Rosa Sløyfe

Dette armbåndet betyr noe helt spesielt for Marion Ravn

Marions tante døde av brystkreft. Nå oppfordrer hun deg til å sjekke brystene dine jevnlig.

– SJEKK DEG SELV! Marion Ravn har selv opplevd å miste en tante til brystkreft og oppfordrer alle til å sjekke brystene jevnlig og minne alle kjente om å gjøre det samme. Hun viser sin støtte til Rosa sløyfe-aksjonen med et armbånd (se bilde lenger ned i saken). Foto: Tone Ra Pedersen/Marion Ravn
– SJEKK DEG SELV! Marion Ravn har selv opplevd å miste en tante til brystkreft og oppfordrer alle til å sjekke brystene jevnlig og minne alle kjente om å gjøre det samme. Hun viser sin støtte til Rosa sløyfe-aksjonen med et armbånd (se bilde lenger ned i saken). Foto: Tone Ra Pedersen/Marion Ravn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For et par uker siden la artisten ut et bilde av armbåndet sitt på Instagram.– Jeg går med dette armbåndet til minne om min tante, som jeg mistet grunnet brystkreft for to år siden, sier Marion Ravn til KK.no.

Smykker seg for god sak

Hun forklarer at den rosa sløyfen på armbåndet er en såkalt charm som kan festes på alt fra armbånd, kjeder og øreringer til vesker og klær. Armbåndet og Rosa sløyfe-charmen er fra Zinzi, et merke som føres hos flere gullsmeder i hele landet, sier hun. Artisten har også flere produkter som viser hvilken kampsak hun engasjerer seg i:– Jeg har Rosa sløyfe-ringen fra Zinzi, en Rosa sløyfe-nål kjøpt direkte fra Rosa sløyfe og har også superundertøy og treningsjakke fra Crafts Rosa sløyfe-kolleksjon, forteller hun.

Engasjert i saken

Marion Ravn forklarer at hun ble ekstra engasjert i Rosa sløyfe-saken etter at tanten hennes døde av brystkreft. – Min tante fikk brystkreft for over 12 år siden og sykdommen gikk i bølgedaler i over 10 år før hun tapte kampen. Det gjorde at jeg ble ekstra engasjert i Rosa Sløyfe saken, forklarer artisten.Hun mener kampanjen er kjempeviktig for å bevisstgjøre kvinner. – Rosa sløyfe kan forhåpentligvis bidra til at flere får sjekket seg tidligere, sier Marion.

Ravns viktige beskjed til DEG

– Jeg oppfordrer alle KKs lesere til å bidra til Rosa Sløyfe saken. Altfor mange har kjent på smerten rundt brystkreft og har noen i nær familie som har blitt rammet, sier hun. Marion Ravn har dessuten en viktig melding til akkurat deg:– Minn deg selv og andre kvinner på å sjekke seg jevnlig.

Kler seg i rosa

Marion Ravn er ikke alene om å bruke mote og tilbehør til å vise hvilken sak hun støtter. Elizabeth Hurley kler seg i rosa en hel måned for å støtte nettopp brystkreftsaken. Det var Evelyn Lauder, datteren til Estée Lauder, som oppfant den rosa sløyfen og startet kampanjen for 20 år siden. Elizabeth Hurley har jobbet med Estée Lauder i 18 av de 20 årene.

Sjekk brystene ofte!

1 av 12 kvinner i Norge vil oppleve å utvikle brystkreft i løpet av livet, ifølge Rosa sløyfe-aksjonens hjemmeside. I 2009 ble 2745 kvinner rammet av brystkreft, ifølge Kreftforeningen. – Risikoen øker med alder, cirka 80 prosent av de som rammes er over 50 år. Risikoen for brystkreft er svært liten for unge kvinner. Men oppdages en kul eller et annet symptom, bør det alltid undersøkes av lege, står det på nettsiden. Å ta en selvsjekk bør bli helt rutine. Hvis du vet at det har vært brystkreft i familien, bør du faktisk ta en sjekk én gang i måneden.LES OGSÅ: Har oppdaget fire typer brystkreft

Slik gjør du det

Det beste er å ta sjekken rett etter menstruasjon. Da vil ikke hevelser i brystene i forbindelse med eggløsning eller mens kunne misforstås som noe annet.
  • Still deg opp foran speilet og studer brystene dine. Ser de ut som de pleier? Har brystvorten normal farge?
  • Løft armene over hodet og studer videre. Ser alt greit ut? Eller ser du søkk og ujevnheter?
  • Nå tar du en hånd og undersøker brystet på motsatt side (altså, venstre hånd sjekker høyre bryst). Hold den andre armen over hodet.
  • Du skal ikke stikke fingrene inn i brystvevet når du undersøker, men bruke flat hånd. Start innerst ved brystvorten, og klem rundt hele brystet i en spiralbevegelse, så du beveger deg utover fra brystvorten.
  • Husk å sjekke helt opp i armhulen, for det er her brystet er festet.
  • Hvis du ikke merker noen klumper eller søkk, tar du en litt grundiger undersøkelse med de tre midterste fingrene. De skal holdes strake, mens tommel og lillefinger møtes i håndflaten. Igjen klemmer du rett inn på brystvevet og går rundt som om brystet var en urskive.
  • Dersom du oppdager noen klumper eller søkk, eller ser at brystvorten har unormal farge, utseende eller at det kommer væske ut, bestiller du en time hos legen og får det sjekket ut.
  • HUSK! Når det kommer til brystkreft gjelder mantraet «bedre føre var …».
Sjekk også videoen under, som viser hvordan det gjøres:

LES OGSÅ: Visste du dette om pupper?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer