Hudpleie

Dette bør du gjøre med huden din nå

- Du trenger solfaktor hele året, selv om du jobber hjemmefra eller om det pøsregner ute.

HJELP HUDEN DIN: Om vinteren trenger huden ekstra mye pleie. Derfor har vi hentet inn noen gode tips fra ekspertene. Foto: NTB
HJELP HUDEN DIN: Om vinteren trenger huden ekstra mye pleie. Derfor har vi hentet inn noen gode tips fra ekspertene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stram hud, grov hud, store porer, tørr hud, utbrudd av akne og sprukne lepper er noe av det du kan oppleve med huden din nå som vinteren begynner å nærme seg.

Ifølge Isabella Bessieres, dermatologisk sykepleier og gründer av hudsenteret Elite Helse på Aker Brygge, kan nemlig høst- og vintersesongen skape ubalanse i huden fra topp til tå. Heldigvis har hun noen gode tips til hvordan du kan ta vare på huden din og gi den det den trenger framover:

- Du trenger solfaktor hele året, selv om du jobber hjemmefra eller om det pøsregner ute. Selv om det er mindre UVB om vinteren, er nivåer av UVA (eller UV-aldring som man sier i dermatologi-verdenen) fortsatt signifikante nok til å gjøre huden vår eldre, sier Bessieres og fortsetter:

- Jeg anbefaler derfor en solkrem som er fri for alkohol, syrer og A-vitamin og uten skadelige ingredienser som parabener, ftalater og kunstig duft og fargestoffer. Dette bør du bruke hele året dersom du vil beskytte huden din mot alderdom.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

7 gode tips

Isabella Bessieres har satt opp en liste over hva du bør gjøre dersom du føler at huden din ikke er helt tipp topp om dagen:

1. Vitamintilskudd og probiotika

Siden UVB-bølgelengden, som stimulerer D-vitamin-produksjonen, synker i vintermånedene er det nødvendig at vi supplerer med vitamin D3.

- Det er viktig for celledelingsprosessen og er grunnlaget for vekst og dannelsen av nytt vev.

- Probiotika er like viktig for huden og bør tas hver morgen på tom mage med et glass sitronvann. Probiotika er med på å balansere og styrke huden din ved blant annet å produsere hyaluronsyre og melkesyre som gir masse fukt til huden. Probiotika er helt suverent å bruke på hud med inflammasjon som synes så som rosacea, akne, eksem, sensitiv hud, for å nevne noen. Probiotika demper rett og slett inflammasjonen.

2. Vitamin A eller syrer

- Riktig vitamin A-serum med et høyt nivå av ren retinol på minst 0,5 prosent, som i tillegg inneholder lipider for mer fukt, og peptider som styrker huden, er helt nødvendig. Du bør starte med dette fra 20 årsalderen da den jobber for å behandle akne, jevne ut hudfargen, minske porer og styrke huden.

Men husk at du skal aldri brukes sammen med retinol da det tørker ut huden, og en tørr, irritert og sprukken hud er mer utsatt for store porer og utbrudd.

- Retinol og syrer skal brukes hver for seg og kun om kvelden da de begge jobber for å reparere huden. C-vitamin med et aktivt nivå mellom 10 til 20 prosent skal brukes på dagen under solkrem. Den stimulerer til kollagendannelse og nøytraliserer frie radikaler.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

3. Gå for ansiktsbehandling

I tillegg til dette kan det være en god idé å få en profesjonell ansiktsbehandling hver tredje til fjerde uke.

- Jeg anbefaler ofte å velge en overfladisk peeling med syrer eller en peeling med urter, slik som green peel, for å fjerne død hud og tillate bedre absorbering av aktiv hudpleie. Regelmessige ansiktsbehandlinger vil bidra til å holde huden ren, klar og hydrert samtidig som du maksimerer ditt hudpleieprogram.

Stoffet finnes allerede i huden, og er også blant de hotteste ingrediensene i hudpleie. Vis mer

4. Hold deg hydrert og bytt ansiktsrens

Huden din blir tørrere og ofte mer sensitiv med kaldere vær, tørt inneklima og oppvarming fra radiatorer.

- Sørg for at du holder deg hydrert om dagen og bytt kaffen med grønn te som har gode antioksidanteffekter. Skånsom rensing er et must, det er viktig at hudbarrieren din er så sunn som mulig, slik at den kan holde på fuktigheten.

- Som en tommelfingerregel hvis huden din føles stram etter vask, er det sannsynlig at rengjøringsmiddelet du bruker har forstyrret hudbarrieren. Huden skal føles myk og hydrert etter vask. Velg en rens som er pH nøytral , uten såpe, ftalater, alkohol og tilsetningsstoffer slik som parfyme og fargestoffer.

5. Juster ditt daglige hudpleieprogram

Akkurat som du legger bort sandaler og finner frem varmere skotøy om vinteren, slik bør også ditt daglige hudpleieprogram endre seg med de ulike årstidene.

- Nå bør du bruke serum og krem og legge lag på lag slik at du beskytter huden din godt mot kulde og vind. For behandlinger hjemme bruk masker tilpasset din hudtilstand.

6. Beskytt leppene mot «slikkeeksem»

- Slikking av ømme lepper vil bare forverre tørrhet og kan forårsake det som blir referert til som «slikkeeksem». Sørg for at leppene dine til enhver tid er forseglet med en effektiv salve, spesielt før du spiser og drikker, da noen matvarer, som tomater, kan irritere sprukne lepper, sier eksperten og fortsetter:

- Husk at leppene er ekstra sårbare for solforbrenning når skisesongen setter inn. Velg en salve med sinkoksid da det vil bidra til å reflektere bort UV-stråling fra ansiktet og leppene.

7. Ikke glem hender og kropp

- Olje er en akutt hjelp der og da men det penetrerer ikke dypt nok i huden. Bruk en lotion og krem eller serum, og legge det lag på lag for optimal effekt.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Kan oppleve urenheter etter munbindbruk

Det tørre og kalde klimaet gjør allerede mye med huden vår, og ifølge Eli Holme Lie, hudterapeut ved Haugesund Hudpleieklinikk, gjør ikke koronapandemien og økt forbruk av munnbind det noe bedre.

- For de som opplever urenheter i munnbind-området, er det viktig med lette dagkremer med antibakterielle og beroligende egenskaper. Det vil gjøre at rødhet, irritasjoner og kløe lindres og kviser reduseres.

Når du har fått hudpleierutine på plass og funnet de produktene som fungerer for akkurat deg, er det det et lite tips som kan hjelpe på mangelen på glød.

Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe med den naturlige gløden i huden, deribant en green peel, men en liten runde selvbruning eller produkter med naturlig farge er heller ikke dumt:

- Det kan hjelpe på selvfølelsen i en tid hvor sommergløden er etterlengtet, sier Holme Lie.

På utkikk etter selvbruning? Sjekk ut vår store selvbruningstest her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer