Piercing

Dette er den nye smykketrenden

Glem statementkjeder, ringer eller armbånd. Det nye it-tilbehøret skal være høyt på øret. -Denne typen piercing er farligere enn i øreflippen, sier allmennlege.

Dette er den nye smykketrenden
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg liker jo å mikse alskens smykker, og nå er det så mye fint å få tak i at jeg like så greit tok fire nye piercinger for ikke så lenge siden, sier Marianne Theodorsen bak bloggen Styledevil.

I likhet med flere andre har Marianne også hevet seg på ørepynt-trenden som er hetere enn noen sinne akkurat nå. Piercingen skal sitte høyt på øret og gjerne ha flere hull nedover. Selve hullet burde bli tatt på et profesjonelt piercingstudio da det er høyere risiko for infeksjoner når man treffer brusket i øret, enn lengre ned på øreflippen.

Bloggeren, DJ-en og Høyer-medarbeideren er kjent for sin eklektiske og unike stil, både innenlands og for utenlandsk motepresse. Theodorsen forteller at hun tok sin første piercing for tre år siden av den enkle grunn at hun synes det er dekorativt og fint.

- Særlig vondt er det ikke, det er heller etterpå som blir masete. Ingen headphones, trange hodeplagg eller soving på siden, sier hun.

Dette er den nye smykketrenden

FIRE NYE HULL: Marianne Styledevil Theodorsen har markert seg kraftig både i nasjonal og internasjonal motepresse. Dette bildet er tatt forrige uke etter at hun hadde tatt fire nye piercinger i øret. Foto: Skjermdump fra Instagram.

Theodorsen får støtte av innkjøperen på Høyer og STYLEmag-bloggeren Annabel Rosendahl. Hun har nylig tatt to hull i øret.

- Siden jeg aldri har hatt piercing eller tatovering før var jeg veldig spent på hvor vondt det ville gjøre. Men det gjorde ikke noe vondt i det hele tatt, sier Rosendahl og legger til; det var ikke vondere enn en blodprøve!

Bloggeren forteller at hun er svært fornøyd med sin nye ørepynt og at hun følte seg svært trygg da det ble gjort.

-Jeg fikk mye informasjon i forkant og ble fortalt hvordan jeg skulle ta vare på det da jeg kom hjem.

Dette er den nye smykketrenden

SMYKKEFIN: Bloggeren Annabel Rosendahl forteller at han som tok piercingen på henne reagerte på den plutselige tilstrømmingen av bloggere på studioet sitt. Hun tok hullene på Pinpoint Piercing. Foto: Privat

Hun vil imidlertid tipse om å ta piercingen på den siden du ikke sover på, da det er ømt og hovent en stund etterpå.

- Såret vil gro om seks måneder, sier bloggeren.

Kan ta 12 måneder for piercingen å gro

Sala har piercet profesjonelt siden 2004 og gjort scarification siden 2007. Han jobber til daglig på det populære studioet Pinpoint Piercing i Oslo. Når man tar piercing i øvre del av øret kan det være vanlig at du opplever hevelse, rødhet, ømhet, små blødninger og verk.

- Piercinger har vært på moten i mange, mange år, men det har vært større pågang den siste tiden på studioet vårt, sier piercingeksperten Sala. Han forteller at Pinpoint har høy kvalitet på smykkene sine, og spekulerer i om det er grunnen.

Kundekretsen er stor og kan variere fra sykepleiere til bloggere, forteller Sala.

Hva er risikoen ved å ta en piercing?

- Risikoen er lav, og vi er veldig nøye med hygiene og utførelse på Pinpoint. Du kan være uheldig å oppleve noe plager, men alt kommer an på hvordan du selv steller med den og at du er flink til å rense i etterkant, sier han og legger til at piercing gjennom brusken kan oppleves som stressende for øret.

Sala forteller at det kan ta opptil 12 måneder før piercingsåret har grodd, men i noen tilfeller kan det ta kun 2 uker.

Anbefaler ikke unødvendige inngrep som dette

STYLEmag har vært i kontakt med flere leger, og kan bekrefte at det kan oppstå komplikasjoner ved å ta piercing gjennom brusken.

Åshild Espedalen, allmennlege på Tårnåsen Legesenter i Oppegård, forteller at den absolutt vanligste komplikasjonen ved å ta piercing høyt på øret, er infeksjon.

- Denne typen piercing er farligere enn øreflippiercing. Det er nemlig økt risiko for infeksjon da det er færre blodårer i brusken. Hvis det oppstår problemer, er denne typen infeksjon vanskeligere å behandle enn tilsvarende i øreflippen, sier allmennlegen.

Infeksjonsproblemer kan til og med gi varlige misdannelser av øret.

- Andre risikoer ved å ta piercing er at man vil kunne oppleve allergiske reaksjoner, arrdannelse og traumatisk avrivning i forbindelse med kontaktsport og lignende, sier hun.

En annen av legene STYLEmag har vært i kontakt med, bekrefter videre at ører og nese er spesielt sårbare for piercing da disse områdene ikke tåler større blodansamlinger. Legen anbefaler ikke "unødvendige" inngrep som dette, sier hun til STYLEmag.

Når det lages hull i huden kan dette gå utover immunsystemet og dermed økes riskoen for infeksjoner. Infeksjonene er ofte mer kompliserte enn vanlig ved å ta piercing, da smykkene er fremmedlegemer og kan tilknytte seg bakterier. I verste fall kan det oppstå blodforgiftning og overførbare sykdommer. Dette skjer i svært få tilfeller.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer