Lillasjampo:

Dette bør du vite om lillasjampo

Mange av oss bruker nok lillasjampoen litt for ofte ...

LILLASJAMPO: Mange av oss har nok brukt lillasjampo fra tid til annen - men kan det føre til skadet hår? FOTO: NTB
LILLASJAMPO: Mange av oss har nok brukt lillasjampo fra tid til annen - men kan det føre til skadet hår? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jeg er vel ikke den eneste som har sverget til lillasjampo gjennom årene. I mine yngre dager var jeg stor fan av bleket hår - gjerne i en grå nyanse - og min bestevenn på den tiden var uten tvil lillasjampoen. Gjerne i store flasker og alle slags merker.

Uansett hvilken blondfarge jeg har hatt, er jeg nok ikke alene om å bruke den populære sjampoen for å justere og trikse til fargetonen i håret.

Men er sjampoen virkelig så vidunderlig som jeg i årevis har trodd?

Vi har snakket med Markus Musum Helgesen, frisør ved Haux i Oslo, som kan fortelle at lillasjampo først og fremst er ment for å bevare en kald blondfarge, altså den tilfører lilla pigmenter til et lyst blondt hår.

- Men er det slik at den kan skade håret?

- Nei, en lillasjampo er ikke noe mer skadelig enn en vanlig sjampo. Forskjellen er at en lillasjampo er tilsatt lilla pigmenter for å bevare et kaldt blondt hår. Det kan om man bruker det som toning tørke ut håret litt, men det sliter ikke på håret, fastslår han til KK.

KRØLLER: Sliter du med å lage perfekte krøller? Cecilie viser deg hvordan du lett lager vakre krøller med rettetang! VIDEO: Cecilie Krogh Vis mer

Så ofte skal du bruke lillasjampo

Phjo. Da var en av mytene avkreftet. Likevel er det lurt å vite hva produktet gjør for håret og hvor ofte man faktisk bør bruke det. For det er nok flere enn meg som har gjort tabben ved å bruke lillasjampoen for ofte.

- Det som kan skje om man bruker lillasjampo for ofte eller bruker det som toning er at håret kan bli overpigmentert og slår ut i lys lilla/rosa, i verste fall kan man få en grumsete og stygg blond tone, sier Musum Helgesen.

Så her damer, her gjelder det å ikke overdrive bruken.

- Jeg vil anbefale å bruke lillasjampo hver 3. gang du vasker håret, maks annenhver. Da dette ikke er en hverdagssjampo, tipser Helgelsen.

Hårstylist Cecilie Krogh viser deg hvordan du lager fletten som er like fin til bryllup eller en dag på stranden. Vis mer

Husk gode pleieprodukter

Agnes Gulbrandsen, som er frisør og eier av frisørkjeden Gevir, mener mange av oss bruker lillasjampo feil. Dette produktet skal i utgangspunktet få frem kalde toner, problemet er at denne også åpner skjellagene - akkurat som en rensesjampo.

- Resultatet er at lilla- sjampoen kan tørke ut håret. De færreste er klar over dette og mange bruker den på et allerede slitt og tørt hår, forklarer hun.

Hvis skaden først har skjedd, kan en fuktighetsgivende sjampo eller en kur være løsningen? Ifølge Markus Musum Helgesen tipser om at gode pleieprodukter som leave-in kremer kan hjelpe.

- Lillasjampo er jo ment for blondt hår, så er man naturlig blond ville jeg anbefalt å bruke en fuktighetskur, er man bleketblond ville jeg anbefalt en proteinkur for å bygge opp håret igjen. Ellers er en god varmebeskyttende lurt å bruke om man føner og bruker mye varmeverktøy på håret, som rettetang og krølltang.

Ikke vask håret for ofte

Hvor ofte vi vasker håret varierer fra person til person. KK har tidligere snakket med frisører som mener vi vasker håret vårt for ofte, og at anbefalingen er å vaske håret én gang i uken.

- Vasker du håret for ofte kan du fjerne de naturlige fettsyrene som smører det og får det til å se sunt og blankt ut, har Gulbrandsen tidligere forklart.

Så hvor mange ganger er det egentlig innafor å vaske håret i uken? Frisøren sier at du bør vaske håret etter behov.

- Som en generell anbefaling pleier vi å si kun én gang i uken. Unntaket er selvfølgelig om du sliter med fet hodebunn, sier hun.

KKs skjønnhetseskpert Cecilie Krogh viser deg hvordan du gjør det på best mulig måte! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer