Cellulitter:

Det finnes en rekke cellulitt-behandlinger på markedet - men virker de?

- Dessverre kan ingen dokumentere varig effekt av noen som helst behandling, sier hudlege

CELLULITTER: - Det finnes mange som tilbyr «løsninger» for cellulitter. Det kan være ulike former for laser, ultralyd, kirurgi, trening eller lignende. Dessverre kan ingen dokumentere varig effekt av noen som helst behandling, sier hudlege. FOTO: NTB Scanpix
CELLULITTER: - Det finnes mange som tilbyr «løsninger» for cellulitter. Det kan være ulike former for laser, ultralyd, kirurgi, trening eller lignende. Dessverre kan ingen dokumentere varig effekt av noen som helst behandling, sier hudlege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hva cellulitter er og hva du kan gjøre for at de skal bli mindre synlige? Vi har spurt A-laget på feltet: kosmetisk lege Rolah Osaman Lønning, kiropraktor Anja Johansen, fysioterapeut og massasjeterapeut, Sylwia Kolasa og hudlege Michael Zangani.

Cellulitter eller appelsinhud? Kjært barn har mange navn. Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning beskriver fenomenet uansett som en ujevn hudoverflate som oftest ses over rumpe, lår og i noen tilfeller legger og overarmer. Legen står bak boken «Frisk hud» og brenner for nettopp det.

EKSOERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Privat
EKSOERTEN: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Privat Vis mer

Men hva er disse bulkene? Ifølge legen dreier dette seg om fettansamlinger som presses mot hudens overflate. Ansamlingene adskilles av harde fiberbånd som drar overhuden nedover. Resultatet er et humpete og ujevnt mønster, ikke så helt ulikt overflaten på en appelsin.

LES OGSÅ: Så tungt må du løfte for å bli sterkere

Hvem får det?

Ifølge legen er kvinner dessverre mer utsatt enn menn. Dette skyldes både at kvinner og menn lagrer fett forskjellig og at vi har ulik hormonell påvirkning.

- Hvorfor noen får cellulitter og andre ikke, er fortsatt uvisst, men det antas at hormoner spiller en vesentlig rolle i utviklingen av tilstanden, sier hun.

Blant hormonene trekker hun frem østrogen, insulin og thyroideahormoner. Legen påpeker at spesielt reduksjonen i østrogen, som kan skje når kvinner nærmer seg overgangsalderen, er trodd å være av betydning.

Av andre faktorer trekker hun frem diett og kosthold, samt genetikk. Legen forklarer også at det er funnet inflammasjon i vevet der cellulittene dannes.

- Denne inflammasjonen har det vist seg at en sunn livsstil, i visse tilfeller, mulig kan dempe, sier hun.

Kan man kvitte seg med dem?

Ok, så en sunn livsstil kan dempe symptomene, men hvor sunn må man egentlig være? I tillegg til helsefremmende mat, trekker Osman Lønning frem trening, da spesifikt rettet mot problemområdet. Dette kan nemlig redusere synligheten og mulig forebygge appelsinhuden, forklarer hun.

- Foruten om dette er det få gode alternativer, sier hun.

Blant de få trekker hun blant annet frem en metode ved navn Cellulaze. Den kombinerer laser og varme med et knivblad som skjærer fiberbåndene. Det nyeste på markedet er ifølge legen, Cellfina, et type inngrep som går ut på å løse fettet fra bindevevet. Denne behandlingen er i skrivende stund dog ikke tilgjengelig i Norge. Dersom man ønsker seg en mer permanent behandling anbefaler hun derfor Deoxycholsyrebehandlingen.

- Metoden rettes mot fettansamlingene. Den vil hindre det i å komme tilbake, med mindre man legger på seg igjen, sier hun og forklarer at behandlingen derfor bør kombineres med et treningsregime.

LES OGSÅ: Tre triks mot cellulitter

Anbefaler kondisjons- og styrketrening

EKSPERTEN: Kiropraktor ved Atlasklinikken Anja Johansen. Foto: Privat.
EKSPERTEN: Kiropraktor ved Atlasklinikken Anja Johansen. Foto: Privat. Vis mer

Kiropraktor ved Atlasklinikken i Bergen, Anja Johansen, kan fortelle at hun har erfaring med at en sunn livsstil kan hjelpe å bekjempe cellulitter.

- Vi har sett de beste resultatene på pasienter som kombinerer et sunt kosthold med kondisjons- og styrketrening. Dette bidrar til at huden strammes opp og cellulittene kan bli mindre synlige, sier hun.

- La oss nå si at man klarer å trene vekk en del, kommer cellulittene snikende tilbake så snart vi slutter å trene?

- Det finnes generelt lite forskning på trening og cellulitter, men vår erfaring er at pasienter som holder seg aktive og fortsetter med et sunt og variert kosthold sjeldnere får «tilbakefall», sier hun.

EKSPERTEN: Atlasklinikkens fysioterapeut og massasjeterapeut, Sylwia Kolasa. Foto: Privat
EKSPERTEN: Atlasklinikkens fysioterapeut og massasjeterapeut, Sylwia Kolasa. Foto: Privat Vis mer

Hørt om disse massasjeteknikkene?

Men hva med alle drømmebehandlingene? Du vet de man kan kombinere med for eksempel å sitte rett opp og ned.

Ifølge Atlasklinikkens fysioterapeut og massasjeterapeut, Sylwia Kolasa, hevdes det at enkelte manuelle behandlinger kan redusere cellulitter. Dette er noe hun selv understreker at det finnes lite forskning på.

Fysio- og massasjeterapeuten kan likevel fortelle at de har fått tilbakemeldinger fra pasienter som føler seg glattere i huden etter enkelte massasjebehandlinger. Blant disse er kopping og manuell lymfedrenasje.

- Men, det er vanskelig å si noe ytterligere om hvor stor andel av pasientene som opplever et positivt resultatet av dette. Ei heller hvor lenge det varer eller hvor mange behandlinger man trenger, sier hun.

Årsaken til dette er manglende forskning og den store variasjonen de opplever blant pasientene, påpeker Kolasa.

LES OGSÅ: Kan tørrbørsting virke oppstrammende på huden og gi mindre synlige cellulitter?

- Ikke la deg lure av reklame

Michael Zangani, er hudlege ved Volvat i Fredrikstad og skriver om hud og hudsykdom på Dr.zangani.no. Han mener det er viktig å ikke la seg lure av diverse «vidunderkurer» for cellulitter.

EKSPERTEN: Michael Zangani ,hudlege ved Volvat i Fredrikstad. Foto: Privat
EKSPERTEN: Michael Zangani ,hudlege ved Volvat i Fredrikstad. Foto: Privat Vis mer

- Det finnes mange som tilbyr «løsninger» for cellulitter. Det kan være ulike former for laser, ultralyd, kirurgi, trening eller lignende. Dessverre kan ingen dokumentere varig effekt av noen som helst behandling, sier han.

Legen er derimot enig i at det finnes behandlingsteknikker som kan gi en midlertidig effekt.

Blant disse trekker han frem ultralyd, forskjellige former for kirurgi, laser og enkelte kremer.

Men som han forklarer, må disse brukes hele tiden for å opprettholde resultatet.

Zangani understreker dessuten at behandlingseffekten er avhengig av graden av cellulitter og hvor flink behandleren er.

-Men folk MÅ være klar over at det ikke finnes en varig løsning og må ikke la seg lure av diverse reklamer eller lignende, advarer han.

LES OGSÅ: De aller fleste blåmerker er ufarlige, men blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer