Hårkur:

Dette er den riktige måten å bruke hårkur på

Vi har visst gjort feil hele livet ...

HÅRKUR: La kuren trenge gjennom skjellagene for å gi best pleie til lokkene dine. Foto: NTB
HÅRKUR: La kuren trenge gjennom skjellagene for å gi best pleie til lokkene dine. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Er du også usikker på hva de ulike produktene og ingrediensene gjør med håret ditt? Den gode, kjente hårkuren er det mange av oss som bruker, men hva gjør en hårkur og når den skal brukes?

Det å ta hårkur én gang i uken, kan ofte virke som en milepæl i seg selv å få tid til. Du står der i dusjen og tenker at «nå skal jeg ha litt «me-time», nå skal jeg ta meg en god hårkur». Men etter at håret er tørket, og du skal kjenne på den glatte, myke og friske manken din, så merker du egentlig ikke så mye forskjell.

Den største feilen

Det mange av oss gjør galt når det kommer til å bruke kur, er at man gjør sitt vanlige ritual med sjampo etterfulgt av balsam – og så eventuelt hårkur til slutt. Dersom du gjør dette, så er du allerede på villspor til å oppnå den best mulige effekten av produktet ditt.

– Balsam lukker skjellaget ditt uten å reparere eller gi noen dyp virkning i hårets indre. Så hårkur skal alltid påføres i håndkletørt hår etter sjampo, siden en kur ikke klare å trenge igjennom et lukket skjellag, forteller gründer og eier av Gevir, Agnes Gulbrandsen.

HÅNDKLETØRT: Kuren skal påføres i håndkletørt hår for optimal effekt. Foto: NTB Scanpix
HÅNDKLETØRT: Kuren skal påføres i håndkletørt hår for optimal effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun fortsetter med å nevne at å bruke kur etter balsam er smør på flesk, og både bortkastet tid og penger.

Den nye regelen du må ha i bakhodet fra nå av er:

1. Sjampo
2. Hårkur
3. Balsam (med mindre det står noe spesifikt annet på produktet)

Ved å påføre hårkuren etter balsam, sliter ingrediensene med å trenge seg dypt nok gjennom for å oppnå optimal effekt. Tar du den før balsam derimot, vil hårstrået stå «åpent» og klart for å ta imot alle de gode ingrediensene.

Gulbrandsen forteller videre at når man bruker hårkur så forblir skjellaget åpent en stund mens næringsstoffene trenger inn i hårets indre, reparerer fuktighets- og proteinbalansen sammen mot slitasje på skjellaget.

Finn de rette produktene

Det er en jungel av hårprodukter der ute. Det å finne hårkuren som er perfekt for akkurat ditt hår, er en utfordring i seg selv. Dersom du for eksempel har barn eller et fullt skjema hver dag, så er en hårkur som skal virke i over 20 minutter kanskje ikke noe for deg. Det er også viktig å lese nøye på hvordan kuren faktisk skal brukes.

– Hårkuren din har en virketid, og benyttes ikke hele virketiden så har ikke produktet fungert, reparert eller penetrert håret optimalt. En hårkur som skal virke i 20 min er bortkastet dersom du lar den sitte i fem, sier Gulbrandsen.

KKs skjønnhetsekspert, Cecilie Krogh, mener at stylingen starter allerede i dusjen. Hun sier at hvordan og hvilken sjampo, hårkur og balsam man bruker, avgjør hvordan håret oppfører seg i tørr tilstand.

Spør frisøren din om du trenger en fuktighetsgivende eller proteingivende kur. Tørrere hår trenger ofte fukt, mens et kjemisk behandlet hår som regel trenger tilførsel av proteiner for å bli sterkere, sier Krogh.

Huskeregel

Hårstylistens beste tips er å bruke en sjampo for det håret trenger, hårkur for å reparere og gjenoppbygge, og til slutt balsam for det du vil at håret skal gjøre.

Påføring av hårkuren er har også noe å si for sluttresultatet. Hun forteller at før man påfører kuren bør man klemme ut så mye vann som mulig. Et for vått hår vil ikke klare å suge til seg hårkuren, og effekten vil dessverre være mindre.

– Start ved tuppene og jobb deg innover. Man ønsker mest produkt der hvor håret er mest slitt. Unngå å massere hårkuren i hodebunnen - da vil håret oppleves tyngre, og håret blir fortere fett.

Krogh avslutter med en liten huskeregel; sjampo åpner skjellaget, og lar hårkuren trekke godt inn. Balsam lukker skjellaget og beskytter håret når det er tørt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet