Lue

Dette bør du vite om luen din

- Det er faktisk ikke ull som varmer topplokket best.

VELG FLEECE: Fleece er faktisk et bedre valg enn ull når det kommer til hodeplagg, skal vi tro eksperten.  Foto: lightwavemedia - Fotolia
VELG FLEECE: Fleece er faktisk et bedre valg enn ull når det kommer til hodeplagg, skal vi tro eksperten. Foto: lightwavemedia - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå er det på tide å ta fram lua. Vi mister 50 prosent av kroppsvarmen gjennom hodet, så det gjelder å holde seg god og varm. Ikke minst er en lue perfekt for å skjule en dårlig hårdag.Men mange synes det er vanskelig å finne en lue som passer, og ikke minst ser bra ut. Selv om kjendisene alltid ser superkule ut i sine beanies og hiphopluer, er det ikke alltid like lett å få det til selv.Ifølge KKs mote- og skjønnhetsredaktør Silje Pedersen, er en lue med oppbrett vinterens hotteste, og en delikat pastellfarge gjør stilen feminin.

Ull ikke alltid best

Men aller viktigst er det likevel å velge en lue som holder deg varm. Og til nå har vi gjerne trodd at ull, mohair og alpakka er best, men nå er det enkelte fagfolk som har fått øyne og ører opp for et annet materiale.Ifølge øre-, nese- og hals-kirurg Andrew Camilleri ved University Hospital of South Manchester NHS Trust, bør vi nemlig, kontroversielt nok, bytte ut ull med fleece når det er som kaldest.- En lue laget av fleece er veldig bra, siden det er et isolerende materiale som holder inne all luften mellom luen og hodet, sier Camilleri til den engelske avisen Daily Mail. Og laget med luft vil kunne fungere som et ekstra lag med isolering, og sørge for at varmen ikke smyger ut igjen.

Loddent mykt stoff

Fleece er en felles betegnelse for en rekke forskjellige lodne stoffer. Vanligst er det å fremstille det av polyester, men det fremstilles også av ull, bomull, akryl og viskose.Dersom fleecen er utstyrt med en vindtett membran skal den kunne holde på varmen like effektivt som ull, men i motsetning til ull vil ikke de elastiske fibrene trekke til seg vann eller krympe i vask. Og det er mykt, lett og klør ikke - og du slipper unna med de aller verste vasketabbene.Men det sier seg jo selv - hvis luen ikke dekker til ørene, er vi like langt. Siden vi mister så mye av varmen gjennom hodet, må den derfor gå langt ned. - Ørene er tynne, men har store flater som lett vil tape varme, sier Camilleri.

Velg riktig lue

Når du er på jakt etter en god og varm lue, bør du derfor sjekke lappen der det står hva den er laget av. Ull vil selvsagt alltid være bra, men du skal altså ikke rygge unna dersom det er en fleece.Når KK.no tar en rask titt på hva som finnes av fleeceluer på nettet, er de gjerne ganske sporty i stilen.Men den kan godt være i ull, bare innsiden er laget av fleece, hvis du vil følge ekspertens råd - og her er utvalget litt større og ikke bare myntet på ski og sport. For er du heldig, finner du en lue som matcher fint med stilen din, enten den er edgy, feminin eller retronostalgisk.Hvis du vil følge vinterens trender, er dessuten duse farger, pasteller og gråtoner som gjelder. Og den skal enten sitte stramt eller henge løst bak på hodet - og må gjerne brettes opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer