Lykkeland 2

- Det gjorde ganske vondt å levere dem fra seg!

Skuespiller Pia Tjelta i unike vintage-skatter i Lykkeland 2.

LYKKELAND 2: Pia Tjelta og Per Kjerstad spiller ekteparet Ingrid og Fredrik Nyman. Her under innspilling. FOTO: Privat
LYKKELAND 2: Pia Tjelta og Per Kjerstad spiller ekteparet Ingrid og Fredrik Nyman. Her under innspilling. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sesong 2 av NRK-serien Lykkeland er godt i gang, og i denne sesongen er vi flue på veggen under oljeeventyret i Stavanger i årene fra 1977 til 1981.

Kvinnene i serien blir stadig mer selvstendige, og fremtiden er lys - inntil Kielland-katastrofen rammer i mars 1980.

Pia Tjelta (44) spiller rollen som rederfrue Ingrid Nyman, og flere anmeldere har hyllet henne for skuespillerprestasjonen denne sesongen.

Det er kanskje ikke så rart, fordi rollen er som skapt for den prisbelønte trebarnsmoren.

EN EPOKE ER OVER: Karakteren Ingrid Nyman innser at en tid er forbi, og at et en ny generasjon er på vei opp og frem. Dette er fra sesong 1. FOTO: NRK, Petter Skafle
EN EPOKE ER OVER: Karakteren Ingrid Nyman innser at en tid er forbi, og at et en ny generasjon er på vei opp og frem. Dette er fra sesong 1. FOTO: NRK, Petter Skafle Vis mer

- Jeg elsker å spille Ingrid Nyman, så mye at jeg nesten kunne ha vært fornøyd med å bare spille henne resten av livet! sier Pia engasjert til KK.

Oppdager at hun har vært helt uvesentlig

I den nye sesongen har rederfruen, som sammen med ektemannen Fredrik Nyman (Per Kjerstad) var på nippet til å miste alt forrige sesong, kommet seg opp på rangstigen igjen og er tilbake sterkere og mer engasjert enn noen gang - til tross for at hun også innser at en ny generasjon er på vei til å ta over.

- Ingrid står for litt av det feministiske i denne sesongen, og for hennes del handler det mye om at hun skjønner at en tid er forbi. Det og innebærer hennes tid. Hun kommer til et punkt der hun oppdager at hun har vært helt uvesentlig, forklarer Pia til KK.

Ingrid Nyman innser at dersom hun hadde vært født i en annen tid, hadde hun hatt et helt annet liv.

- Som speiler seg i det livet som karakteren Anna representerer. Jeg tror forståelsen av det, at hun var kvinne og født i den tiden hun var, har gjort at hun aldri har vært ute i arbeid.

STASELIGE: Pia Tjelta og Per Kjerstad som herr og fru Nyman. Her i rosa drakt bestående av kjole og kåpe, og vintage Chanel-veske fra Volounge. FOTO: Privat
STASELIGE: Pia Tjelta og Per Kjerstad som herr og fru Nyman. Her i rosa drakt bestående av kjole og kåpe, og vintage Chanel-veske fra Volounge. FOTO: Privat Vis mer

Dette forsøker Ingrid Nyman å gjøre noe med - spesielt når katastrofen rammer.

Serien er skapt av Mette M. Bølstad, og konseptuerende regissør er Petter Næss.

Upåklagelig og misunnelsesverdig

Garderoben til Ingrid Nyman er upåklagelig og misunnelsesverdig, og sammen med dyktige sminkører og frisører blomstrer den standhaftige, engasjerte og feministiske karakteren frem foran kamera.

DRAKT: Pia Tjelta forteller til KK at hun elsker drakter, og at dette er en av favorittene. FOTO: Privat
DRAKT: Pia Tjelta forteller til KK at hun elsker drakter, og at dette er en av favorittene. FOTO: Privat Vis mer

Under innspillingsprosessen har Pia samarbeidet med den prisbelønte kostymedesigneren Karen Gram - som hun hyller som en av de absolutt beste i landet.

- Karen er mest sannsynlig en av verdens beste kostymedesignere, og det har vært en glede å jobbe med henne igjen!

Denne sesongen brukte duoen kortere tid på å finne kostymer og uttrykk, ettersom karakteren allerede var satt.

Sesong 1 tok for seg perioden på slutten av 60-tallet, mens nå har sesongen hoppet frem til 1977.

- Motebildet hadde jo endret seg en del på disse årene, men det var en tanke at Ingrid Nyman fortsatt hang litt igjen på 60-tallet, at hun beholdt mye av den karakteristiske stilen fra første sesong, forklarer Pia.

Dette også for å understreke at hun i løpet av denne sesongen opplever at hennes tid er forbi.

- Karen ville at hun skulle stå litt i kontrast til de yngre karakterene, som virkelig omfavnet 70-tallsmoten og et mye yngre uttrykk.

Karen Gram utdyper:

- Mye av tankene rundt Ingrids karakter i Lykkeland 2 var at hun hadde stagnert litt i motebildet, ubevisst, noen man gjerne gjør sånn midt i livet. Man kler seg i det man føler seg trygg i, og kaster seg ikke på alle nye trender.

Se flere antrekksbilder under:

Gram forklarer at det er en scene litt ut i historien der Ingrid Nyman oppdager at ungdommen har gått fra henne.

- Dette sies ikke, men vises bare i spill og utrykk. Det jobbet vi bevisst med, selv om det er viktig at hun fremstår som stilsikker og eksklusiv. Hun er alltid elegant, velstelt og man ser med en gang hvilken klasse hun kommer fra; konservativ med rene klare farger og ruter.

- Hvordan vil du beskrive Ingrid Nymanns garderobe, Pia?

- Garderoben hennes består av veldig mange drakter. Til min fornøyelse, for jeg elsker drakt! Det gir også en bestemt type holdning som hjelper meg veldig inn i karakteren. Ofte jakke og skjørt som hun også kombinerer hver for seg, med enten ensfargede bukser eller skjørt i ull. Hun har også flere bluser i garderoben og absolutt ingen gensere, sier Pia og ler.

Ifølge Pia er Ingrids signatur ofte ruter i ulike nyanser av klassiske farger og hun matcher alltid.

- I tillegg varierer garderoben hennes i alt fra klare skarpe farger som orange og rosa, til mye mer dusere pasteller.

Pias kleskolleksjon er inspirert av Lykkeland-kostymene

Pia Tjelta er også en av Norges mest ettertraktede klesdesignere, og antrekkene er populære blant både skuespillere, kongelige og motefiffen i både Norge og utlandet.

Til KK forteller hun at kleskolleksjonene er blitt inspirert av Lykkeland-garderoben, uten at hun nødvendigvis har vært bevisst på det.

- Ofte henger kolleksjonene sammen med det jeg har drevet med underveis i designprosessen. Sommerens kolleksjon er absolutt inspirert av 70-tallet, både i fargevalg og styles.

UNDER INNSPILLING: Pia Tjelta i pause mellom opptak ved Breiavannet i Stavanger. FOTO: Privat
UNDER INNSPILLING: Pia Tjelta i pause mellom opptak ved Breiavannet i Stavanger. FOTO: Privat Vis mer

Kolleksjonen har hun gitt navnet The Decendants, som spiller på det å være etterkommere eller barn av 70-tallet.

- Jeg har laget en mix av alt det jeg synes var vakrest med den epoken, som jeg har tatt med meg fra den tiden.

- De klærne min mor og mormor gikk i da jeg var liten. Helt konkret fant jeg inspirasjon i en bestemt rullegardin vi hadde i dekorasjonen på Lykkeland, og så ble dét utgangspunkt for retningen til et av hovedprintene i kolleksjonen. Alt henger sammen på et vis!

- Hvordan fikk Lykkeland-kostymene deg til å føle deg?

- Draktene ga meg en viss type holdning, og en autoritet, som karakteren trenger. Ingrid kom på plass i det jeg fikk på meg kostymet. I tillegg liker jeg godt elegansen Ingrid må ha, så jeg føler meg ganske fin i de kostymene, og liker veldig godt både hår- og sminkestilen fra den tiden.

Blant antrekkene og tilbehøret som Ingrid Nymans garderobe består av i den nye sesongen, er det spesielt en oransjefarget Balmain-drakt med print som Pia la sin elsk på.

- Den var opprinnelig ikke i Ingrids garderobe, men Karen fant den rett før opptak på et kostymelager i Stockholm. Den satt den «smikk smakk» på kroppen, uten behov for noen justeringer, og den følte vi begge at bare måtte med! forklarer Pia entusiastisk.

FAVORITTEN: Denne oransjefargede Balmain-drakten med print la Pia sin elsk på. FOTO: Privat
FAVORITTEN: Denne oransjefargede Balmain-drakten med print la Pia sin elsk på. FOTO: Privat Vis mer

Pia og Karen har også samarbeidet med Volounge, som selger originale vintage-vesker.

- De har alltid har et nydelig utvalg av skatter. Vi fikk låne en fantastisk fin og sjelden Chanel-veske i hvit og beige, og en semsket konjakkfarvet Céline fra 70-tallet. Disse ble en del av mine kostymer, og det gjorde ganske vondt å levere dem fra seg igjen! De står på ønskelista mi, for å si det sånn! sier hun med et smil.

'Lykkeland 2' sendes på NRK på søndager. De to siste episodene sendes søndag 13. februar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer