Antirynkekrem:

Dette bør antirynkekremen din inneholde

- Det ideelle antirynkeproduktet bør både eksfoliere, øke produksjon av bindevev, gi fukt og fylle ut linjer og rynker.

ANTIRYNKEKREM: Vet du hvilke ingredienser antirynkekremen din bør inneholde? Her er ekspertenes tips. FOTO: NTB Scanpix
ANTIRYNKEKREM: Vet du hvilke ingredienser antirynkekremen din bør inneholde? Her er ekspertenes tips. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I flere århundrer har vi jaktet på kilden til evig ungdom, og vi har slett ikke gitt opp. Forfengelige som vi er vil vi jo beholde vår spenstige hud og ungdommelige utseende så lenge som mulig – derfor tyr vi til alt som sies å kunne stoppe rynkene fra å spre seg over fjeset vårt.

Men det finnes jo så utrolig mange produkter på markedet, og alt kan jo umulig være like bra. Så hva bør man egentlig se etter i antirynkeproduktene sine?

– Det ideelle antirynkeproduktet bør både eksfoliere, øke produksjon av bindevev, gi fukt og fylle ut linjer og rynker, sier Svea Linn Fagerstrøm, som er fagansvarlig ved Dermanor, til KK.no.

Hun mener også det er viktig at produktet er pleiende og antiflammatorisk, at det inneholder antioksidanter og gjerne lysner pigmentering.

– Jeg vil si at A-vitamin alltid er viktig å ha i antirynkeproduktet sitt. Peptider og vekstfaktorer er også gode signalstoffer som huden kjenner igjen, slik at den utnytter de bedre, forteller hun.

LES OGSÅ: Dette må du vite om brynsproduktene dine

A-vitamin er den viktigste ingrediensen

Også Miray Al-Mustafa, som er lege i hudspesialisering og ofte deler sine skjønnhetstips gjennom instagramkontoen Dr_Miray, mener at det mest grunnleggende innen antiaging er nettopp A-vitamin. Dette kan i kremer fås som retinol eller tretinoin.

– Tretinoin er reseptbelagt, mens retinol er svakere og derfor ikke reseptbelagt. Studier har derimot vist lik effekt med tanke på UV-indusert aldring. Vanligvis tolererer huden også retinol bedre enn tretinoin, da tretinoin (avhengig av styrke) kan gi mer flassing og rødhet i huden, forteller hun til KK.no.

– Når retinoider, som er undergrupper av vitamin A, påføres på huden stimulerer det til nydannelsen av hud, styrker huden og har dokumentert effekt på reduksjon av rynker. Kremer som inneholder retinol, bør brukes på nattestid, anbefaler Al-Mustafa.

Hun påpeker derimot at andre undergrupper som «retinyl palpitate» og «retinyl propionate» ikke har vist lik effekt.

LES OGSÅ: Fem vitaminer som beskytter mot aldring

MORGEN OG KVELD: For best effekt bruk gjerne en nattkrem med retinol og et C-vitamin-serum på dagtid. Foto: Scanpix.
MORGEN OG KVELD: For best effekt bruk gjerne en nattkrem med retinol og et C-vitamin-serum på dagtid. Foto: Scanpix. Vis mer

Bruk et C-vitamin-serum på dagtid

Mens produkter med retinol bør brukes om natten, er det andre ingredienser som er fint å ha i produktene du bruker på dagtid.

– Jeg vil også anbefale et vitamin C-serum som en del av morgenrutinen. Her er det viktig at vitamin C-serumet er «photostabilt». Vitamin C er essensielt i kollagensyntesen og har en viktig rolle i depigmentering, forteller legen.

C-vitamin er nemlig en antioksidant som hjelper med å lysne pigmentflekker og bidrar til å fremme sunn kollagenproduksjon i huden. I tillegg vil den bidra til å beskytte huden mot miljøpåvirkninger som kan gjøre huden rød og irritert.

– Fuktighetskrem bør brukes dersom man har tørr hud, og oftere i vintermånedene. Har man eksem, er fuktighetskrem en viktig del av den daglige rutinen. Jeg vil også legge til at et sunt og variert kosthold er viktig for huden, sier Al-Mustafa.

LES OGSÅ: Har du fått disse solskadene i sommer?

Eksfolierende ingredienser

Å kvitte seg med døde hudceller er også viktig for å bevare en sunn hud. Ved å fjerne de øverste lagene med døde hudceller stimuleres nemlig cellefornyelsen i huden.

– Alpha hydroxy-syrer (AHA-peel) er fine ingredienser siden de er eksfolierende og hudfornyende. For jo eldre man blir, jo tykkere blir de øvre lag av døde hudceller og da er det vanskelig for gode ingredienser å trenge igjennom og gi effekt, forklarer Fagerstrøm.

Al-Mustafa mener også det er viktig å eksfoliere huden. Men understreker at du må være forsiktig dersom du samtidig går på retinolholdige kremer, ettersom de i seg selv eksfolierer huden.

– Eksfolier 1-2 ganger i uken dersom man har normal hud, eventuelt oftere ved fet hud. Her kan pads som inneholder salisylsyre være med på å rense porene og fjerne overflødig talg. Mens AHA, som er en annen syre, kan være mer passende for tørr hud, forklarer Al-Mustafa.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med peeling og skrubb

EKSFOLIER: AHA-peel eller salisylsyre kan hjelpe deg med å bli kvitt døde hudceller. Men glem heller ikke å bruke høy solfaktor. Foto: Scanpix.
EKSFOLIER: AHA-peel eller salisylsyre kan hjelpe deg med å bli kvitt døde hudceller. Men glem heller ikke å bruke høy solfaktor. Foto: Scanpix. Vis mer

Solfaktor er alfa og omega

Det er ikke til å komme unna at solfaktor er viktig. UV-strålene fra sola er tross alt en av de største årsakene til at huden vår ser gammel ut.

– Det meste av hudaldringen er UV-indusert. UVA-stråler kan til og med gå gjennom det øverste hudlaget, og føre til aldersrelaterte pigmentforandringer, rynker, tørr og mindre elastisk hud. I tillegg til å bidra til utviklingen av enkelte typer hudkreft, forteller Al-Mustafa.

På dagtid anbefaler hun derfor solkrem – også på dager det regner, er overskyet eller snør.

– UVA går også gjennom de fleste vinduer, så selv om du «bare» kjører bil til jobben, er det anbefalt med solkrem, forklarer hun.

Også Fagerstrøm påpeker at hvis du vil holde huden ung og frisk så lenge som mulig, er det svært viktig med en god solkrem.

– Det mister helt mening å bruke antirynkeprodukter hvis du ikke bruker solfaktor også, og den bør være god. Gjerne med antioksidanter og pleiende og beskyttende stoffer som gjør mer enn bare en SPF gjør. Det må være et komplett solprodukt med høy faktor, helst 30-50, forteller Fagerstrøm.

​ LES OGSÅ: Dette må du vite om solkremen du velger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer