Poser under øyene

- Det har sannsynligvis mer sammenheng med hvordan du ser på deg selv når du er sliten

Salt kan gjøre mye ugang, men ekspertene er ikke kjent med at det står bak hovne øyne.

POSER UNDER ØYNENE: Det blir fort mye salt i julen, men er dette årsaken til et hovent parti under øyet? FOTO: NTB Scanpix
POSER UNDER ØYNENE: Det blir fort mye salt i julen, men er dette årsaken til et hovent parti under øyet? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Spiste du mye salt mat i julen? Det er fort gjort! De fleste av oss har fått med seg at dette kan ha negativ effekt på helsen vår. Men, at det kan gi poser under øynene er hvert fall vi mindre kjent med. Vi har derfor spurt ekspertene hva de mener om denne sirkulerende advarselen.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog i SynergiHelse, Tine Sundfør, finnes det ingen forskning som tilsier at man får poser under øynene av å spise for mye salt. Ernæringsfysiologen påpeker at det generelt er lite forskning på hvordan mat påvirker huden estetisk. Dette påpeker hun at i stor grad skyldes at forskningsressurser prioriteres etter vurdert helserisiko.

- Det er også omfattende å forske på hvordan mat påvirker hud. Det er mange faktorer som spiller inn og dermed blir det vanskelig å isolere hvilke av dem som gir utslag, sier hun.

LES OGSÅ: Ny farlig trend blant barn sprer seg på sosiale medier

- Lite sannsynlig at julematen er årsak

Når det kommer til saltinntak forklarer ernæringsfysiologen at noe man derimot vet er at kroppen holder igjen mer væske dersom saltinntaket vårt øker. Årsaken til dette er at kroppen ønsker å opprettholde en svært finjustert saltkonsentrasjon i blodet som er essensielt for en rekke livsviktige funksjoner.

- Dersom du har spist mye salt en dag kan kroppen holde igjen litt mer vann. Da kan man se for seg at små hevelser tilfeldigvis kan dukke opp under øynene, sier hun.

EKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog i SynergiHelse, Tine Sundfør. Foto: Privat
EKSPERTEN: Klinisk ernæringsfysiolog i SynergiHelse, Tine Sundfør. Foto: Privat Vis mer

Likevel understreker ernæringsfysiologen at sannsynligheten for at de skyldes andre ting som stress eller lite søvn er langt høyere. Sundfør trekker også frem andre faktorer som kan gi poser, blant annet tørr luft eller stråling fra datamaskinen.

At man ofte føler seg ufresh etter lange kvelder med julemat tror hun rett og slett handler om hvordan vi ser på oss selv når vi har sovet lite.

- Er vi litt slitne legger vi fort merke til ting vi er misfornøyde med, enten om det er den blanke huden i pannen, eller posene under øynene, sier hun.

Men, for høyt saltinntak er fortsatt ikke bra

Et annet kapittel er ifølge Sundfør tilfeller der man sliter med nedsatt nyrefunksjon. Da kan nemlig økt væske holdes igjen fordi nyrene ikke klarer å skille ut tilstrekkelige mengder salt. Hun forteller at høyt blodtrykk og væskeansamlinger er kjente konsekvenser av dette.

- Igjen kan man se for seg at noe væske kan ende opp under øynene, men dette er ikke fremtredende i studier og hvert fall ikke bare etter et par uker, forklarer hun.

Når det kommer til høyt saltinntak i julen vil hun heller gjøre oppmerksom på en annen, dokumentert problemstilling.

- Har man hjerteproblemer kan et høyt saltinntak gi en økt risiko for infarkt, sier hun.

Dette sier hudlegen

Hva sier så hudlegen? Hudlege og førsteamanuensis ved Rikshospitalet Jon Anders Halvorsen, forteller at han heller ikke er kjent med denne problematikken.

EKSPERTEN: Hudlege og førsteamanuensis ved Rikshospitalet Jon Anders Halvorsen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Hudlege og førsteamanuensis ved Rikshospitalet Jon Anders Halvorsen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan salt mat kan gi poser under øynene, sier han.

For å få bukt med problemet tenker han heller i andre baner:

- Dersom du ønsker å få vekk poser under øynene tror jeg heller at laser eller kirurgisk behandling må til, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt mørke ringer under øynene

Slik tryller du bort posene med concealer!

Men la oss si de irriterende posene har oppstått. Finnes det måter å sminke de vekk på? Heldigvis har makeupartist Affi Torabbeigi et par triks opp i ermet. Hun mener man kan starte med å vurdere fargen på posene og øyeområdet generelt.

- Har du mørke ringer i tillegg til hevelser, bør du begynne med disse. Her gjelder det å nøytralisere ringene ved hjelp av fargekorrigerende concealere, forklarer hun.

Vil du nøytralisere mørke ringer, forteller hun at en oransje concealer gjør susen, men som hun understreker vil posen fortsatt synes. For å fjerne hevelsen peker hun til prinsippet bak contoureringstrenden.

- Bruker du lyse farger vil det fremheve området, mens bruker du mørke farger vil du gi inntrykk av dybde. Trikset ligger i å utnytte dette for å lage en optisk illusjon, forklarer hun.

EKSPERTEN: Makeupartist Affi Torabbeigi. Foto: Privat
EKSPERTEN: Makeupartist Affi Torabbeigi. Foto: Privat Vis mer

For å jukse vekk posene har hun derfor følgende fremgangsmåte. Dette trenger du:

- En vinkelbørste. Det vil si den litt skrå børsten du vanligvis bruker til å påføre eyeliner eller fikse øyenbryn.

- En concealer som er ett hakk lysere enn posen under øyet ditt.

Slik gjør du det:

  • Se rett frem i speilet og legg en tynn linje med concealer akkurat der kurven av posen er. Dersom det ikke er helt nødvendig bør du unngå å legge produkt på selve posen, og bruk en liten mengde! Årsaken til dette forklarer hun er at man lysner opp skyggen som skapes av posen

- Og vips så er den borte! Og du, husk å sette sminken med litt pulver slik at den holder hele dagen!​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer