Behandling av klær

Dette betyr prikkene på vaskelappen

Det er essensielt å vite om du ikke vil ødelegge plagget.

BEHANDLING AV KLÆR: Vet du hva de ulike figurene på vaskelappen indikerer? FOTO: NTB
BEHANDLING AV KLÆR: Vet du hva de ulike figurene på vaskelappen indikerer? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid så lett å vite hva de ulike figurene og tegnene signaliserer på vaskelappen. Det kan bidra til at du ikke engang gidder å gi det et forsøk. Når det skal være så tungvint å tyde hva det betyr, hvorfor ta seg bryet med å sette seg inn i det?

Men er du derimot klar over hva de ulike figurene indikerer, er det plutselig veldig praktisk og lettvint å følge vaskelappen.

Den forklarer hva slags program, temperatur og sentrifugering som er anbefalt for hvert enkelt plagg. De sier også noe om stryketemperatur og om plagget tåler tørketrommel eller ikke.

Ganske essensiell informasjon, er det ikke?

Plagget kan smelte

Dersom du ikke følger indikasjonene til figurene kan du i verste fall risikere å ødelegge plagget. Har du for eksempel opplevd å stryke plagg med for høy varme slik at stoffet blir delvis eller helt ødelagt?

Plagg som inneholder polyester og andre syntetiske fibre kan risikere å smelte ved for høy temperatur på strykejernet.

PRIKKER: De to prikkene har betydning for strykingen av plagget. FOTO: NTB
PRIKKER: De to prikkene har betydning for strykingen av plagget. FOTO: NTB Vis mer

Plagg og naturlige materialer som ull, lin og bomull tåler generelt sett høyere temperatur ved stryking enn syntetiske stoffer. Vet du ikke hva plagget er laget av, er det grunn nok i seg selv til å lese vaskelappen nærmere.

Indikerer temperatur

Ser du nøye på vaskelappen i plagget, vil du se anbefalt vasketemperatur og om plagget tåler å bli strøket med strykejern. Det figuren med strykejern også indikerer hva slags stryking fibrene tåler.

Prikkene indikerer temperatur. Er det et kryss over figuren av strykejern, vil ikke plagget tåle å varmen fra et strykejern. Dette betyr prikkene:

  • ¤ 110 °C: Tåler lav av varme, for syntetiske fibre og regenererte fiibre som polyamid, nylon og viskose.
  • ¤¤ 150 °C: Tåler middels varme, for ull og silke.
  • ¤¤¤ 200 °C: Tåler høy varme, for bomull og lin.

KK har tidligere skrevet om hvor nøye du bør være med fargesorteringen når du skal vaske klær, hvordan du best bevarer fargen på sorte jeans og hvor lenge plagget maksimalt skal ligge i vaskemaskinen etter at vaskeprogrammet er avsluttet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer