HENNE.NO: Det har aldri vært så mye fokus på livsstil som nå, vi leser mer, kan mer og har definivt langt flere hjelpemidler.
Men nå er det ikke lenger «inn» å følge strenge regimer, der den dårlige samvittigheten er garantert å dukke opp med jevne mellomrom. Nå kan du glemme fanatiske dietter og treningsregimer.
Det mest trendy nå er faktisk moderasjon, måtehold og trening i felleskap med andre.
Her er de største livsstilstrendene i 2015:
Sunnhetsanarkisme

Noen av oss har skylt tarmene, levd på streng low fat og LCHF (Low Carb High Fat), paleo eller testet juice-detox. Kanskje ble vi litt sunnere, men så falt vi tilbake til det gamle regimet igjen.
Så nå har mange av oss fått nok. Både av diettene og av dårlig samvittighet.
Nytelse og sunnhet har tradisjonelt ikke vært bestevenner. Men nå vil vi gjerne spise og leve sunt, uten at noen bestemmer over oss. Vi tar gjerne imot råd, men vi tilpasser dem og får dem til fungere i livet vårt.
I USA kaller man det «the flexitarian diet». Man tenker på sunnhet som noe fleksibelt og individuelt, hvor man gjerne kan spise vegetarisk den ene dagen og og burger den neste.
LES OGSÅ: Slik unngår dere å krangle i ferien
Back to basic
Vi skjærer bort det overflødige, også når det kommer til trening. Vi vil ha fleksibilitet, så vi kan trene når og hvor vi vil. I stuen, i hagen, på reisen og, ja, også ute sammen med andre når det passer sånn.

Det betyr at vi kommer til å se en masse treningsformer hvor vi kun trenger minimalt av utstyr eller rett og slett bare egen kroppsvekt.
Gode, gammeldagse øvelser som armbøyninger, knebøy, utfall, planken og situps kommer man langt med, og ACMS Health & Fitness Journal har kåret kroppsvekttrening til den største fitnesstrenden for 2015.
Klimavennlig kost
Med steinalderkostbølgen har vi svelget unna mye biff og annet kjøtt. Det har vi allerede kuttet drastisk ned på, og kommer til å fortsette med utover året.
Det er en del av den internasjonale megatrenden, som kalles «guilt-free consumption». Og det er spesielt to gode grunner til at den slår igjennom i Norge: Stadig flere er bevisste på at kjøttproduksjon gir en betraktelig miljøbelastning som vi gjerne vil begrense.
Dyrevelferd betyr mer for mange forbrukere enn noen gang før, og derfor vil vi helst ha kjøtt fra økologiske, frittgående, gresspisende dyr.
Men det kan dels være vanskelig å få tak i, og dels er det mye dyrere enn kjøtt fra konvensjonelt oppdrettede dyr. Det betyr av flere blir vegetarianere og veganere. Og at enda flere tar kjøttfrie dager og måltider og tyr til alternative proteinkilder som quinoa, egg og bønner.

LES OGSÅ: Alltid dårlig tid?
Vi skifter fokus
Vi har realisert oss selv i årevis med selvutvikling, meg-fokus og individualisering. Dersom det blir vårt eneste fokus, blir vi triste og ensomme.
Fremover vil vi se en økende bevissthet om fellesskapets betydning. Vi vil se at det som gir oss aller størst verdi, er relasjonene våre til andre og det å bety noe for andre.
Vi kommer antakelig ikke til å forvandle oss til en generasjon av Mor Teresa-er på et blunk, men vi vender bevisstheten mindre innover og mer utover. Det gjelder også når vi trener.
Vel vil vi gjerne være fleksible og kunne trene på hotellrommet og hjemme i stuen. Men det er sammen med andre vi for alvor kommer oss fremover.
Helt basisk
«Alkaline living»er en av de helt store internasjonale trendene og handler kort sagt om å gjøre kroppen så basisk som mulig. Tilhengerne hevder at en basisk kropp er mer motstandsdyktig mot sykdom og infeksjoner, og at den holder seg ung lengre.
Man kan sammenligne med et eple som blir brunt og rynkete, og en sykkel som ruster – begge deler er en konsekvens av oksideringsprosessen.
For å bli så basisk som mulig skal kosten primært bestå av grønnsaker, omega 3, nøtter og kjerner. Spesielt sitron er sterkt basedannende. Kjøtt, korn, melkeprodukter og sukker er syredannende og bør derfor holdes på et minimum.
Frisk luft og mosjon hjelper også kroppen til skille ut syre. Det samme gjør infrarød sauna og bikram-yoga, hvor man svetter syren ut av kroppen.
I tråd med trenden om sunnhetsanarkisme vil mange ta større eller mindre deler av denne retningen og implementere i hverdagen sin.

Gadgets
Vi har for lengst tatt vel imot Endomondo, armin, Polar og alle de andre teknologiske nyvinningene for måling og tracking av treningen vår.
På den måten kan vi følge fremskrittene våre (eller mangelen på disse), sette nye mål – og, ja selvfølgelig: dele suksessen vår med venner!
I USA kaller man trenden «telemetry». Man kan si at trenden motsier trenden hvor vi søker oss tilbake til naturen. Men den er et uttrykk for at vi i større grad ønsker å ta ansvar for helsen vår.
LES OGSÅ: Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?
Naturmedisin blir mainstream
Vi søker tilbake til naturen på flere fronter – også når det gjelder medisin. For eksempel vil færre kvinner ta p-piller, fordi de ikke føler seg trygge på bivirkningene. Vi vil ikke ta medisiner som ikke er absolutt nødvendige.
Til gjengjeld åpner både leger og forbrukere mer opp for naturmedisin og kosttilskudd. For eksempel magnesium for bedre søvn og fiskeolje og D-vitamin for lavere blodtrykk og kolesterol. Samtidig som vi ikke ønsker oss quick-fixes og tilbud om useriøse kostilskudd.
Drikk deg ren, sunn og sterk
For å få nok grønnsaker begynner stadig flere å lage sin egen juice. Særlig de typene som vi kanskje ikke spiser kilovis av, som kål, selleri og rødbeter.
En annen drikk vi kommer til å helle i oss store mengder av, er upasteurisert kokosvann.
Kokosvann har hittil blitt drukket mest på yogasentre, men vil bre seg til matvareforretninger og kiosker i løpet av året for fullt.
Mer restitusjon
Jo mer vi trener, jo mer har vi bruk for god restitusjon. Og jo mer travelt vi har det, jo viktigere er det å legge inn små pustepauser for ikke å brenne seg helt ut. Dette er det økt bevissthet rundt.

Også her kommer den nye teknologien inn i bildet, Dog ikke i form av en gjør-det-selv-test, men i form av tester som FirstBeat Lifestyle Assessment, som måler evnen din til å restituere og gir deg et tydelig bilde av hvor sunn du egentlig er.
Testen viser helt tydelig når du stresser, når du er reelt effektiv, og når og hvor godt du restituerer.

LES OGSÅ: 4 økologiske retter du bør prøve
Du kan lese denne saken i sin helhet i HENNE 2, som er i salg nå!