Det gikk så fort da det først var klart at vi ikke kom til å komme oss over kneika. Men jeg er jo selvsagt trist og kommer sikkert til å sørge litt mer framover nå når det hele har roet seg. Det er veldig rart når så mange års arbeid er over på så kort tid, sier Marte Djupesland.

Den norske moteskaperen er tilbake
Den tradisjonelle moteindustrien er ikke bærekraftig over tid, mener Marte. Hun grunnlegger Just Fashion som en digital plattform i 2014. Her er et håndplukket utvalg av små og uavhengige designere fra hele verden representert. Til felles har de klare visjoner om bærekraft og de har alle tatt standpunkt til den etiske verdikjeden.
Det er et slags motsvar til den profittjagende, gjennomkommersialiserte og masseproduserende moteverdenen.
Etter tre år på nett tar hun steget over til fysisk butikk i 2017. På 129 kvadratmeter i Oslo sentrum skal hun med hjertebarnet JF Curated vise at bærekraftig mote faktisk er mer enn «bare» Stella McCartney.

Nå skal moten være kjønnsnøytral
Hun ansetter hun en ekstrahjelp slik at hun kan få et par etterlengtede fridager i måneden. Hun gjør flere oppgraderinger i butikken, og planlegger å gjøre mer innkjøp. Så kommer koronapandemien.
– Plutselig sto vi uten noe. Men vi klarte oss, og i 2021 skalerte vi helt ned og var åtte måneder uten butikk, sier Marte.

Hun klorer seg fast tross nedstegning etter nedstegning. Kundekretsen vokser. Salget øker. Alt blir jo bra til slutt. Eller?
– Det har vært en utrolig vanskelig reise helt siden 2020. Vi hadde 24 prosent vekst det året, og endte dermed opp uten den store støtten i etterkant. Det kjentes tungt.

Se, nå er hverdagsgarderoben tilbake!
Høsten 2021 blir det bedre. Men Marte må satse for å komme til neste nivå. Hun kjøper inn flere designere, og bygger ut det visuelle i butikk. Utgiftene tårner seg opp.

Da handelen stopper opp etter pandemien har hun ingenting i bakhånd.
– Det har generelt vært tøffe tak helt fra pandemien og frem til nå. Men denne nedgangen i handel, som vi har sett i det siste, har jeg aldri opplevd før. Det var som å slå av en bryter og kundegrunnlaget var fullstendig borte.

Zara oversvømmer gjenbruksbutikkene
Hun har fersk kapital på vei inn for første gang. Men hverken hun eller investorene kan forsvare å bygge videre ettersom de ikke vet når handelen vil ta seg opp igjen. Uten kapitalen hun trenger, er det ingen annen utvei. Det er hit, men ikke lenger.
– Jeg tror folk i det siste har valgt konsepter som oss helt bort, sier Marte.
– Det skal sies at vi opplevde at kundekretsen vår økte under og etter korona. Folk som hadde ryddet i garderobene sine i perioden de var låst til hjemmet hadde lyst til å endre forbruksmønster og gjøre flere verdibaserte valg. Men så kom alle krisene i fjor og man glemmer kanskje litt å investere i garderobe på samme måte.

Nå blir dette dyrere

– Det er jo helt sykt!
Tilbakemeldingen fra fast kunder allerede før jul er: «I år skal vi bare kjøpe brukt til hverandre» og «Nå har vi shoppestopp».
– Det fokuset er blitt en trend, og man har lavere terskel for å handle brukt siden det stort sett er mye rimeligere,
For kvalitet koster. Og bærekraft kommer gjerne med en stiv pris. Derfor velger mange brukt som igjen kan selges videre.

Dette var årets mest virale moteøyeblikk
– Jeg tenker at når trenden med second hand legger seg litt, når man finner ut at posesalg med brukte varer ikke gjør annet enn å fylle opp garderoben med mer rot, når vintage-kvalitetsproduktene går opp i pris, blir tatt tilbake av motehusene selv, eller blir vanskeligere å få tak i, da trenger man noe nytt. Man trenger noe unikt.
– For til syvende og sist er jo det mest miljøvennlige å bruke mer penger på færre produkter som har kvalitet og verdi. Og det er ikke alltid lett å finne.
Bror William Stende, bransjedirektør i Virke Faghandel, sier til KK at totaltallene for bransjen faktisk viser en god start på året.

– Det er store individuelle forskjeller og det vil alltid være noen som sliter. Totaltallene for bransjen viser en god start på året, men det er tøffe tall å slå i annet kvartal da dette var godt i 2022. Prisøkninger i bransjen vil også ramme de små frittstående butikkene Her er marginene små og det er vanskelig å velte kostnadene over på kundene.
Han tror bransjen vil klare seg bra i 2023, men spår likevel en nedgang på 2 prosent.
– Vi tror forbrukeren sparer mer inn på kapitalvarer enn klær og tilbehør. Vi ser rekordmange som skal på utenlandsferie og da handler man ofte før man reiser. Det gir normalt en høy omsetning i juni.

Julie sa opp revisorjobben for å satse på t-skjorter
I spørreundersøkelser fra Virke svarer et flertall at de ønsker å redusere forbruket og kjøpe mer bærekraftige klær. Adferden stemmer imidlertid ikke helt overens, for klesforbruket i Norge øker og pris er viktig.
Stende understreker at det ikke er noen dramatisk økning i konkurser i klesbransjen, men at det likevel er noen flere etter lave konkurstall i flere år nå.
– Etter pandemien fant forbrukeren tilbake til de fysiske butikkene. Med riktig vareutvalg og beliggenhet vil det være en fremtid for nisjebutikkene. Kjøpekraften er fremdeles god og mange har oppsparte midler, avslutter Stende.