Man må bare passe på å forme klippen til ansiktet ved å justere lengde på lugg og på sidene.

LES OGSÅ: - Noen sliter med å få volum i håret på grunn av feil bruk av produkter og feil valg av frisyre

- Nei, alder er ingen hindring

Mange tenker kanskje at man bør klippe opp håret etter som årene går. Du vet, jo eldre jo kortere, nesten. MEN; Det er ikke slik at vi kvinner skal måtte klippe oss kort fordi håret er grått, eller fordi vi har passert 50!

Dette er Hihn uenig i. Hun mener man kan eksperimentere med hårlengde, så lenge håret ser sunt og friskt ut. I stedet burde man heller tenke gjennom hvilket uttrykk man er ute etter, mener hun.

- Ønsker man seg en «edgy look» kan man velge å beholde harde linjer i klippen. Ellers kan man softe ned og skape et mykere uttrykk. Dette går mer på hvilken stiltype man ønsker enn hvor gammel man er, sier hun.

Hårets tykkelse må man derimot ta hensyn til. Generelt skal en frisyre bli fin, bør håret se friskt og velstelt ut. Stylisten forklarer at håret ser tykkere ut om man har en helt stram linje nederst og ikke klipper det opp. Om man ønsker en helt kort frisyre kan det også gi en tykkere effekt ved å pushe håret oppover, for en følelse av volum.

Hun gjør dog oppmerksom på at kortere frisyrer kan kreve litt mer stylingtid, da man kanskje trenger å føne det på plass.Er håret veldig tykt bør det heller tynnes for å ikke få en trekantet form. (Psst: Vi gir deg svaret: Hva spør kundene etter? Langt eller kort hår? Brunt eller blondt?)

- Har man derimot tykt og langt hår er det fint og klippe litt opp for å få mer bevegelse og luftighet, forklarer Hihn.

- Hvilken lengde er mest populær i motebildet i dag?

- En naturlig tekstur og følelse er i vinden. Lengden til kragebenet og nedover er også veldig vanlig å se om dagen. En såkalt «lob», men også lange friske lokker er populært, forteller hun.

LES OGSÅ: Stjernene elsker det korte, platinablonde håret

ULIK FRISYRE: Både Kylie Jenner og Gigi Hadid varierer frisyrene. Kort og langt, selvfølgelig.  Foto: NTB scanpix
ULIK FRISYRE: Både Kylie Jenner og Gigi Hadid varierer frisyrene. Kort og langt, selvfølgelig. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Klipp fungerer nesten som contouring

Mote- og skjønnhetsblogger Gine Margrethe Larsen støtter stylisten på at det finnes en rekke hensyn å ta når man velger frisyre.

- Hårlengde og klipp har mye å si for utseende. Man kan nesten se på det som briller: De kan fremheve eller gjemme trekk, alt litt etter hva man ønsker å få frem, sier hun.

Larsen trekker også frem formen på ansiktet som en pekepinn på hvilken klipp man kler og sammenligner det med sminkeformen contouring. (Psst: Stygg sveis = viktig livserfaring!)

- Det er viktig å merke seg hvor skyggene faller når man skal velge klipp, tipser hun.

Larsen mener hårets tykkelse er viktig for hvilken lengde du bør velge.

- Tynt hår er som regel penest kort, og med kort mener jeg fra skulderhøyde og opp, sier hun og trekker frem at det blir et mye fyldigere preg på håret om det er klippet opp.

En annen fordel er at man unngår at håret ser transparent ut. Årsaken er at håret ikke rekker å bli slitt, da det er fort at tynt hår blir «spist opp» i lengdene.Hårmote er derimot ikke avgjørende for bloggeren. Da er det viktigere med hva som er kledelig, samt en tanke om at forandring fryder.

- Man kan jo la seg inspirere, men jeg velger som regel å kjøre på med min greie, forteller Larsen.

- Hva er ditt beste tips når man skal velge om man skal ha langt eller kort hår?

- Gå til en frisør som er flink. Gjør litt research før du setter deg i frisørstolen. Har du latt deg inspirere av en klipp eller frisyre burde du se hva slags ansiktsfasong vedkommende har før du velger samme klipp selv, tipser hun.

LES OGSÅ: Denne elleville flettetrenden tar kjendisverden med storm

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer