Bruktshopping:

Dette er de beste bruktkjøpene i høst

Ekspertenes beste tips til når du skal oppdatere høstgarderoben på grønnere vis.

BRUKTSHOPPING: Ekspertenes gir sine tips for en grønnere oppdatering av høstgarderoben din. Foto: Fretex
BRUKTSHOPPING: Ekspertenes gir sine tips for en grønnere oppdatering av høstgarderoben din. Foto: Fretex Vis mer
Publisert

Det er intet nytt at vi må leve på et langt mer bærekraftig vis, både kollektivt og som individer. Helst i går, som man sier. Motebransjen og moteindustrien bidrar svært negativt til miljøet på en rekke punkter – alt fra kjemikalieutslipp, avfallskriser og elendige arbeidsforhold.

Og nettopp derfor er forbrukerne et viktig del av regnestykket. Gjennom egne kjøpemønster og økt bevissthet rundt mote og klær kan vi påvirke til viktige endringer.

Vi har spurt ekspertene om høstens tendenser i bruktbutikkene, og om bruktshopping-tipsene som sikrer deg et bruktkupp.

Brukt er en trend i seg selv

Det er mange tydelige fordeler med å handle brukt: du får deg noe nytt, men bidrar ikke til ny produksjon, du forlenger livsløpet til plagget du kjøper, du får noe unikt som ikke «alle andre har» og som ikke henger i utstillingsvinduet midt i sentrum. Blant annet! Det er imidlertid noen utfordringer også, sammenlignet med den typiske (fast fashion-)shoppingen vi er så vant til. Kanskje finnes plagget bare i én størrelse, og finner du et plagg du liker, er det trolig vanskelig å finne tilsvarende i en annen farge, for eksempel.

Men dette ser ikke ut til å stoppe særlig mange, snarere tvert imot.

Vi ser at stadig flere er åpne for å handle brukt. Vi i Fretex gjorde en kundeundersøkelse i vinter, og da viste det seg at den største driveren for å handle hos oss var «at det er miljøvennlig å handle brukt», mens tidligere var «fordi det er billig» den største motivasjonen for våre kunder, forteller Hilde Kjønstad, kjedeleder i Fretex.

BRUKT OG VINTAGE I HØST: Hilde Kjønstad er kjedeleder i Fretex, og kan skrive under på at flere og flere legger sin elsk på bruktshopping. Foto: Fretex
BRUKT OG VINTAGE I HØST: Hilde Kjønstad er kjedeleder i Fretex, og kan skrive under på at flere og flere legger sin elsk på bruktshopping. Foto: Fretex Vis mer

Også Kristine Granerud, Kreativ leder og sortimentansvarlig i UFF, merker at flere og flere vil handle brukt. I tillegg til at det er en grønnere form for shopping, er det det unike som er viktig for mange.

– Ved å handle brukt får du klær som ingen andre har, og det er lett å lage seg en personlig stil, sier Granerud.

Dette gjelder i bruktbutikkene nå

Verken Granerud eller Kjønstad har problemer med å liste opp trendene de ser at ivrige shoppere jakter etter om dagen.

En stor trend i høst er skjerf: tynne, lange, pusete, strikkede. Enten til praktisk bruk, eller som tilbehør i stedet for et kjede, forteller Granerud.

– Og nå som bikerboots er tilbake i trendbildet, har også biker-skinnjakken blitt mer populær, fortsetter hun.

Og bikerjakken, den skal aller helst ha én spesiell karakteristikk:

Jo mer slitt, desto kulere.

I tillegg, merker hun seg endringer i vår typiske tendens til å skygge unna sterke farger og mer sprakende tøy.

Flere og flere kunder beveger seg vekk fra klassiske, nøytrale farger som sort og blått. Folk prøver seg på sterke farger og mønstre, noe som er veldig gøy å se, forteller Granerud.

SESONGENS TRENDER: Bikerjakken og skinnjakken er supertrendy for tiden – aller helst i en slitt eller vasket look. Foto: Instagram @ingridedvinsen
SESONGENS TRENDER: Bikerjakken og skinnjakken er supertrendy for tiden – aller helst i en slitt eller vasket look. Foto: Instagram @ingridedvinsen Vis mer

Hos Fretex, er det mange som benytter seg av muligheten til å finne de gode sesongvarene: det er høst ute, og høst inne.

– Siden sortimentet i Fretex er basert på donasjoner, opplever vi at utvalget vårt reflekterer det folk flest bruker, og i og med at kjedene har størst markedsandel, er det lett å få tak i plagg fra de store kjedene hos oss, forklarer Kjønstad.

Dette betyr et stort utvalg sesongvarer, og at du akkurat nå kan regne med å finne mye av strikkede gensere, ytterjakker og høstlig tilbehør.

Vi er veldig glade for at oversizede dressjakker er i trendbildet sesong etter sesong, for vi kan tilby dressjakker i utrolig gode kvaliteter ettersom vi får mye av dette donert, legger Kjønstad til.

Også Granerud merker seg at tilgangen på kule blazere er god for tiden.

– Mange designere hyllet 80-talls-blazeren under sine moteshow for høsten 2023. Dette er en trend som er veldig lett å få tak i brukt, siden den klassiske kontorstilen regjerte på 80-tallet. Ha gjerne et belte i midjen for å være ekstra trendy!

OVERSIZE BLAZER: Det er stort utvalg av den supertrendy, oversize blazeren i bruktbutikkene om dagen. Heldigvis! Her stylet av moteprofil og influencer Marianne Theodorsen. Foto: Instagram @marianne_theodorsen
OVERSIZE BLAZER: Det er stort utvalg av den supertrendy, oversize blazeren i bruktbutikkene om dagen. Heldigvis! Her stylet av moteprofil og influencer Marianne Theodorsen. Foto: Instagram @marianne_theodorsen Vis mer

Dette leter vi etter nå

Når det er sagt, ser de begge enkelte trendmønster blant de ulike aldersgruppene hos kundene. Hvordan handler bruktshopperne under 25 år, og hvordan handler de over?

– Vi ser en tendens til at den yngre kundegruppen vår er på utkikk etter plagg, tilbehør og sko i 80-, 90- eller Y2K-stilen («Year Two Thousand»), eller nyere plagg med høy trendgrad fra fast fashion-kjedene, forteller Kjønstad.

De yngre er gjerne opptatt av mikrotrender og it-plagg for sesongen.

– Nå er det spesielt lange skjørt, miniskjørt til å ha over buksen, korte topper, teknisk tøy og fotballtrøyer, gjerne fra ukjente lag, de kommer innom Fretex for å finne, sier hun.

DETTE LETER VI ETTER: Hos både Fretex og UFF merker de noen ulikheter i hva de under 25 versus de over 25 leter etter i butikkene. Foto: NTB
DETTE LETER VI ETTER: Hos både Fretex og UFF merker de noen ulikheter i hva de under 25 versus de over 25 leter etter i butikkene. Foto: NTB Vis mer

For de mer voksne eller eldre kundene, trumfer kvalitet trender.

– De over 25 er mer opptatt av kvalitet. De vil ha gode, klassiske plagg de kan bruke år etter år. Materialer som lin, silke og ull er svært populære, forteller Granerud.

Kjønstad erfarer det samme hos Fretex, og kan legge til:

– Den eldre kundegruppen er mer opptatt av hvilke materialer plagget er laget av, kjente merkevarer og passformen på plagget – både når de handler til seg selv og til sine barn.

Dette er mer eksklusivt nå

Mange kan kanskje relatere til det å være opphengt i en trend, men ikke klare å finne riktig versjon av denne, selv om man tråler butikkene? Det viktigste tipset ekspertene kan gi når det gjelder bruktshopping, er å shoppe etter sesong.

Skal du på sydenferie i høst er det best å kjøpe litt ekstra lette klær nå før de blir pakket vekk for vinteren. Nå som det blir kaldere har vi færre sesongvarer som topper og t-skjorter siden etterspørselen er lavere, tipser Granerud.

HØSTENS TRENDER: Kristine Granerud i UFF har god oversikt over høstens tendenser og kan trekke fram flere plagg du bør lete etter i bruktbutikkene akkurat nå. FOTO: Privat
HØSTENS TRENDER: Kristine Granerud i UFF har god oversikt over høstens tendenser og kan trekke fram flere plagg du bør lete etter i bruktbutikkene akkurat nå. FOTO: Privat Vis mer

Kjønstad påpeker at vintageplagg og mer eksklusive pieces ikke nødvendigvis er så lett å finne.

– Jo eldre plagget er, jo sjeldnere får vi dette donert. Og eksklusive merkevarer får vi veldig lite av - sikkert fordi folk ønsker å selge dette igjennom andre kanaler for å tjene litt på det selv, sier hun.

– For å demme opp for dette, tilbyr vi kommisjonssalg i butikken vår i Universitetsgata. Der kan folk selge på kommisjon hos oss og få 50 prosent av salgsinntekten.

- Lett å havne i en slags ond sirkel

Ida Elise Eide Einarsdottir, KKs egne mote- og skjønnhetsredaktør, heier på bruktshopping og gjenbruk. Det er mer enn bare en trend.

– Det er jo svært gledelig at trenden med second hand og vintage ser ut til å fortsette, sier Einarsdóttir.

– Men så er det jo forhåpentligvis fordi det er noe mer enn en trend, men heller et paradigmeskifte, sier KKs moteredaktør.

Men shopping krever fortsatt en bevisst tilnærming, selv om det er bruktshopping det er snakk om. Einarsdottir advarer om å kjøpe seg såkalt grønn samvittighet.

– Å kjøpe brukt er jo helt klare mye bedre enn å kjøpe nytt. Når det er sagt, er det lett å havne i en slags ond sirkel der man tenker at man kan kjøpe, kjøpe, kjøpe fordi det er så lett å kvitte seg med det brukt.

Ida Elise Eide Einarsdóttir er moteredaktør i KK. FOTO: @themisspopo.
Ida Elise Eide Einarsdóttir er moteredaktør i KK. FOTO: @themisspopo. Vis mer

– Men for all del; Jeg unner alle å gå på skattejakt hos bruktbutikkene. Det er kanskje ikke like enkelt som før, men den som leter vil finne – også designerklær.

Einarsdóttir har dog et godt tips til deg som vil jakte brukt- og vintage-skatter.

– Sjekk lappen. Gå for plagg i gode naturmaterialer som vil holde i tiår. Da er sjansen større for at du vil beholde dem i klesskapet senere også – og bruke dem!

– Mitt beste tips før jakten starter

Ada Martini Strøm, miljøaktivist, modell og forfatter av boken Green glam, satte for flere år siden en standard for seg selv om å utelukkende jobbe med mer bærekraftige merker. Naturligvis, er hun ekspert i brukt- og vintageshopping å regne.

Ifølge Strøm, bør du begynne prosessen hjemme. Nærmere bestemt, i eget klesskap.

– Mitt beste tips er egentlig å først ta en titt på alt en allerede eier, for så å sette et lite mål på hva man leter etter, før jakten starter. Nå vet jeg for eksempel at jeg leter etter en trenchcoat, og da er det enda mer gøy å i butikkene – og mindre fristende å ta med noe jeg ikke trenger hjem, deler Martini.

– Når jakten er i gang anbefaler jeg å være nøye med å sjekke lappen på plaggene, med et mål om å finne naturlige materialer, tipser hun.

I tillegg, erfarer Strøm at det ofte er dyktige og engasjerte folk som jobber i butikkene, og som gjerne assisterer deg.

– Ikke vær redd for å spørre om tips – eller om de har noen skjulte skatter eller favoritter i butikken selv!

SPØR: Ada Martini Strøm, miljøaktivist, modell og forfatter, anbefaler deg å spørre de ansatte om både hjelp, tips og personlige favoritter for å kunne gjøre gode bruktkupp. Foto: Christine Kofstad Moen
SPØR: Ada Martini Strøm, miljøaktivist, modell og forfatter, anbefaler deg å spørre de ansatte om både hjelp, tips og personlige favoritter for å kunne gjøre gode bruktkupp. Foto: Christine Kofstad Moen Vis mer

I tillegg til den perfekte trenchcoaten, helst en mørk blå, ser Strøm etter flere spesifikke plagg for sesongen:

– Denne høsten gleder jeg meg til å gå i noen oversizede, vintage «bestefar»-blazere, gjerne redesignet av en selv, eller av dyktige, norske Pas Passé!

– Årstiden frister også til å kle seg i litt glade farger, så jeg kommer til å lete etter en stor varm ullgenser eller ullkjole i rødt eller rosa, som kan vare i mange år fremover, forteller Strøm.

I Oslo, synes Strøm at Grünerløkka er stedet å gå. Der ligger vintagebutikkene som perler på ei snor nedover.

– Når det er sagt, så har Eftir åpnet en fantastisk butikk på Aker brygge, som jeg anbefaler å sjekke ut, legger hun til.

Og til sist, men ikke minst, har hun selv hoppet på bussen for å oppsøke bruktshoppingfavoritter litt lengre unna.

– I fjor tok jeg faktisk også bussen til København, som har mange fantastiske butikker for brukte klær, og det har jeg planer om å gjøre igjen denne høsten. Vi er heldige som har naboland man enkelt kan komme seg til uten å fly. Anbefales veldig!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer