Hjemmefarging har blitt både enklere og mer skånsomt de siste årene, og det er absolutt et godt alternativ for deg som farger håret ofte. Det er penger å spare, og det er ikke noe i veien for at du får et finfint resultat også hjemme.
Det kan imidlertid være forvirrende å finne riktig farge når du står i butikken og skal velge din neste hårfarge. Hva vil kle deg best? Hvordan vil fargen reagere med den naturlige hårfargen din? Blir den lysere eller mørkere enn på bildet? Blir den for varm? For kald?
– Fargeteori er ganske avansert så det er lett å velge feil når man skal gjøre det selv, sier Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.
LES OGSÅ: Slik lykkes du med hjemmefarging
Dybde og nyanse
Et godt sted å starte, er å se på fargekodene på pakken. Den kan nemlig fortelle deg ganske mye.
– Alle hårfargen er bygget opp på dybde og nyanse, forklarer André Auster, frisør og kreativ leder ved Auster Academy.
– Dybde er mørkhetsgraden på fargen og strekker seg fra dybde 1, som er svart, til dybde 12, som er platinablondt, sier han.
Nyansen beskriver refleksen i fargen, altså om fargen består av varme eller kalde nyanser eller en blanding av disse.
LES OGSÅ: Dette bør du gjøre 48 timer før

Før og etter punktum
Når du ser på fargekoden, bør du vite at det første (tallet før punktumet), beskriver dybden, mens tallene etter punktum beskriver nyansen, forklarer Auster.
– Det er alltid to tredjedeler av det første tallet etter punktum og én tredjedel av det andre tallet etter punktum.
Det er altså mest av nyansen i den første desimalen og minst i den siste desimalen.
LES OGSÅ: Tipsene frisøren ikke vil gi deg

Dybden først
Det første du bestemmer deg for når du skal velge farge til hjemmebruk, er altså dybden på fargen du ønsker deg.
– De aller fleste operer med en skal fra 1 til 10 på naturfarger, hvor 1 en sort og 10 er lysblond, sier Holm-Glad.
Det betyr at hvis du egentlig er en sekser (mørk blond), kan håret ditt bli 10.0 med en lysfarge.
LES OGSÅ: Derfor bør du vente med hårvasken
Slik ser fargeskalaen ut
1 = sort
2 = mørkebrunt/brunsort
3 = mørkebrunt
4 = brunt
5 = mellombrunt
6 = mørk blondt
7 = mellomblondt
8 = blondt
9 = naturlig blondt
10 = lys blondt
– Når tallene går opp til 11 og 12 er det lysfarging. Dette kan sammenlignes med bleking, hvor man kan lysne håret opp til 4 til 6 nyanser, understreker Holm-Glad.
Ulike fargeserier kan ha noen variasjoner på disse definisjonene, men uansett gjelder følgende regel: Jo høyere tall, jo lysere farge.
VISSTE DU AT: Mørk blondt, altså det frisørene referer til som en sekser, er den mest vanlige mørke blondfargen vi ser i Norden? Du har kanskje hørt den beskrevet som musegrå, kommunegrå eller leverposteifarget.
LES OGSÅ: Nei, du skal ikke farge hele håret

Desimalene = nyanser
Tallene etter punktumet referer altså til nyansene, og her varierer det litt hva de ulike leverandørene legger i kodene. I all hovedsak beskriver Holm-Glad nyansedesimalene slik:
6.0 er ren naturfarge mørk blond
6.1 er mørk blond med ask, en kald farge
6.3 er gyllen mørk blond
6.4 er mørk blond med rødkobber, varm rødlig
6.5 er mørk blond med rød/mahogny, kald rødlig
6.6 er mørk blond mot lilla/purpur
6.9 er mørk blond med en lysere nyanse mot lilla
– Så hvis fargen heter 6.45, er det en farge med mye varmt kobber (oransje) og litt av en kaldere rødtone i seg. 6.56 er en kald rødfarge med litt purpur, sier hun.
LES OGSÅ: Dette er farget hårs verste fiende

Bruk fargesirkelen
Om du har lyseblondt hår, en tier, men med mye gulskjær, vil du dempe gulskjæret med en lysfarge med lilla eller lett blåskjær. Den kan da hete 10.8 eller 10.9, forklarer Holm-Glad.
– Vi frisører bruker fargesirkelen for å finne riktig nyanser når vi skal farge et lyst hår mørkere eller bleke et mørkt hår lysere.
Det er nemlig også slik at et helt lyst hår mangler røde pigmenter og vil derfor kunne få grønnskjær om det farges med en ren naturfarge.
– Det betyr at naturfargen bør inneholde rødt, eller håret må forpigmenteres med en ren rødfarge før det farges med naturfarge. Rødt er motfargen til grønt i fargesirkelen, forklarer frisøren.
– Så er det motsatt når du skal farge et mørkt hår lyst. Jo mørkere hår, dess mer rødpigmenter finnes det, så en lysfarge vil lett bli guloransje.
For å unngå dette, bruker man en motfarge, altså en farge som ligger på motsatt side av fargeskalaen. For å dempe den guloransje fargen, bør du da velge en farge som går mot grått, blått eller lilla.
Om du er usikker på hvilken farge som er på motsatt side av fargeskalaen, anbefaler Holm-Glad følgende eksperiment:
– Hold et knallrødt ark mot en hvit vegg, stirr på arket i minst ti sekunder, dra arket vekk og fortsett å stirre. En grønn firkant kommer til syne på veggen. Moro! avslutter frisøren.