Isblondt hår:

Dette bør du tenke på før du slenger deg på den isblonde trenden

Du kan fort bli litt blass.

ISBLONDT HÅR: Den vakre skuespillerinnen Zoë Kravitz er blant stjernene som har kastet seg på den isblonde trenden. Foto: NTB Scanpix
ISBLONDT HÅR: Den vakre skuespillerinnen Zoë Kravitz er blant stjernene som har kastet seg på den isblonde trenden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kim Kardashian West, modellen Cara Delevingne og skuespillerinne Zoë Kravitz er blant stjernene som har omfavnet vinterens, vel cooleste hårtrend: isblondt hår. Men er dette noe for oss alle? Vi har spurt ekspertene.

Hudtonen din spiller inn

Isblondt hår er som navnet tilsier en kald, nesten isende, bleket farge. Med andre ord en trend som ligger et stykke fra de vanligste hårfargene. Så har vi egentlig sjans til å kle den? Anita Gjelsten, som er frisør, samt daglig leder og medeier i Hendrix hair Drammen, mener mye av svaret ligger i om hårfargen står i kontrast med hudtonen din.

- Har du kalde undertoner i huden, som rosa eller blå, kan kaldt mot kaldt gjøre deg mer blass. Årsaken er at det oppstår liten kontrast mellom de kalde undertonene, forklarer hun.

EKSPERTEN: Frisør hos Hendrix hair Drammen, Anita Gjelsten. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Frisør hos Hendrix hair Drammen, Anita Gjelsten. FOTO: Privat Vis mer

Er du likevel ivrig etter å slenge deg på trenden, kan frisøren tipse om at litt ekstra sminke kan gjøre susen.

Ifølge Gjelsten finnes det også dem av oss som kan komme unna med trenden- uten å ty til ekstra dill.

- Har du en varmere undertone som gyllen eller oliven kler du sannsynligvis isblondt hår langt bedre, sier hun og legger til at et unntak er om du har melkehvit hud. Da vil hår og hud nesten gå i ett og håret vil sannsynligvis stjele endel farge- uansett hvilken undertone du måtte ha. Pssst! Fått med deg den beste øyeskyggen til din øyefarge?

Dette har hårfargen din å si

Så var det hårfargen din, den vil nemlig også ha et ord med i blekingslaget. Frisøren understreker at blekingsprosessen er betraktelig enklere dersom du allerede ligger på den lyse delen av fargeskalaen. Hun forklarer at alt hår er bygget opp på varme toner.

Der de ulike fargene har ulikt underlagspigment: De mørkeste av oss, det vil si de med sort eller mørkebrunt hår har mest rød-toner i seg, de med brunt til lysebrunt hår har mer orange pigmenter, mens blondinene har mest gule nyanser. Skal man oppnå et hvitt underlag, forklarer hun at dette først må korrigeres med nøytraliserende farger. Psst! Kommer du til å teste ut en beige hårfarge?

- For å oppnå de kaldeste og lyseste fargene kreves et nesten hvitt underlag. Den isblonde hårfargen vil derfor kreve at man nøytraliserer underlaget og ofte helbleker håret, sier hun.

Frisøren forteller at hårkvaliteten også er noe å vurdere Er den dårlig eller du har et mye behandlet hår. Er hennes anbefaling å hoppe pent over hårtrenden.

LES OGSÅ: Det ene tipset du trenger for å finne ut hvilke hårfarge som er best til deg

Derfor holder ikke fargen seg like godt

En annen utfordring er at fargen kan være vanskelig å holde på. Frisøren forteller nemlig at den kalde blå-tonen i det isblonde, er blant de svakeste pigmentet som er å finne.

-Fargen vil derfor lett svekkes. Resultatet blir at vår naturlige varme pigment kommer til syne, sier hun og forklarer at dette også gjelder dersom du er naturlig lys blond.

Løsningen på dette blir å følge opp med hyppig vedlikehold. For å beholde fargen forklarer frisøren at du mest sannsynlig må fylle på med kalde pigmenter jevnlig. Et annet tiltak kan være å ty til en såkalt «silver shampoo». Det vil si en sjampo som er basert på å rense og tilføre blå eller violette pigmenter. Dog advarer Gjelsten om at bruken bør begrenses.

- Fordi sjampoen renser, trekker den ut fuktigheten i håret og gir lite pleie. Dersom håret ditt allerede er skadet, er det viktig å variere med pleiende produkter. Med andre ord, alt med måte! råder hun.

Kjendisenes lure triks!

Men det er ikke bare tidens tann som sliter på trendfargen- visste du at varmeverktøyene dine også er pigmenttyver? Ifølge frisøren bør du derfor skåne dem med å være nøye med å bruke varmebeskyttende produkter.

Før du går i gang har hun dessuten en aldri så liten påminnelse: Hun påpeker nemlig at mange av kjendisene unngår slitasjen på håret ved å ty til et gammel triks: parykken.

- Dette er ofte tilfellet med kjendiser som stadig veksler mellom lyst og mørkt hår. Med andre ord er dette hverken snakk om hårfarge eller bleking, men heller at hårlinjen på parykken limes fast slik at de kan ha den over lengre tid!

LES OGSÅ: Så sjelden bør du bleke håret

Hvor mye sliter dette på håret?

Men la oss si vi går all in, hvor mye vil det slite på håret? Frisør hos Betong i Bogstadveien, Laila Nystedt Berry, forklarer at is-håret vil slite på lignende nivå med en annen bleking.

EKSPERTEN: Frisør hos Betong i Bogstadveien Laila Nystedt Berry. FOTO: Stiann J. F. Bredesen
EKSPERTEN: Frisør hos Betong i Bogstadveien Laila Nystedt Berry. FOTO: Stiann J. F. Bredesen Vis mer

- Blekingen som må til for å danne grunnfargen sliter på håret, men mini-colouren som brukes for å danne det is-aktige skjæret sliter minimalt, sier hun.

Nystedt Berry påpeker dessuten at mange frisører inkludert dem selv, nå tar i bruk kurer som de både blander i blekingskuren og bruker etterpå.

- Min erfaring er at dette reduserer slitasjen ved blekingen betraktelig, sier hun.

Dersom man skulle angre seg, mener hun dessuten det er fult mulig å farge seg tilbake. For å oppnå dette legger de inn rødtoner, for så å legge den ønskede fargen.

- Bruker man denne metoden skal man fint kunne komme seg tilbake til sin ønskede hårfarge. Dette gjelder også hvis du vil bli helt mørk, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer