FORT GJORT: Hvordan kan du unngå slike skader på ballerinaskoene dine? KK.no spurte skomaker Asbjørn Dagestad. Foto: Per Ervland
FORT GJORT: Hvordan kan du unngå slike skader på ballerinaskoene dine? KK.no spurte skomaker Asbjørn Dagestad. Foto: Per Ervland Vis mer

Sko

Dette bør du vite om ballerinasko

Ellers kan de fort bli ødelagt, ifølge skomakeren.

Publisert


Stem her!

Plages du med ballerinasko som blir fort ødelagt?Vi kvinner elsker ballerinasko. Det er fottøyet som gir deg både pose og sekk: Ikke bare er de fine å se på, de er også komfortable å gå i.

- Jeg synes ballerinasko er en fantastisk vare, sier skomaker Asbjørn Dagestad til KK.no.

- Men dessverre skal så lite til før de blir ødelagt.

SE OGSÅ: Tipsene skomakeren ikke vil gi deg

Ja, svært irriterende!
 
55 (45%)
Nei, har ikke det problemet med mine ballerinasko
 
46 (38%)
Bruker ikke ballerinasko
 
18 (15%)
Usikker
 
3 (2%)

- Pass på hælen

Det skyldes først og fremst den tynne sålen og hælen, ifølge skomakeren som holder til i Josefines gate 2 på Bislett i Oslo.

- At sålene er så tynne, er et kjempeproblem, sier skomakeren. Ja, på enkelte sko er sålen så tynn at den ikke synes i det hele tatt.

Du skal dermed ikke bruke dem lenge før det oppstår synlige skader på skinnet, spesielt bak på hælen.

- Ja, det skal nesten ikke mer til enn å sitte på en stol og strekke ut beina, så er det gjort.

SMARTE BALLERINASKO: Kjøper du et par med tjukkere såle eller med liten hæl, vil de gjerne vare litt lenger. (Øverst f.v.) Svart sko med kraftig såle (kr.299/DinSko), gullfarget ballerina med hæl fra Tamaris (kr.499/Brandos.no), leopardmønstret fra Wildflower (kr.349/Brandos.no) og klassisk modell med sløyfe fra KmB (kr.798/Lillevinkelsko.no). Foto: Produsentene
SMARTE BALLERINASKO: Kjøper du et par med tjukkere såle eller med liten hæl, vil de gjerne vare litt lenger. (Øverst f.v.) Svart sko med kraftig såle (kr.299/DinSko), gullfarget ballerina med hæl fra Tamaris (kr.499/Brandos.no), leopardmønstret fra Wildflower (kr.349/Brandos.no) og klassisk modell med sløyfe fra KmB (kr.798/Lillevinkelsko.no). Foto: Produsentene Vis mer

Skomakerens beste tips

Skomaker Dagestad har imidlertid noen gode råd for deg som ønsker at ballerinaskoene skal vare lenger enn en sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Ikke kast penger ut av vinduet: - Ballerinasko finnes i alle prisklasser. Men skal du bruke litt penger på dem, se etter en modell med litt mer såle og hæl, anbefaler Dagestad.

Ikke gå dem i stykker: - Skal du gå langt, bør du bruke sko med en bedre såle. Bruk heller ikke ballerinaskoene i regnvær. Ballerinasko bør kun brukes til kortere rusleturer i penvær.

- Gå også til skomaker i tide. Ser du at sålen begynner å bli slitt, få den fikset med en gang. Slike skader og hull på skinnet er vanskelig å reparere, legger han til.

Ikke tråkk ned hælen: - En annen ting er at det er lett å bare trampe oppi ballerinaskoene, og da kan det stive materialet bak bli fortere ødelagt enn hvis du hadde brukt skohorn.

Hælen og tåen på skoen er nemlig «hellige». Det er skjelettet til skoen, og hvis de får skader, er det ikke lett å fikse, ifølge skomakeren.

Sett på en hæl: - Har du et par nye sko, kan det også være lurt å få lagt på en tynn gummihæl, rundt to til fire millimeter høy, hos skomakeren. Da vil de vare litt lenger.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer