Mote:

Dette er avgjørende når du skal kjøpe jeans

Eksperten deler sine beste jeans-tips.

JEANSTIPS: Julie Varner deler sine beste tips til bedre jeansshopping. Foto: NTB
JEANSTIPS: Julie Varner deler sine beste tips til bedre jeansshopping. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følelsen av et par splitter nye jeans som sitter som et skudd er sykt digg - men å shoppe etter dem er ofte det stikk motsatte. Det må gjøres, men det må gjerne også mye prokrastinering og gruing til i forkant.

Ikke bare kan det være en tidkrevende prosess å finne jeansene som sjekker av på alle punktene på lista - det kan også gå hardt utover selvtilliten. Føles det ikke av og til ut som om «alle» har de perfekte jeans-beina, men ikke du? Og kan det virkelig være sånn at buksepar etter buksepar bare ikke sitter fint over rumpa?

Julie Varner kjenner denim bedre enn de fleste. Jeans utgjør en stor del av karrierelivet i Varner for BikBok, men det er også en stor favoritt på privaten. Og hun vet alt om frustrasjonen som gjerne følger med.

- Å finne perfekte jeans er vanskelig uansett kropp. Det handler om å finne din fit, som med alt annet. Vi har alle forskjellige kropper, og det finnes denim for enhver kropp, lover Varner til KK.

Nå gir Varner oss sine beste dos & donts når det kommer til jeans. Slik knekker du koden for jeans-shopping, én gang for alle.

1. Lommene er avgjørende

First things first: jeansrumpen. Få ting er bedre enn en skikkelig bra jeansrumpe. Det er vel først og fremst den vi alle vurderer strengt mens vi stirrer i prøveromsspeilet!

Varner forteller at det er særlig én ting som avgjør jeansrumpa di. Lommene!

- At lommene sitter riktig i forhold til rumpa di er viktig. I tillegg kommer det også an på størrelsen på lommene, forklarer hun.

Selv leter hun etter store lommer som sitter litt høyt. Det synes hun blir mest flatterende på henne selv.

- Her er det veldig forskjellig fra rumpe til rumpe, men når lommene sitter høyt på jeansen, og er litt lenger fra hverandre enn vanlig, får «alle» en typisk «peachy» rumpe, sier hun.

2. Lang, lengre, lengst

Second things second: bein. Jeans handler om bein, selvsagt! Vil vi ikke alle helst se lange og smekre ut i favorittjeansen? Jo. I alle fall ikke det motsatte!

Varner mener det er én modell som gir deg lengst bein:

- De med supervide bein i full lengde, slår hun fast.

Selv sverger hun til modellene Tower Wide og Baggy fra Bikbok.

- Slenger jeg disse over noen heels eller boots, blir mine «not so long legs» plutselig lange!

Denne typen jeans har vært store i trendbildet en stund. Med god grunn, ser det ut til. Varner kan fortelle at vi er langt fra ferdige med denne jeanstypen.

- Vi ser at de baggy og vide modellene fortsetter, og at denne typen jeans bare blir større og større trendmessig – spesielt i grå vasker utover i neste sesong. Dette elsker jeg!

I tillegg, har midjen noe å si for beina dine. Høyere midje kan skape en fordelaktig lengdeillusjon.

- Jeans med høy midje kan også gi en indikasjon på lengre bein, sier Varner.

3. Tenk nytt

Faktisk, kan det eneste som står mellom deg og en fremtidig ny favorittjeans være, vel, deg selv. Har du noen gang lagt vekk en jeansmodell fordi du har tenkt at «denne er ikke noe for meg»?

Det kan være på tide å driste seg til å tenke nytt. Og prøve nytt. Ifølge Varner, handler jakten på drømmejeansen definitivt om prøving.

- Prøve, prøve og prøve! Prøv ulike modeller, som du i utgangspunktet ikke tenker er noe for deg. Size opp og ned, tipser hun.

Plutselig innser du at du faktisk kler modeller som bootcut eller low-rise eller mom eller boyfriend, eller hva enn det måtte være du har overbevist deg selv om at er helt feil.

PASSFORM: Den eneste måten å finne passformene som flatterer deg mest er å prøve, prøve, prøve, minner Varner. Foto: NTB.
PASSFORM: Den eneste måten å finne passformene som flatterer deg mest er å prøve, prøve, prøve, minner Varner. Foto: NTB. Vis mer

Med det sagt, er tross alt den småforhatte low-rise-modellen blitt trendy igjen. Varner bekrefter: low waist is back!

- Jeg er ikke selv så fan, det funker ikke helt på meg - men ser mange rundt meg som rocker det, innrømmer hun.

- Kan med det sagt digge low-rise om de er litt oversized og nedpå hoftene!

- Jeg synes at den typiske wide-modellen fungerer til de fleste kroppsfasonger. En klassisk, rett modell med litt comfort-stretch er også en modell som funker til mange, tipser Varner.

4. Prøvemodus

For at du skal klare å være uredd på prøve-fronten, krever det også at du er i god prøveform. Dette er viktig, understreker Varner.

- Velg en dag du føler deg bra, og en dag du har god tålmodighet. Å prøve jeans i hast eller i dårlig humør er ingen god idé!

Når hun skal ut å shoppe jeans selv, velger hun «en god dag». En dag hvor hun føler seg komfortabel og har energi.

- Lørdag er eksempelvis en god jeans-dag, da er man i en god flow, mener hun.

- Mitt verste mareritt er å ende litt svett og irritert i et prøverom, innrømmer Varner.

I tillegg minner hun oss på at man tross alt bare kan klikke jeansene hjem, om man foretrekker det. Ingen skam i det! Da kan du prøve hjemme i fred og ro, og returnere det som ikke fungerer.

Varner legger til et siste jeans-shopping-tips:

- Jeg tar heller aldri med meg noen når jeg skal prøve jeans, slik at jeg kan gjøre det i mitt tempo, sier hun.

5. Skit i størrelsen!

Når vi spør om vanlige jeansfeil folk gjør, er Varner ikke i tvil. Vi er altfor opphengt i størrelsen vår!

- Det er flere som kjøper feil størrelse fordi de er opptatte av at det skal være en spesiell størrelse de har sett for seg i hodet. Jeg har gjort det selv, fordi jeg absolutt skulle ha min størrelse, sier Varner.

Men dette er definitivt feil tilnæring til jeans. Alle jeans er forskjellige, og det er ikke alltid at «din» størrelse er den rette for modellen.

- Ikke vær så redd for å size opp eller ned, understreker hun.

LÅST PÅ STØRRELSE: Julie Varner forteller at mange er opptatt av å være én spesiell jeansstørrelse. Da gjør man det bare vanskeligere for seg selv! Foto: NTB
LÅST PÅ STØRRELSE: Julie Varner forteller at mange er opptatt av å være én spesiell jeansstørrelse. Da gjør man det bare vanskeligere for seg selv! Foto: NTB Vis mer

I tillegg er det verdt å huske på denims naturlige tendens til å utvide seg.

- Jeans av 100 prosent bomull vider seg ut. Om du skal kjøpe en jeans som sitter, kjøp den så den sitter godt. Hvis ikke blir den garantert fort for stor, tipser hun.

At jeans gjerne har fått rykte på seg om å være «skinny girls pants», synes hun er virkelig ufortjent.

- Jeans er like fint på alle type kropper, mener jeg. Det er et latterlig rykte som må drepes en gang for alle, sier Varner.

Det finnes denim for alle, og jakten på den perfekte buksen handler om passform. Dette kan være vanskelig for alle, uansett kropp, minner hun.

Og er ikke denne innsatsen verdt det? Varner mener at jo, så absolutt.

- Jeans funker til alt, man føler seg alltid kul, uansett. Favorittjeansen redder enhver dårlig dag – og det krever ingen tid å style!

Men siden vi først er inne på jeansfeil, er det enda en ting Varner observerer at vi gjerne er dårlige på:

- Et annet big NO-NO er å dra i beltehempene når du drar på deg jeansen. De ryker!

FAVORITT: Få ting føles så digg som favorittjeansen, vel! Foto: NTB
FAVORITT: Få ting føles så digg som favorittjeansen, vel! Foto: NTB Vis mer

6. Stretch or no stretch?

Det er spørsmålet. Stretch er kanskje mest komfortabelt, og tilpasser seg kanskje kroppen best? Men ingenting er vel som en stiv, «ekte» jeans?

Varner mener det er snakk om å ta hensyn til fordeler og ulemper.

- Jeg liker selv jeans uten stretch, fordi jeg elsker hvordan jeansen blir når den «lever» med meg og former seg etter min kropp, forteller hun.

Stretchjeans er komfortable, men faktisk mindre holdbare.

- Fordelen med stretch er jo at de er mye mer komfortable fra start. De trenger ikke så mye «jobb» – men de holder også kortere enn de mer rigide jeansene på grunn av elastanen i bomullen, forklarer Varner.

- Med det sagt, synes jeg ofte skinny jeans er best med litt stretch, legger hun til.

7. Ikke gå i vaskefella...

Du har kanskje hørt før at denim ikke bør vaskes for mye? Har du først funnet favorittjeansen(e), bør du vurdere å ta notis av Varners vasketips.

- Særlig jeans med stretch skal ikke vaskes mer enn nødvendig, da blir stretchen ødelagt og jeansen mister sin form, forklarer hun.

Og med jeans uten stretch, er det faktisk enda viktigere å kutte ned på vaskingen.

- Mine rigide jeans vasker jeg nesten aldri, med mindre jeg søler på de. Jeg putter de heller i fryseren for å drepe bakterier, et tips jeg lærte for mange år siden, forteller Varner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer