Trender:

Dette blir årets største motetrender

– Folk ville være mer sexy. Det er vi ikke ferdig med.

TRENDER: Det sexy møter det hverdagslige når moteprofilene skal spå moteåret 2023. FOTO: Tonya Matyu.
TRENDER: Det sexy møter det hverdagslige når moteprofilene skal spå moteåret 2023. FOTO: Tonya Matyu. Vis mer
Publisert

Enten vi liker det eller ei så er trender fortsatt en viktig del av motebildet. Derfor har vi spurt et knippe norske motepersonligheter om trendene vi har i vente og trendene de selv har troen på.

Og faktisk ser det ut til at moteekspertene bare er enige om én ting – om å være uenige!

– Gleder meg til å se mer av dette

Influenser Annabel Rosendahl mener moteåret vil defineres av mange ulike trender, og et sprikende motebilde.

– Mest av alt tror jeg at individuell stil kommer til å prege motebildet, siden trendene går i så mange retninger.

– Jeg tror vi fortsatt kommer til å se mye cargo – store lommer på både bukser og topper – cutout-detaljer, blondedetaljer og undertøysinspirerte plagg. Og spagettistropper og tubetopper, og kjoler à la 1990-tallet, trekker hun frem.

Rosendal tror også grunge-stilen vil fortsette å gjøre seg gjeldende, med både brede skuldre og gulvlange skjørt og kjoler.

– Pluss plattformsko, low waist, ripped jeans, skinn i både jakker og andre plagg. Y2K-stilen vil fortsatt være relevant.

– I tillegg til sølv og metallisk både når det kommer til smykker og plagg, forteller hun.

– Hvilke trender fra 2022 kommer til å dø ut?

– Jeg har ikke sett så mange nye kolleksjoner som inkluderer de overdimensjonerte kragene vi har sett mye av de siste årene. Kanskje er det forbi?

CARGO OG OVERDIMMENSJONERT: Moteprofil og moteuke-veteran Annabel Rosendahl har troen på blant annet cargo og overdimmensjonerte jakker og skuldre som noen av årets viktige trender. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB
CARGO OG OVERDIMMENSJONERT: Moteprofil og moteuke-veteran Annabel Rosendahl har troen på blant annet cargo og overdimmensjonerte jakker og skuldre som noen av årets viktige trender. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB Vis mer

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Personlig er jeg stor fan av brede skuldre, en trend jeg alltid har elsket og gleder meg til å se mer av! Jeg elsker silhuetten, gjerne kombinert med gulvlange skjørt og kjoler à la Saint Laurent eller også korte miniskjørt.

– Jeg er også veldig glad for at skinnplaggene er tilbake, materialet har alltid vært en favoritt. Nå ønsker jeg meg en skinnjakke med brede skuldre, sier hun.

Av trendene hun ikke tar imot med åpne armer er den trange, low waist-buksen.

– Jeg liker low waist på plagg som er løse, som cargobukser eller vide dressbukser, men stramme low waist jeans eller bukser er jeg ikke så fan av, sier hun.

GULVLANGT: Annabel Rosendahl peker på gulvlange silhuetter som viktige for 2023. Her fra Holzweilers forrige kolleksjonsvisning under den danske moteuken. Foto: CPHFW/James Cochrane
GULVLANGT: Annabel Rosendahl peker på gulvlange silhuetter som viktige for 2023. Her fra Holzweilers forrige kolleksjonsvisning under den danske moteuken. Foto: CPHFW/James Cochrane Vis mer

– Kos deg med fargene du kjøpte i fjor

Ifølge Janka Polliani, er «tidløst» et beskrivende nøkkelord for årets motebilde.

– Du kan dra frem garderobeklassikerne, som trenchcoaten og blazeren, for tailormade er mer in enn noensinne.

I tillegg, tror hun at 2023 er året der vi vil få se mangfold dominere i enda større grad.

– Hvilke trender kommer vi til å se i 2023?

– Maxiskjørtet er tilbake, og maksimalistene kan fortsette å kose seg med fargene de kjøpte i fjor, sier hun.

Også Polliani trekker frem cargopants og dramatiske silhuetter samt også denim.

– Vi så en bølge av mer updressed mote året etter pandemien, fordi folk ville være mer sexy igjen. Det dominerte i 2022, og det er vi ikke ferdige med riktig enda.

For sporene koronapandemien satt i motebildet, er dype, mener Polliani.

– Den sexy trenden med cutouts og gjennomsiktige plagg er fortsatt dominerende selv et år etter Covid.

SLÅR ET SLAG FOR FARGER: Moteprofil Janka Polliani mener du trygt kan kjøre på med farger, i år også. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB
SLÅR ET SLAG FOR FARGER: Moteprofil Janka Polliani mener du trygt kan kjøre på med farger, i år også. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock/NTB Vis mer

– Hvilke trender fra 2022 vil dø ut i 2023?

– Skinny jeansen vi alle tenkte var tilbake for fullt vil ifølge runwayen bli byttet ut med bootcut og jeans med rette ben.

– Neon kan vi også legge bakerst i skapet.

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Jeg er ikke noen trendslave, og liker å kjøpe plagg etter personlig stil. Det gjør at plaggene mine, også «trend»-plaggene jeg kjøper meg varer lengre i garderoben.

– Jeg kommer til å fortsette å style oversizede blazere og oversizede silhuetter i 2023, legger Polliani til.

– Etter nok et annerledesår håper motebransjen på bedre tider. Men det er mørke skyer i horisonten. Krig, pandemi og trangere tider økonomisk sett for de aller fleste skaper stor usikkerhet også i moten, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Trendmessig tror KKs moteredaktør at 80-tallet vil ta over for 70—tallet som lenge har stått sterkt i motebildet. Videre håper hun Y2K-trenden etterhvert vil fases ut.

MOTEREDAKTØR: KKs Ida Elise Eide Einarsdóttir holder en knapp på hverdagsmoten. FOTO: instagram @idaeinarsdottir.
MOTEREDAKTØR: KKs Ida Elise Eide Einarsdóttir holder en knapp på hverdagsmoten. FOTO: instagram @idaeinarsdottir. Vis mer

– Jeg vet liksom ikke hvor sunt det er at kort-korte skjørt, jeans med lavt liv og magetopper er det som preger trendbildet.

Hun mener også at vi vil se mye sølv, spesielt denne sesongen. Med fra festsesongen blir også blant annet rysjer.

– Et slags de glade 20-årene 2.0 om du vil. Designerne og motehuset øyner ny optimisme og fremtidshåp nok en gang.

– Også er skinn overalt. Jeg holder en knapp på motorsykkeldressen og den lange skinnfrakken som sesongens plagg.

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Jeg er egentlig ikke så opptatt av trender. Kall det en slags yrkesskade. Men skinn er utvilsomt en favoritt hos meg. Det er plagg som varer. Jeg kjøpe meg nettopp en vendbar skinnkåpe med shearling fra det norske klesmerket Envelope 1976. Den skal jeg ha for alltid.

Einarsdóttir er også fan av hverdagsmoten, som hun mener begynner å få fotfeste.

– Bottega Veneta viste jeans og rutete skjorter på catwalken. Pradas hvite singlet gikk viralt. Hverdagsmoten trender, og den er jo tross alt også det aller viktigste.

HVERDAGSMOTEN: Kate Moss så veldig chic ut i en hverdagslig look under Bottega Venetas visning under Milano Fashion Week. Foto: NTB/Splash News and Pictures USA
HVERDAGSMOTEN: Kate Moss så veldig chic ut i en hverdagslig look under Bottega Venetas visning under Milano Fashion Week. Foto: NTB/Splash News and Pictures USA Vis mer

– Mye fra i fjor som blir med videre

Moteprofil Nnenna Echem, mener at 2023 ikke vil stå i spesielt drastisk kontrast til fjoråret. Vi kan forvente at mange av fjorårets trender blir med oss videre.

For eksempel, mener hun vi ikke har sett ende på Y2K-bølgen helt enda. Ei heller vil årets fargefavoritter komme som et sjokk.

– Gult, sølv og rødt tror jeg vi kommer til å se spesielt mye av i 2023, sier Echem.

– Biker-stilen med mye skinn kommer vi nok også til å se i år. Pluss at både cargo og denim fremdeles stiller veldig sterkt.

– Jeg tror vi også vil se mye hjerte- og blomstermotiver, legger influenseren til.

GULT: Moteprofil Nnenna Echem trekker frem gul som en av årets viktige trendfarger. Her fotografert under moteuken i Paris. Foto: Mila Belrose/ABACAPRESS.COM/NTB
GULT: Moteprofil Nnenna Echem trekker frem gul som en av årets viktige trendfarger. Her fotografert under moteuken i Paris. Foto: Mila Belrose/ABACAPRESS.COM/NTB Vis mer

Hun mener at rosa, fjorårets store trendfarge, mest sannsynlig vil dø ut.

– Eller bli byttet ut med en annen nyanse.

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Jeg elsker «denim on denim»-looken. Det styler jeg helst i form av en oversized denimjakke og et maxiskjørt i denim, sammen med høye boots, deler Echem.

Heller ikke Echem har problemer med at årets trender ser ut til å sprike mer enn før. Hun har ingen trender å peke ut som kjipe.

– Jeg er veldig glad i å eksperimentere når det kommer til mote, forklarer hun.

– Dette får et solid feste igjen. Gøy!

Ifølge Min Mote-journalist, Thea Roll Rakeng er det to ord som best beskriver moteåret 2023: personlig og mangfoldig.

– Jeg tror at motebildet vil være preget av personlig stil og baseplagg av god kvalitet som kan styles opp og ned, fremfor nye trender, forteller Rakeng til KK.

– Catwalken viser dessuten endelig mer mangfold og at det er plass til alle i motebransjen. Det er befriende og fint!

– Hvilke trender kommer vi til å se i 2023?

– Hvis man skal tolke det ut fra catwalken og ulike trendrapporter, vil vi se mer av asymmetriske skjæringer og cutouts, lange skjørt – helt spesifikt skinnskjørt – transparente kjoler og topper, frynser på ulike plagg og klassikere som oversized blazere, skjorter og jeans, forteller Rakeng.

– Ballerinasko får også et solid feste igjen.

Ifølge Rakeng, spås det i tillegg at «hverdagsstilen» vil få et økt fokus.

– Altså en mer avslappet look med romslige jeans, hvit T-skjorte og overshirts. Dette var akkurat det Kate Moss hadde på seg da hun gikk for Bottega Veneta sin vår- og sommervisning, forklarer Rakeng.

– Rutete skjorter og jeans er ifølge Google to av de mest googlede plaggene nå.

HVERDAGSSTILEN: Motejournalist Thea Roll Rakeng fra VGs MinMote trekker frem den såkalte hverdagsstilen som viktig det kommende året. Den klassiske og avslappede T-skjorte-og-jeans-looken er i vinden igjen. Foto: Instagram @thearollrakeng
HVERDAGSSTILEN: Motejournalist Thea Roll Rakeng fra VGs MinMote trekker frem den såkalte hverdagsstilen som viktig det kommende året. Den klassiske og avslappede T-skjorte-og-jeans-looken er i vinden igjen. Foto: Instagram @thearollrakeng Vis mer

Motejournalisten håper vi endelig kan legge chunky boots og Balenciaga-sneakersene på loftet. Hun har tro på at mer feminine sko gjør sitt inntog igjen.

– Også skinny jeans, på tide å gi slipp nå!

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Jeg elsker jeans med rette ben og høyt liv. Disse styler jeg til en hvit t-skjorte og grønn cargo-jakke med store brystlommer.

Rakeng har også en forkjærlighet for jakker som skiller seg ut.

– Quiltejakker med mønster til å bli glad av og frynser, og spesifikt ullpledd-jakker, er en stor favoritt hos meg for tiden. Genialt å slenge over hverdagsantrekket for litt mer edge og kule detaljer!

Men det er en trend hun ikke er med på.

– Bukser med lavt liv og sleng har gått sin seiersgang hos meg for 15 år siden. Det kommer nok aldri inn i garderoben igjen.

Når man føler seg komfortabel og fin i et antrekk synes det så godt. Det er min leveregel for det kommende moteåret!

– Det samme gjelder magetopper og gjennomsiktige topper. Etter to barn føles det greit å la andre videreføre dette.

– Kommer til å ta av i år

Influenser Tsutsumi Hoang mener vi vil få se enkelte av 90-tallets trender stå i sentrum – og kanskje få en ny favorittfarge.

– Motebildet for 2023 kommer til å være en hyllest til 90-tallets minimalisme slik som maxi-skjørt, sarte blonder og off-shoulder-topper, sier Hoang til KK.

– Jeg har også en følelse av at babyblå kommer til å få et comeback, enten innenfor mote eller også skjønnhet.

– Hvilke trender kommer vi til å se mye av?

– Jeg tror rose-chokers kommer til å ta av i år. Selv ble jeg inspirert etter at jeg så den i Magda Butrym sin siste kolleksjon.

Hun trekker også frem glitrende, transparente nettingkjoler, som hun mener har overlevd festsesongen.

– Jeg liker spesielt godt de fra det ukrainske merket Santa Brands, tipser hun.

– Og sist men ikke minst, gulvlange kåper. Helst fra Saint Laurent, forklarer Hoang.

ROSER: Tsutsumi Hoang har troen på at rosene vi allerede har sett i 2022 vil ta av det kommende året. Foto: Instagram @xoxotsutsumi
ROSER: Tsutsumi Hoang har troen på at rosene vi allerede har sett i 2022 vil ta av det kommende året. Foto: Instagram @xoxotsutsumi Vis mer

– Hvilke trender fra 2022 kommer til å dø ut?

– Chunky, Bratz-aktige platåsko håper jeg dør ut. Jeg orker ikke å se det et sekund til.

I tillegg, er Hoang like nådeløs når det er snakk om en annen populær sko; Uggs.

– Det er virkelig populært for øyeblikket, men jeg forstår bare ikke hypen, sier hun.

– Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

Hjerteformede vesker, spesifikt de fra Maison Alaïa, er en personlig favoritt! Jeg er besatt av denne typen tilbehør og synes det gir en slags cool girl-look til min ellers nøytrale garderobe, sier Hoang.

BABYBLÅ: Hoang har troen på at babyblått gjør seg gjeldende i 2023. Her under Jade Croppers vising under Copenhagen Fashion Week. Foto: James Cochrane
BABYBLÅ: Hoang har troen på at babyblått gjør seg gjeldende i 2023. Her under Jade Croppers vising under Copenhagen Fashion Week. Foto: James Cochrane Vis mer

– Dette tiåret er tilbake

Celine Aagaard, moteprofil, tidligere moteredaktør og grunnlegger og designer av motemerket Envelope 1976, mener årets motebilde er tilbake til fremtiden.

– Motebildet for 2023 tar oss både tilbake i tid – samtidig som det er fremtidsrettet.

Aagaard merker seg at verdensbildet spiller en åpenbar rolle i hvordan vi kler oss og hvilke vaner vi skaper oss for tiden.

– Vi lar oss inspirere av fortiden, men ser fremover og er mer bevisst i kjøpene vi gjør. Vi ser etter unike plagg det er verdt å investere i, plaggene skal kunne brukes gjennom et livsløp og gjerne gå i arv.

– Jeg tror holdbarhet og multibruk vil spille en stadig større rolle hos forbrukeren.

Når det er sagt, eller kanskje nettopp derfor, er trendmønstrene også i endring.

– Trendene er mer sprikende enn på lenge. Fra «pretty and preppy» på den ene enden enden av skalaen, til mer edgy og utfordrende i den andre enden.

FREMTIDSRETTET: ENVELOPE1976-designer, moteprofil og tidligere moteredaktør Celine Aagaard tror at 2023 vil defineres av fremtidsrettet mote, hvor forbrukerne tenker multibruk og tidløshet og samtidig inspireres av fortiden. Foto: Instagram @celineaagaard_
FREMTIDSRETTET: ENVELOPE1976-designer, moteprofil og tidligere moteredaktør Celine Aagaard tror at 2023 vil defineres av fremtidsrettet mote, hvor forbrukerne tenker multibruk og tidløshet og samtidig inspireres av fortiden. Foto: Instagram @celineaagaard_ Vis mer

Hvilke trender kommer vi til å se mye av i 2023?

– Vi har allerede sett at sølv har gjort seg gjeldene på catwalken og på pre-spring-kolleksjonene som ble lansert som teasere på sommeren. Før jul så vi både sølvbukser, tilbehør med sølvdetaljer og også bikerjakker i sølvfarget skinn.

At de ulike tiårene gjerne bytter på å regjere moteverdenen er en kjent sak, og nå er det duket for en gammel kjenning:

– 80-tallet er tilbake, sier Aagaard.

Hun har selv hentet inspirasjon fra tiåret i merkets kolleksjoner for sesongen.

– Vi har også hentet inspirasjon fra 90-tallet og tidlig 2000 – og den gang undertegnede gikk med sølvsekk på rave!

Hvilke trender fra 2022 tror du kommer til å dø ut i 2023?

– Jeg tror det fargesterke og color blocking vil erstattes med mer sort. Også til sommeren, men det betyr ikke at stylingen skal være kjedelig. Vi utfordrer hverandre stadig, og er heller ikke redd for å vise mer hud – men mot slutten av året tror jeg vi får er noe mer delikat tilnærming,

– 2022 handlet i stor grad om Y2K. Jeg tror vi vil se litt mindre av cutouts nå, men at trenden likevel vil være gjeldende sommeren gjennom, forklarer hun.

Hvilke trender er dine personlige favoritter og hvordan styler du dem?

– Jeg liker å mikse det feminine med det maskuline, og skape kontraster i antrekkene ved valg av ulike teksturer.

– I sommer blir det våre Bolè pants stylet med en clean badedrakt, en biker over en av våre lange, trange blondekjoler og hvit kort denimshorst med kort frynsejakke.

DENIM: Flere trekker frem denim som sentral trend for året. Her under GANNIs visning under den danske moteuken. Foto: CPHFW
DENIM: Flere trekker frem denim som sentral trend for året. Her under GANNIs visning under den danske moteuken. Foto: CPHFW Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer